Császármetszés utáni összenövések is okozhatják a hasi fájdalmat

dr. Józan Gyöngyi
dr. Józan Gyöngyi
Létrehozva: 2019.06.14 13:51 Módosítva: 2019.07.29 18:07
2019-07-29 18:07:08.341159 Hírek
Fulorrgegekozpont.hu
Császármetszés utáni összenövések is okozhatják a hasi fájdalmat

A császármetszés általi szülés számtalan rizikót és szövődményt hordoz magában, mégis egyre több manapság a nagy hasi műtét során született gyermek. Az egyik leggyakoribb szövődménye a beavatkozásnak az összenövések keletkezése. Hogy ez pontosan mit takar, milyen tünetei vannak, illetve, hogy milyen veszélyeket rejt magában, arról dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük. 

Mik azok az összenövések? 

A hegesedés, sebgyógyulás természetes folyamat, melyet általában mi is figyelemmel tudunk kísérni bőrünkön. Igen ám, de sokan nem gondolnak bele, hogy ugyanaz a folyamat játszódik le a testen belül is. Így tehát nem meglepő, hogy pl. hasi műtét vagy komolyabb kismedencei gyulladás, fertőzés (pl. Chlamydia) esetén is végbemennek hegesedési folyamatok. Sajnos előfordulhat - nem is ritkán-, amikor a regenerációba hiba csúszik, és összenövések (adhaesio) keletkeznek szervek, szövetek között, melyek akadályozhatják az adott szerv normál működését. 

Császármetszés után gyakori 

császármetszés utáni összenövésekAz összenövések - ahogy már említettük- műtétek után igen gyakran kialakulnak. Így a nagy hasi műtétnek számító császármetszés után is, melyre azért érdemes felhívni a figyelmet, mert ma már szinte minden 3.nő így hozza világra gyermekét. A probléma sok esetben észrevétlen marad, de előfordulhat - főleg a komolyabb összenövések esetén-, hogy krónikus fájdalmat generál, de akár a második gyermek fogantatásának elmaradásáért is felelős lehet. Ugyanis az összenövések a méhben is keletkezhetnek, így egyfajta spirálként fizikai útját állhatják a terhességnek (vagy méhen kívüli terhességet eredményeznek), illetve petevezeték elzáródást is okozhatnak.  

Az összenövések tünetei 

  • Krónikus fájdalom, mely fájdalomcsillapítók hatására sem javul 

  • Meddőség, méhenkívüli terhesség 

  • Emésztési panaszok 

  • Székelési problémák 

  • Bélelzáródás (legsúlyosabb esetben) 

Érdemes tudni, hogy az összenövések gyakran tünetmentesek, illetve a szülés után hónapokkal, évekkel produkálnak tüneteket! 

Laparoszkópia: diagnosztikus és terápiás jellegű is egyben 

összenövések császármetszés utánAmennyiben a fent említett panaszokkal küzd valaki, érdemes összenövésre is gondolni, főleg, ha császármetszés (vagy egyéb hasi műtét) szerepel a kórelőzményben- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Sajnos ultrahanggal nem lehet látni az elváltozásokat, így mindenképp komolyabb, invazív beavatkozás szükséges. Méhtükrözéssel a méhen belüli állapotok szépen kivehetők, valamint a laparoszkópiával nem csak maguk az felfedezhetők az összenövések, hanem meg is szüntethetők. Plusz jó oldala a hagyományos, nyitott hasi műtéttel szemben az, hogy így az újabb összenövések is elkerülhetők, hiszen egy újabb feltáró műtéttel bár el lehet távolítani az összenövéseket, ám fennáll a veszélye újabbak keletkezésének. 

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Nem esik teherbe? Lehet, hogy elzáródott a petevezetéke!

Alhasi fájdalmak a nőgyógyász szemével- mi minden okozhatja?

Meddőségi vizsgálatok- ezek maradnak ki a legtöbbször

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Varga Brigitta

Alhasi fájdalom

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
Körülbelül egy évvel ezelőtt jelentkeztek először alhasi és vese panaszaim, azóta több urológiai és nőgyógyászati rendelőt/szakorvost felkerestem (állami és magán), a nőgyógyászati és urológiai tenyésztésekben klebsiella pneumoniae baktériumot találtak, a véreredményemben nagyobb gyulladás nem mutatható ki. Jártam már kolonoszkópián is, ahol semmilyen kóros vagy káros elváltozást nem találtak. Az orvosok által egy éve antibiotikum kúrákat szedek, amiknek ideig-óráig valamennyi hatása van, viszont utána a fájdalom ugyanúgy, sőt még erősebben jelentkezik.
Az alhasban két oldalt erősen szúró-görcsös fájdalmat érzek, amely a vesémre és a derekamra, valamint a húlyhólyagomra (égető érzés) is kisugárzik.
A nőgyógyászati és urológiai szakorvosok egyaránt azt állítják, hogy nem a baktérium okozza az egy éve fennálló fájdalmamat.
Ön szerint mi okozhatja ezt a problémát?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel,
Varga Brigitta
Tisztelt Varga Brigitta!


Ahhoz, hogy véleményt mondhassunk mindenképpen további szakvizsgálat szükséges.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahová online és telefonon is lehet időpontot foglalni.
Amennyiben megtisztel bennünket a bizalmával, akkor a vizitre legyen kedves a korábbi ambuláns lapjait, leleteit magával hozni.


Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Páciensek mondták

Mindenre kiterjedő

Úgy bántak velem, ahogyan azt elvártam, a feszültségem huss elreppent. Köszönöm a Doktornőnek a mindenre kiteredő vizsgálatot!

dr. Józan Gyöngyi

dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész


Visszalépés az előző oldalra...