Állandó hőhullámokkal küzdök! A klimax vagy csak a nyári kánikula okozza?

Állandó hőhullámokkal küzdök! A klimax vagy csak a nyári kánikula okozza?

Utolsó módosítás:2020.08.12 12:42

A nyári hőség sokak napjaira rányomja a bélyeget, hiszen ekkor fáradtabbak, ingerlékenyebbek vagyunk, ráadásul állandóan nyirkos a bőrünk a fokozott izzadástól. 45 éves kor felett azonban már gondolni kell arra, hogy lehet, hogy a csökkent melegtűrés és a fokozott verejtékezés hátterében a változókor áll. Hogy miként lehet megkülönböztetni a kánikula és a klimax okozta tüneteket, és hogy miként lehet kezelni ez utóbbit, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Senkinek nem kell bemutatni azt a képet, amikor a nyári hőségben a lakás leghűvösebb szegletébe bújva próbálunk elviselhetőbb közérzetet biztosítani magunknak. Azonban a fokozott verejtékezés, az ingerlékenység, az álmatlanság és a hőhullámok nem csak az időjárás, hanem a menopauza számlájára is Írható, különösen akkor, amikor az ember már 45 fölött jár.  Bár valóban nehéz megtudni, mi is okozza a kellemetlen panaszokat, azonban vannak olyan tünetek, melyeket, ha tapasztal, valószínű, hogy a klimax okozza elsősorban a rossz közérzetet.

„Túl fiatal vagyok, nem léphetek a változókorba”

Sokan úgy gondolják, a klimax 45-50 éves kor körül okoz panaszokat, ám az is előfordulhat, hogy valaki fiatalon, kb. 35 évesen szembesül a menopauzával. Ezt a szakirodalom korai klimaxnak nevezi. Hogy valóban a változókor áll-e a panaszok hátterében, arról laborvizsgálat során a progeszteron, ösztrogén, az LH és az FSH szintje ad felvilágosítást. A menopauza során ugyanis először a progeszteron, majd később az ösztrogén szintje csökken, valamint mérséklődik az LH-val és az FSH-val szembeni érzékenység is.

Legtöbben úgy hiszik, hogy a klimax szinte az egyik pillanatról a másikra történik, ám valójában akár 10-15 évig is eltarthat, Így akár már fiatalabbaknál is kellemetlen tüneteket okozhat Kezdetben csupán vérzészavarok jelentkeznek, majd mikor az ösztrogén szintje is a normál tartomány alá kerül, csak akkor jelentkeznek a tipikus panaszok, mint a hőhullámok, a fokozott izzadás vagy a menzesz elmaradása- mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Kánikula, vagy klimax?

Mint már említettük, a nyári hőség és a klimax igen hasonló tüneteket okoz. Van azonban pár lényeges eltérés a jelentkező panaszok közt. Ilyen például az, hogy mikor érzi őket? Amennyiben a kánikula végeztével is, úgy nagy valószínűséggel menopauzával áll szemben, hiszen az nem csupán a nagy melegben okoz gondokat. A menstruációs zavarok is figyelemfelkeltőek lehetnek, csakúgy, mint az erős szívverés, a tartós alvászavarok vagy a folyamatos stressz.

Mindezeken kívül gondoljon vissza arra, vajon az előző években hogy viselte a kánikulát? Ugyanis ha csupán mostanában érzi úgy, hogy rosszabb a közérzete a nyáron, érdemes hormonvizsgálatot kérnie, hiszen a változókorban sokkal érzékenyebbé válnak a nők az extrémebb körülményekre.

Élvezze felhőtlenül a nyaralást

Hogy valóban a klimax okozza panaszait, 100%-osan csakis hormon -és UH vizsgálattal lehet megbizonyosodni. Amennyiben beigazolódik a diagnózis, úgy a hormonális rendszerben otthonosan mozgó nőgyógyász szakember különböző terápiás módszereket javasolhat a tünetek csökkentése érdekében. Van, hogy természetes gyógymódokkal csökkenthetőek a panaszok, ám gyors és hatásos eredményt hormon-készítményekkel lehet elérni, Így segítségükkel ugyanúgy élvezheti a nyaralást, mint korábban. Szerencsére ma már igen alacsony hormontartalmú szerek vannak fogalomban, ezért szakorvosi kontroll és ellenőrzés mellett használatuk biztonságos.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni. Nagyjából 1 héttel a menstruáció megléte előtti időszaktól enyhe alhasi fájdalmat érzek, olykor pedig mintha szurkálna. Gondoltam a menstruáció előtti fájásokra is, de az nekem közvetlenül előtte szokott lenni - mindíg napra pontosan jön meg - és intenzívebb. Vagy előfordulhat akár az is, ennyivel korábban? Nőgyógyászom szabadságon, kivizsgálásra most nem tudok menni. Szeretném megtudni mire utalhatnak a jelek, kérem nyugtasson meg. Előfordulhat terhesség előjeleként is? Párommal minden alkalommal óvszerrel védekeztünk. Köszönettel: Szabó Viktória
Szabó Viktoria

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Viktória!

A panasza hátterében emésztési, nőgyógyászati és akár sebészeti okok is állhatnak. Éppen ezért sajnos fizikális vizsgálat és részletes anamnézis hiányában nem diagnosztizálhatunk.
Ha a menstruáció több mint két hetet késik, akkor érdemes egy terhességi tesztet végezni. Pozitív eredmény esetén nőgyógyászati szakrendelést kellene felkeresni.
Amennyiben megtisztel minket bizalmával, készséggel látjuk rendelőnkben.
Online és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni hozzánk.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megbízható

Teljes odafigyelessel,turelemmel jar el.Korrekt tajekoztatast ad, udvarias, kedves es megbizhato.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus