Inkontinencia és méhsüllyedés esetén is megoldás lehet a pesszárium

Inkontinencia és méhsüllyedés esetén is megoldás lehet a pesszárium

Szerző: dr. Józan Gyöngyi Utolsó módosítás:2024.01.26 09:04

A méh- és hüvelysüllyedés egyike a leggyakoribb nőgyógyászati kórképeknek, ahogyan az inkontinencia is rengeteg nőt (és férfit) érint. Bár a süllyedéses kórképeknél viszonylag gyorsan felmerül a műtét lehetősége, mindkét esetben érdemes nőgyógyásszal konzultálni a pesszárium felhelyezéséről, mint megoldási opcióról. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész ennek feltételeiről, használhatóságáról beszélt.

 

Ilyen indokai is lehetnek a pesszáriumkezelésnek

Méhsüllyedés esetén fontos a nőgyógyászati segítség.Közismert, hogy a nők milyen jelentős arányban küzdenek a méh- és hüvelysüllyedés (előesés) és az inkontinencia kínos, önbizalom-romboló tüneteivel. A hüvelyi úton szült nők közel fele tapasztalja meg a méh- és hüvelysüllyedés okozta panaszokat ötvenéves korára. Az inkontinencia pedig a hazai lakosság hat és fél százalékát érinti (igaz, ebben a férfiak is benne vannak), ráadásul az érintettek 60 százaléka a 65 évnél fiatalabb korosztályba esik.
Mivel tehát nagyon sok nő szembesül ezekkel a problémákkal, fontos tudni, hogy nem csak a műtét jelenthet megoldást, bár súlyos esetekben sokszor elkerülhetetlen. Korábbi fázisoknál azonban mindenképpen ajánlatos más kezelések, így például a gátizomtorna és a hüvelypesszárium felhelyezésének lehetőségével élni. 

Méh- és hüvelysüllyedés esetén

- A hüvelyi pesszáriumokat leggyakrabban a megsüllyedt kismedencei szervek visszahelyezése és megtámasztása céljából alkalmazzzuk, ami jó eséllyel enyhíti vagy akár teljesen megszünteti a kínzó tüneteket – ismerteti Józan doktornő. – Olyan tünetekre kell itt gondolni, mint a gyakori vizelési inger, a nehezen induló vizelet, az idegtest-érzés, a húzó jellegű alhasi és keresztcsonti fájdalom és a székelési nehézség. A pesszáriumkezelés a tünetcsökkentésen túl megelőzheti az állapotromlást, és még kevésbé szerencsés esetben is késleltetheti a műtéti beavatkozást.

Stressz inkontinencia esetén

A stressz inkontinencia valójában egyfajta terheléses inkontinenciát jelent, amelynél a csökkent záróizom-működés valamilyen fizikai terhelés (pl. emelés, tüsszentés) hatására következik be, és ezért cseppen el, szivárog a vizelet. Ennél a problémánál is hatásosak lehetnek a pesszáriumok, de annak megfelelő felhelyezése sokaknak nehézséget okozhat, ebben az esetben is nőgyógyász segítségét kell kérni.

Méhszáj-elégtelenség esetén

A pesszárium speciális alkalmazása azoknál a kismamáknál lehet szükséges, akiknél a cél a méhnyakra történő nyomás csökkentése. Ez bizonyos előzmények alapján válhat céllá (például ikerterhességnél, nagyobb fizikai terhelésnél vagy valamilyen fennálló betegségnél), hiszen ezzel is megakadályozhatóvá válhat a koraszülés.

Legfontosabb a pontos diagnózis

A pesszárium felhelyezés megoldás lehet méhsüllyedésnél.- Az első és legfontosabb teendő mindenképpen a szakorvos felkeresése. Nem szabad szégyellni vagy bagatellizálni sem az inkontinenciát, sem a méh- és hüvelysüllyedést, hiszen a helyzet kezeletlenül csak romlani tud – hangsúlyozza dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. - Ha valaki méhsüllyedés gyanúja miatt fordul orvoshoz, alapos kivizsgálás után állapítjuk meg, hogy az elváltozás valóban méhsüllyedés-e, és ha igen, milyen kezelést tesz szükségessé. Ugyanez igaz az inkontinenciára is, ahol fizikális vizsgálattal, vér- és vizeletvizsgálattal, medence ultrahanggal, urodinamikai teszttel és akár hólyagtükrözéssel is meg kell vizsgálnunk a pácienst, hogy megtudjuk, milyen típusú inkontinenciáról van szó. Csak a pontos diagnózis felállítása után lehet eldönteni, milyen kezelés lehet a leghatékonyabb. Amennyiben a pesszárium felhelyezése tűnik a legjobb lehetőségnek, tudni kell, hogy ennek is vannak bizonyos feltételei. Főként ugyanis olyan nők kezelhetők ezzel a módszerrel, akiknél még valamilyen mértékben terhelhető a kismedencei izomzat és nem estek át ún. hüvelyfal plasztikán sem – náluk viszont nagyon jó hatásfokú megoldás lehet.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 
 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Páciens az első

A Doktornő és az asszisztencia részéről is páciens központúságot éreztem az ottartózkodásom alatt.

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész