Korai klimax- vajon én is érintett vagyok?

dr. Lőrincz Ildikó
dr. Lőrincz Ildikó
Létrehozva: 2017.05.12 13:51 Módosítva: 2019.04.15 13:49
2019-04-15 13:49:27.127474 Hírek
Fulorrgegekozpont.hu
Korai klimax- vajon én is érintett vagyok?

A menopauza, azaz a klimax előbb-utóbb minden nőnél elérkezik. Ekkor sokan nem csupán a fiatalságukat búcsúztatják, de a teherbe esés sem lesz már lehetséges többé. A változókor rendszerint 45-50 éves kor után köszönt be, ám van, hogy ennél jóval előbb. Ekkor előfordulhat, hogy az illető akkor szembesül az állapottal, amikor babát szeretne. Hogy pontosan milyen tünetek jelezhetik azt, hogy valaki korai menopauzában szenved, arról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa beszélt.

Korai klimax- a női ego romba döntője

Korai klimaxról akkor beszélünk, amikor a nőnél már 30-35 éves korban megindul a menopauza. Ekkor a nők rendszerint még fittnek és fiatalnak érzik magukat, ezért általában igen rosszul érinti őket a tény, hogy ők is beléptek ebbe a rettegett időszakba. Legtöbbször a sikertelen gyermekáldás és a menstruációs zavarok miatt keresik fel a nőgyógyászt, ám viszonylag fiatalon általában nem is sejtik, hogy korai klimax áll a problémájuk hátterében. Pedig a menopauza egyik legjellemzőbb jele a vérzési rendellenességek, ugyanis ekkor megváltozik a hormontermelés és a petefészkek elkezdenek kimerülni. Maga a folyamat ugyanaz, mint a normál klimax esetén, ám minden idő előtt történik- vagyis hamarabb csökken a progeszteron, majd az ösztrogén szintje. Ezek miatt eleinte csak elvétve, később egyre többször lesznek anovulációs ciklusok, míg végül egyáltalán nem történik meg a peteérés.

Van, hogy a meddőségi kivizsgálás során derül rá fény

korai klimax, korai menopauzaManapság egyre inkább kitolódik a gyermekvállalási kedv, így gyakori, amikor 30-35 felett vág bele a nő a babaproject-be. Viszont ekkor sajnos számolni kell a korai klimax rizikójával is, ami sajnos összezúzhatja a saját gyermekről alkotott álmokat. Ez főleg akkor esik meg, ha az illető családjában előfordult már korai klimax, ha a nő cukorbeteg, esetleg korábban kemoterápián/sugárkezelésen esett át. Ezek ugyanis mind olyan hatással vannak a hormonrendszerre és a reprodukciós szervekre, hogy megnő korai petefészek-kimerülés esélye- mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

Jellemző tünetek

  • meddőség
  • gyakori fejfájás
  • hangulatingadozások
  • hőhullámok
  • depresszió
  • hízás
  • alvászavarok
  • csökkent libidó
  • hajhullás
  • emlők konzisztenciája megváltozik

Lehet korai klimax esetén saját gyermekem?

A menopauza egy hosszú folyamat, ami több évet ölel fel. Tehát még a kezdetén megtörténhet a teherbe esés – főleg hormonpótló készítményekkel-, ám minél tovább vár a nő, annál kevesebb esélye lesz saját gyermekre, mert a petefészkek kimerülnek, az AMH érték lecsökken.

A szakember azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ha nem akar az illető gyermeket, akkor sem szabad fél vállról venni a tényét: egyrészt mivel igen kellemetlen tünetekkel járhat a klimax, másrészt azért, mert ez egy jelzés is arra, hogy jobban oda kell figyelnie magára, ugyanis ekkor megnő az olyan szövődmények kialakulásának kockázata, mint pl. a csontritkulás vagy a szív-és érrendszeri problémák (hipertónia, érszűkület, infarktus).

Hogy mi klimax esetén a teendő az egészséges életmód betartásán kívül, az a hormonszintek és a panaszok függvénye. Enyhe esetben elég a természet elixíreihez nyúlni, ám orvosi javallatra hormonterápiára lehet szükség.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nőgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Timea

Placenta praevia

Tisztelt Dr. Úr/Nő!
18 hetes terhes vagyok, másfél hete állapítottak meg placenta previat és volt is pár napra rá egy kis vérzésem, ami szinte azonnal barnás folyásba ment át,az is csak kis mennyiség volt,de két napig bent tartottak a kórházban. Mire kiengedtek teljesen el is múlt! Azóta pihenek,ágyban vagyok,naponta összesen 2órát ha kikelek az ágyból és napi 3x200 mgs progreszteron kúpot használok. Három napja viszont reggelente egy kis barnás folyást látok a wc papíron törlésnél...de nagyon keveset,csak csikocska...ma viszont egy kicsit több jött,de szerintem mennyiségileg még mindig elenyésző.Görcseim nincsenek!
A kérdésem az lenne,hogy aggodalomra adhat okot ez a kevéske folyás is vagy ez lehet attól is hogy nő a méhem és változik a helyzete a méhszájhoz viszonyítva? Abba reménykedem, hogy terhesség előrehaladtával fennébb kerülhet a méhszájról!
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel,
. Tímea.
Tisztelt Tímea!

Az Ön állapotában bekövetkező változásokról a kezelőorvosát kell tájékoztassa, mert ő ismeri pontosan az Ön anamnézisét.
Sajnos fizikális vizsgálat hiányában nem véleményezhetünk.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak


Páciensek mondták

Türelmes

Vegig tudtam mondani a problemaimat. Nem szakitott felbe a doktorno. Nagyon turelmes volt. Minden kerdesemre valaszolt.

dr. Lőrincz Ildikó

dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus


Visszalépés az előző oldalra...