Aggódik a terhesség alatti súlygyarapodás miatt? Van segítség

Aggódik a terhesség alatti súlygyarapodás miatt? Van segítség

dr. Hetényi Gábor Létrehozva: 2020.08.10 Módosítva: 2020.08.12

Túl sok? Túl kevés? A várandósság előtt is túlsúllyal élőknek mi a megengedett egészséges súlygyarapodás? Milyen kockázatokat kell mérsékelni? Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy a kismamák életvitele a baba egészségét is befolyásolja.

A terhesség alatti életmódról több ismeret szükséges

- Szerencsére egyre több kismama éli meg tudatosan a várandósságát, de mégis előfordul, hogy problémát jelent annak meghatározása, mennyi az ideális súlygyarapodás a várandósság alatt. A kismamák egy része túl sokat hízik a 9 hónap alatt, másrészük viszont olyannyira nem „engedi el” magát, hogy közvetlenül szülés után alacsonyabb a súlya, mint a terhesség előtt – mondja Herényi doktor.
A terhesség alatti túlzott hízás hatással lehet a babára is.– Úgy tapasztalom, a nők jelentős többsége tudja, hogy az egészséges étkezés fontos, de azt már csak kevesebben tudják meghatározni, egyes élelmiszercsoportokból mennyit kellene fogyasztani, mit érdemes kerülni. Még mindig gyakoriak a kismamák közt a fizikai aktivitásra vonatkozó téveszmék is, hiszen sokan úgy tartják, hogy várandósan óvakodni kell a mozgástól, holott erős bizonyítékok támasztják alá ennek ellenkezőjét.   

A túl sok, a túl kevés sem jó

Ahhoz, hogy érthető legyen, miért is olyan fontos kérdés a terhesség alatti súlygyarapodás mértéke, tudni kell, hogy milyen komoly összefüggés van e között és a magzat, a baba egészsége közt. Azok a kismamák, akik jelentős túlsúlyt halmoznak fel a várandósság alatt, azt kockáztatják, hogy a baba is túl nagy súllyal születik, ami a komplikációk lehetőségét hordozza magában, többek közt megnő a szülőcsatornában való elakadás és a császármetszés szükségességének rizikója is. Ezen kívül az ilyen babák jóval nagyobb eséllyel lesznek később maguk is túlsúlyosak, és nő a kockázata náluk a cukorbetegségnek, valamint az elhízással összefüggő más betegségeknek is. Ezért is érdemelnek kiemelt figyelmet azok a kismamák, akik már a fogamzás előtt is túlsúllyal élnek.
Ugyanezt a fokozott figyelmet kellene megkapniuk azoknak a kismamáknak is, akik a skála másik pontján helyezkednek el, vagyis alig érik el az egészséges testsúlyt, és még a terhesség alatt sem képesek elfogadható súlygyarapodást produkálni. Ebben az esetben a babánál is megvan az esélye az alacsony születési súlynak, ami nem csak a betegségekre való fogékonyságot növeli, de a szoptatás sikerességét is befolyásolja. Azért is kell ezt a kérdést nagyon komolyan venni, mert a várandósság erősen meghatározza a mama és a baba későbbi hozzáállását az egészséges étkezéshez, életmódhoz és testsúlyhoz.

Mennyi az optimális?

Általános szabályokat érdemes figyelembe venni a terhességi súlygyarapodást illetően. (Az adatok az egy gyermekkel várandós nőkre vonatkoznak.)

 • Ha a terhesség előtt a BMI kevesebb volt, mint 18,5, az ajánlott hízás: 12 - 18 kg,
 • Ha a terhesség előtt a BMI 18,5-24,9 közé esik, az ajánlott hízás 11 ½ - 16 kg,
 • Ha a terhesség előtt a BMI 25-29,9 közé esik, az ajánlott hízás 7-11 ½ kg,
 • Ha a terhesség előtt a BMI nagyobb, mint 30, az ajánlott hízás 5-9 kg.

A terhesgondozás alatt fontos figyelni a súlykontrollra is.- Az egészséges nők éppen a várandósság alatt vesznek részt rendszeresen egészségügyi vizsgálatokon, éppen ezért ez egy ideális időszak arra, hogy maguk és a családjuk számára is egészséges szokásokat alakítsanak ki – hangsúlyozza dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. – Azoknak a várandósoknak pedig, akik eleve túlsúllyal küzdenek a terhesség előtt, valamilyen alapbetegséggel élnek – e tekintetben főként a cukorbetegség és más anyagcsere betegségek hangsúlyosak – vagy éppen pont az alacsony súlyuk okozhat gondot, mindenképpen fontos a gondos nyomon követés, iránymutatás, akár más szakorvosok és dietetikus, mozgásterapeuta bevonásával. A kismamák ugyanis még a legjobb szándékkal is követhetnek el hibákat a téren. Fontos például tudni, hogy csökkent kalória bevitel és/vagy több mozgás esetén -– esetleges fogyási szándékkal -  meg kell lennie a megfelelő fehérje bevitelnek. A magzat ugyanis mindent el tud szívni az édesanyjától – zsírt, szénhidrátot, vitaminokat - azonban csak a szájon át bejuttatott fehérjét tudja magának felépíteni. Vagyis itt nincs anyai tartalék, ami hasznosítható lenne, nem képes az anya fehérjéjét bontani saját maga számára. A várandós nők tudatos életmódja tehát nem annyit jelent, hogy „nem szükséges kettő helyett enni”, hanem meg kell ismerni a személyre szabott étkezés és mozgás alapjait, hogy a mama és a baba is egészségesen, biztonságosan éljék meg a várandósságot és a szülést.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

 


 

Téma szakértője

 • dr. Hetényi Gábor

 • Szakterületek:
  • szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • klimax, menopauza 
  • menstruációs zavarok 
  • különböző fogamzásgátló módszerek alkalmazása (tabletta, spirál, stb)
  • általános nőgyógyászati szűrésekben
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Páciens véleményeket itt olvashat>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Jónapot kivánok!olyan kérdésem van hogy az elsö terhességem problémás volt de jelenleg szét nyilt hasizmom van igy be lehet vállalni egy ujjabb terhességet vagy célszerübb ez a problémát orvosolni és utána tervezni kisbabát???vagy ön mit javasol???közben volt már köldöksérv mütétem is a szétnyilás miatt!

dr. Hetényi Gábor
dr. Hetényi Gábor szülész-nőgyógyász
Kedves Ágnes!

Kérdésére korrekt válasz sebészeti konzílium után adható.Sebészeti javaslat után szívesen várjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel: Dr. Hetényi Gábor

szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, korrekt

Nagyon elégedett voltam a Doktorúrral, minden tekintetben. Kedves és korrekt volt. Részletes tájékoztatást kaptam mindenről. Alapos vizsgálattal.

További vélemények
Prolaktin túltermelődés is megnehezítheti a fogamzást

Prolaktin túltermelődés is megnehezítheti a fogamzást

Néhány sikertelen hónap után még nem kell megijedni, de ha egy évnyi próbálkozás után sem jön össze a terhesség, érdemes utánajárni, mi lehet a meddőség oka. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus az egyik lehetséges, viszonylag gyakori ok, a prolaktin túltermelődés tüneteiről és kezelési lehetőségeiről beszélt. 

További részletek
Fájdalmat, szabálytalan menstruációt is okozhat a kismedencei gyulladás

Fájdalmat, szabálytalan menstruációt is okozhat a kismedencei gyulladás

A kismedencei gyulladásos betegség a női reproduktív szerveket érint, és nem csak krónikus fájdalomhoz, de akár meddőséghez is vezethet. Mivel számos, „ártatlanabb” fertőzés következményeként is kialakulhat, dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész szerint az enyhébb panaszokat is fontos kivizsgálni.

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink