Mégsem az ördögtől való a klimax tünetei csökkentéséhez használt hormonterápia. Sőt!

Mégsem az ördögtől való a klimax tünetei csökkentéséhez használt hormonterápia. Sőt!

Utolsó módosítás:2020.11.25 14:20

Évekig tartotta magát az az elképzelés, miszerint a klimax tüneteinek csökkentéséhez használt hormonpótlás felesleges, és számtalan betegség kialakulásának rizikóját megnöveli. Azonban mára már kutatások kiderítették, nemcsak segít elviselhetőbbé tenni ezt az időszakot, de még az egészséget is támogatja! A témában dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

A klimax számtalan kellemetlen panasszal jár- többek között hőhullámok, fokozott izzadás, álmatlanság, hangulatingadozások és a szexuális vágy csökkenése keseríti meg a mindennapokat. Enyhébb panaszok esetén remek szolgálatot tehetnek a tünetek mérséklésében bizonyos gyógynövények (pl. cickafark), ám legtöbbször sajnos a természetben található elixírek kevésnek bizonyulnak. Ekkor a hormonterápia gyors és látványos javulást hozhat, ám máig sokan abban a tévhitben élnek, hogy a kezelés hatására megnő számos súlyos betegségek kialakulásának esélye. Pedig legújabb kutatások szerint nemcsak a tünetek mérséklésében és megszűntetésében hasznos a hormonpótlás, hanem az idejében elkezdett kezelés az érszűkület rizikóját is csökkenti!

A New England Journal of Medicine nevű folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menopauza után nem sokkal alkalmazott hormonterápia igen pozitív hatással van az érrendszerre (szemben azzal, ha túl későn, illetve egyáltalán nem részesült az illető kezelésben). Arra jöttek rá ugyanis, hogy az ösztradiol (progeszteronnal vagy anélkül) kedvezően befolyásolja az erek állapotát. Hatást tekintve az érszűkület progressziójára nézve nem mindegy, hogy mikor kezdik meg a hormonkezelést. A kutatók 643 egészséges, posztmenopauzás nőt vizsgáltak véletlenszerűen, és egyik felük ösztradiol készítményt (voltak, akik progeszteron-tartalmú hüvelygélt is) kapott, míg a többiek placebót. A kutatók arra is kitértek, a menopauza beköszönte után mikor kapták a hormonpótlást- voltak, akik 6 éven belül, valamint olyanok is, akiket már legalább 10 éve sújt a klimax. Ezek ismeretében vizsgálták 6 havonta a résztvevők ereinek állapotát. Összegezve az eredményeket, a tudósok azt figyelték meg, hogy azoknál, akik a klimax beköszönte után 6 éven belül hormonterápiában részesültek (függetlenül attól, kaptak-e progeszteront vagy sem), lelassult az érelmeszesedés üteme, nem úgy, mint azoknál, akik később kaptak ösztradiolt, vagy a placebo csoportban voltak. Így tehát elmondható, hogy az idejében alkalmazott hormonterápia pozitív hatással van a szív-és érrendszer állapotára, ráadásul azt is megfigyelték, hogy a koleszterinszintet is segít kordában tartani.

Ez az eredmény megfelel a már korábban elvégzett állatkísérletekének, ahol azt találták, hogy az ösztrogén pozitív befolyást gyakorol az érrendszerre, sőt, emellett gyulladáscsökkentő hatása is van.

Természetesen a hormonkezelés valamilyen mértékben megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát, ám a tudósok azt hozzátették, hogy menopauza után ez a placebo csoport tagjainál is megfigyelhető volt (8 esetben fordult elő mellrák a placebo csoportban, és 10-szer, akik ösztradiolt kaptak).

Megfelelő ellenőrzés mellett gyors megoldás nyújthat

Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza felhívja a figyelmet arra, hogy a hormonpótlás megkezdése előtt mindenképp alapos állapotfelmérésen esik át a paciens, hiszen vannak olyan tényezők, melyek megléte kontraindikációnak számít a terápiát illetően (pl. daganat, szívbetegség, trombózis). Amennyiben viszont zöld utat kap a kezelés, úgy folyamatos kontroll mellett biztonságosan alkalmazhatóak a készítmények, és gyors megoldást nyújtanak a klimax okozta kellemetlen panaszokon túl a szövődmények elkerülésére is.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

 

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

SOS! Tisztelt cím! Vasárnap együtt voltam a barátommal, nekem ez volt a legelső alkalom, ő egyáltalán nem ment el, főleg nem bennem, aznap kellett volna megjönnie a menstruációmnak, ma meg is jött..érdemes lenne azért bevenni esmény utáni tablettát vagy felesleges, mert nem lettem terhes?
Szegedi Fruzsina

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Fruzsina!

Sajnos látatlanban fizikális vizsgálat nélkül nem véleményezhetünk.
Általános javaslat, hogy amennyiben a soron következő vérzés több mint két hetet késik, akkor javasolt egy terhességi teszt elvégzése.
Pozitív eredmény esetén nőgyógyászati szakrendelésre kell bejelentkezni, mert biztosat csak ultrahang-vizsgálattal mondhatunk.
Készséggel látjuk mi is rendelőnkben, ahová online és telefonon is lehet időpontot foglalni.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes, odafigyelő, érdeklődő

Megnyugtató légkört teremtett, kedves, közvetlen magatartásával azonnal oldotta a feszültséget. Nem is éreztem magam orvosnál. Türelmes, odafigyelő, érdeklődő, azt éreztem, hogy megérti a problémámat és segíteni akar. Magyarázatával átadott olyan alapismereteket, melyek segítségével megérthettem, mi van a panaszom hátterében. Kifejezetten pozitív tapasztalat!

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus