Császármetszés utáni összenövések is okozhatják a hasi fájdalmat

Császármetszés utáni összenövések is okozhatják a hasi fájdalmat

dr. Józan Gyöngyi Létrehozva: 2019.06.14 Módosítva: 2019.07.29

A császármetszés általi szülés számtalan rizikót és szövődményt hordoz magában, mégis egyre több manapság a nagy hasi műtét során született gyermek. Az egyik leggyakoribb szövődménye a beavatkozásnak az összenövések keletkezése. Hogy ez pontosan mit takar, milyen tünetei vannak, illetve, hogy milyen veszélyeket rejt magában, arról dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük. 

Mik azok az összenövések? 

A hegesedés, sebgyógyulás természetes folyamat, melyet általában mi is figyelemmel tudunk kísérni bőrünkön. Igen ám, de sokan nem gondolnak bele, hogy ugyanaz a folyamat játszódik le a testen belül is. Így tehát nem meglepő, hogy pl. hasi műtét vagy komolyabb kismedencei gyulladás, fertőzés (pl. Chlamydia) esetén is végbemennek hegesedési folyamatok. Sajnos előfordulhat - nem is ritkán-, amikor a regenerációba hiba csúszik, és összenövések (adhaesio) keletkeznek szervek, szövetek között, melyek akadályozhatják az adott szerv normál működését. 

Császármetszés után gyakori 

császármetszés utáni összenövésekAz összenövések - ahogy már említettük- műtétek után igen gyakran kialakulnak. Így a nagy hasi műtétnek számító császármetszés után is, melyre azért érdemes felhívni a figyelmet, mert ma már szinte minden 3.nő így hozza világra gyermekét. A probléma sok esetben észrevétlen marad, de előfordulhat - főleg a komolyabb összenövések esetén-, hogy krónikus fájdalmat generál, de akár a második gyermek fogantatásának elmaradásáért is felelős lehet. Ugyanis az összenövések a méhben is keletkezhetnek, így egyfajta spirálként fizikai útját állhatják a terhességnek (vagy méhen kívüli terhességet eredményeznek), illetve petevezeték elzáródást is okozhatnak.  

Az összenövések tünetei 

 • Krónikus fájdalom, mely fájdalomcsillapítók hatására sem javul 

 • Meddőség, méhenkívüli terhesség 

 • Emésztési panaszok 

 • Székelési problémák 

 • Bélelzáródás (legsúlyosabb esetben) 

Érdemes tudni, hogy az összenövések gyakran tünetmentesek, illetve a szülés után hónapokkal, évekkel produkálnak tüneteket! 

Laparoszkópia: diagnosztikus és terápiás jellegű is egyben 

összenövések császármetszés utánAmennyiben a fent említett panaszokkal küzd valaki, érdemes összenövésre is gondolni, főleg, ha császármetszés (vagy egyéb hasi műtét) szerepel a kórelőzményben- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Sajnos ultrahanggal nem lehet látni az elváltozásokat, így mindenképp komolyabb, invazív beavatkozás szükséges. Méhtükrözéssel a méhen belüli állapotok szépen kivehetők, valamint a laparoszkópiával nem csak maguk az felfedezhetők az összenövések, hanem meg is szüntethetők. Plusz jó oldala a hagyományos, nyitott hasi műtéttel szemben az, hogy így az újabb összenövések is elkerülhetők, hiszen egy újabb feltáró műtéttel bár el lehet távolítani az összenövéseket, ám fennáll a veszélye újabbak keletkezésének. 

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Nem esik teherbe? Lehet, hogy elzáródott a petevezetéke!

Alhasi fájdalmak a nőgyógyász szemével- mi minden okozhatja?

Meddőségi vizsgálatok- ezek maradnak ki a legtöbbször

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

 • dr. Józan Gyöngyi

 • Szakterületek:
  • nőgyógyász, sebész
 • Specialitások:
  • endometriózis,
  • mióma,
  • ciszták,
  • inkontinencia,
  • női nemi szervek részleges vagy teljes eltávolítása műtéti úton,
  • nőgyógyászati rákos megbetegedések

  Rendelési helyszín: 1147 Budapest, Csömöri út 18.

  Vélemények a Doktornőről

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

2018 Április 4-én jött meg legutóbb a menstruáciom, úgy ahogyan szokott(25-28 napra, 14 éves korom óta, 1 gyermekem van rendes szüléssel jött világra 34 éves voltam akkor).
Annyi körülmény volt más ennél a menstruációnál, hogy egy elég erőteljes bélgyulladásom volt amire akkor a Klion elnevezésű antibiotikumot szedtem. A bélgyulladás azóta elmúlt. Voltam hasi ultrahangon, ami teljesen negatív volt. A laboreredményem vér+vizelet is teljesen jó volt (április 24)
Mivel azonban egy tompa jobb oldali derékfájásom van egészen lent a mendence környékén, és nem jött meg a menstruációm májusban eddig, ezért elmentem nőgyógyászhoz, akihez évek óta járok. A hüvelyi ultrahangon mindent rendben talált, a bal ováriumban egy 18 mm pete érik, a jobb ováriumban több 6 mm apró folt van. Ezekre a foltokra semmit nem mondott a doktor úr, ezek már 2015 óta szerepelnek mindig a leleteimen.
A rákszűrésem eredményére még várok, eddig nem volt semmi gondom sohasem, voltam hormonvizsgálaton, aminek az eredménye jövő héten lesz kész.
Ez a derékfájás, ami hol tompa, hol égető, többnyire ülés közben zavar legjobban (de sajnos ülő munkát végzek) vagy ha állok sokat, éjszaka nem zavart eddig. Ha lehajolok akkor feszítő jellegű, néha előre sugárzik az alhasamba, ez is inkább csak ülés közben. Ön szerint ez a derékfájás lehet nőgyógyászati eredetű? Illetve a kellene tartanom azoktól a 6 mm foltoktól a jobb petefészkemben? Mik lehetnek azok?
A mensturációm kimaradására nézve csak annyit fűznék még hozzá, hogy az anyukámnak 46 éves korában múlt el végleg a menstruációja. Én most 40 vagyok, lehet, hogy azért nem jött meg esetleg?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel Csilla


dr. Hernádi Balázs
dr. Hernádi Balázs szülész-nőgyógyász
Tisztelt András Csilla!

A petefészekben valószínű tüszők kerültek leírásra, ez normális.
A hormon laborját nem tudom.
A panaszai nemcsak nőgyógyászati eredetűek lehetnek, esetleg urológiai vizsgálat lehet szükséges. Amennyiben a menstruáció zavara nem rendeződik kontroll vizsgálata javasolt.

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Páciensek mondták

Odafigyelés, kedvesség, segítőkészség!

A asszisztens és az orvos segítőkészsége, kedvessége, odafigyelése.

További vélemények
Polip a méhben- vérzészavarokat és meddőséget is okozhat

Polip a méhben- vérzészavarokat és meddőséget is okozhat

A polipok jóindulatú sejtburjánzások, melyek szerte a testben kialakulhatnak. Nőknél viszonylag gyakori, amikor a méh belső falán keletkeznek. Hogy milyen tünetek utalnak rá, és hogy szükség van-e ekkor műtétre, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától tudtuk meg.

További részletek
Amikor az együttlét nem öröm, hanem fájdalom

Amikor az együttlét nem öröm, hanem fájdalom

A szexuális együttlétek a normál esetben fájdalommentesek, ám előfordulhat, hogy a nő kisebb-nagyobb fájdalmat tapasztal. Amennyiben ez csak 1-1 alkalommal jelentkezik, úgy nincs ok aggodalomra, ám, ha rendszeresen előfordul, akkor érdemes kideríteni, mi is állhat a probléma mögött. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát erről kérdeztük.

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink