Tudjon meg mindent a klimax kezeléséről

Tudjon meg mindent a klimax kezeléséről

ódosítás:2020.08.14 09:50

A klimax bár nem betegség, mégis számos olyan tünettel jár, ami rányomja a bélyegét az illető mindennapjaira, ráadásul a hormonális változások olyan szövődmények kialakulásához is vezethetnek, mint a csontritkulás, vagy bizonyos daganatok megjelenése. Éppen ezért alkalmaznak ma már nagy hatékonysággal hormonpótlást a változókorba lépő nőknél, melynek segítségével gyors javulás következik be a közérzetben. Ennek ellenére a mai napig fenntartásokkal kezelik ezt a fajta terápiát, tartva az esetleges mellékhatásoktól. Vajon jogos a félelem? A témáról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

A nők életében vannak időszakok, amikor jelentős hormonális változásokon mennek keresztül: ilyen a pubertás, a várandósság, valamint a menopauza. Mindhárom esetben kellemetlen panaszok léphetnek fel, ami később, a hormonális egyensúly visszaállása után meg is szűnnek. Igenám, viszont a klimax akár 10-15 évig is eltarthat, amit kezdetben a progeszteron, később az ösztrogén szintjének csökkenése okoz. Mivel hosszú évekig megkeserítheti a mindennapokat, érdemes még a tünetek megjelenésekor átgondolni azt, hogy mivel tudná csillapítani a hőhullámait, valamint az ingerlékenységét, és miként lehetne javítani a közérzetén.

Hormonpótlás formái

Manapság több fajta hormonterápia közül lehet választani, melyet a hormonpótlásban jártas nőgyógyász szakorvos alapos előzetes állapotfelmérés után javasol. A modern készítmények lényegesen megbízhatóbbak elődeiknél és kevesebb mellékhatással is kell számolni- természetesen, ha betartja az orvos utasításait és nem alkalmazza tovább a szereket, mint az javallott.

Alapvetően két fajta hormonterápia létezik: van egy és két komponensű készítmény is, tehát van, amely csakis az egyik női nemi hormont tartalmazza és olyan, amelyben mind az ösztrogén, mind a progeszteron megtalálható. Ma már szerencsére igen alacsony hormontartalmú szerekkel megfelelő eredményt lehet elérni, megkönnyítve ezzel az idősödő nők életét.

Maga a hormonpótlás általában tabletta formájában történik, ám lehet kapni még bőrre ragasztható tapaszokat, orrspray-t, illetve hüvelygéleket-kúpokat is. (Érdemes tudni, hogy nem csak a hüvelyben alkalmazott készítmények javítanak a hüvelyszárazságon, hanem önmagában a hormonterápia). Maguk a hormonok igen gyorsan felszívódnak a bőrön és a nyálkahártyán keresztül, így hamar jobb közérzetet tudnak biztosítani - mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

klimax kivizsgálása Előzetes vizsgálatok

  • hormon vizsgálat (progeszteron, ösztrogén, LH, FSH, tesztoszteron)
  • nőgyógyászati UH vizsgálat
  • emlő UH/mammográfia
  • egyéni/családi anamnézis

Nem csupán a tüneteket enyhíti, de véd is hormonpótlás

Érdemes tudni, hogy terápia nélkül a klimax több, igen komoly és veszélyes szövődményt is okozhat. A legismertebb a csontritkulás és bizonyos daganatokra való fokozott hajlam, de a mérsékelt ösztrogénszint miatt csökken az erek rugalmassága, megnő a szívinfarktus veszélye, valamint megnő a koleszterinszint is. így tehát megfelelő, személyre szabott hormonterápiával a zavaró panaszok mellett megelőzhető a klimax okozta szív-és érrendszeri problémák kialakulása is.

Ellenjavallatok

  • daganatok
  • fokozott trombózishajlam, trombofília
  • már kialakult szív-és érrendszeri betegség

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztel Doktor Úr/Nő, Sürgős kérdésem lenne, ugyanis 2 napja voltam együtt a párommal, Pharmatex kapszulával védekeztünk. A felhelyezés után pár perccel kezdtünk bele a dologba, az ejakulációig így eltelt az 5-10 perc, amit a tájékoztatóban írnak. Az utolsó menstruációm október 2-án volt, és a ciklusok kb. 30-31 naposak (általaban 1-2 nappal később jön meg, mint az előző hónapban). Nem szeretnék teherbe esni, ezért az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint hathatott-e már a kapszula, vagy be kellene vennem esemény utáni tablettát? Eddig is ezt a terméket használtam, most csak a szűkös 5-10 perc miatt aggódom kicsit... Gyors válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kata
Kata

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Kata!

Sajnos ezzel kapcsolatban biztosat nem mondhatunk. Azt javaslom, hogy vegyen be esemény utáni tablettát.
A Pharmatex inkább kiegészítő fogamzásgátlóként használatos más eszközzel/módszerrel egyidejűleg.
Ha a menstruáció több mint két hetet késik, akkor javasolt terhességi teszt elvégzése. Pozitív eredmény esetén nőgyógyászati vizsgálat szükséges, mert biztosat csak ultrahang vizsgálatot követően mondhatunk.


Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Végig partnerként kezelt

A doktornő a fennálló betegség diagnosztizálásán kívül további két lehetséges problémára hívta fel a figyelmet, és ezek kivizsgálását is javasolta. Ezt őelőtte más orvos még nem tette meg. Végig partnerként kezelt, a kezelés módjára vonatkozóan is két utat javasolt, meghagyva a döntés szabadságát.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus