Petefészek csavarodás- ezek a tünetek jelezhetik

Petefészek csavarodás- ezek a tünetek jelezhetik

Utolsó módosítás:2023.03.28 09:06

A petefészek csavarodás ritka, viszont igen veszélyes állapot, mely gyors diagnózist és mielőbbi terápiát igényel. Hogy mi minden okozhatja a problémát, milyen tünetek jelzik, illetve mit lehet tenni a gond megszüntetése érdekében, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebészétől tudtuk meg.

A petefészek

A kicsi, ovális alakú petefészkek (ovarium) a női reproduktív szervek részét képezik, melyek a méh két oldalán helyezkednek el. A petefészkeket a medence izmai és szalagjai tartják a helyükön, és a méhhel a petevezetékek kötik össze. A petefészkeket szalagok rögzítik a méh falához és a petevezetőkhöz. A petefészkek a petesejteket termelik és tárolják, valamint fontos hormonokat termelnek, melyekkel szabályozzák a menstruációs ciklust és a terhességet.

Röviden a petefészek csavarodásról

A petefészek csavarodás az az állapot, amikor a petefészek (ritkábban a petevezeték) a saját tengelye körül megcsavarodik, vagy amikor a környező lágyrészekre felcsavarodik, melyek normális esetben a helyén tartanák a szervet. Ez károsítja a petefészek vérellátását, ami szervkárosodást, meddőséget, akár nekrózist (szövet elhalás) is eredményezhet, ha nem kezelik idejében. A probléma általában csupán az egyik oldalon fordul elő, nagyon ritka, amikor mindkét oldalon alakul ki. Oka legtöbbször petefészek nagyobb ciszta, hormonkezelés, anatómiai elváltozások, daganatok (ezek okozzák az érett nők petefészek csavarodások 50-60% -át), PCOS, terhesség. Leggyakrabban a fogamzókorú nőket veszélyezteti a probléma, ám néha előfordulhat gyermekeknél is.

A petefészek csavarodás tünetei

petefészek csavarodásA tünetek legtöbbször hirtelen jelentkeznek, ám előfordulhat, hogy fokozatosan súlyosbodnak.

  • Alhasi fájdalom, görcs
  • Kemény tapintású has
  • Deréktáji fájdalom
  • Puffadás
  • Hányinger, hányás

 

A diagnózis felállítása

Amennyiben valaki éles, hirtelen jelentkező fájdalmat tapasztal, esetleg a fájdalom nem múlik, úgy mindenképp orvoshoz szükséges fordulni. A tüneteket több minden is okozhatja (pl. vakbélgyulladás, tályog, méhen kívüli terhesség, melyek szintén igen veszélyes állapotok) ezért fontos a differenciáldiagnózis!

A tünetek elmondása és a fizikai vizsgálat során már fel kell, hogy merüljön az orvosban a petefészek csavarodás esélye, ezért transzvaginális, esetleg hasi ultrahangos vizsgálatot szükséges végezni, melynek során megállapítható a probléma. Nagy segítséget jelent a (color) doppler ultrahangos vizsgálat is, mellyel a véráramlás figyelhető meg- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze.

A petefészek csavarodás kezelése műtéti

Amennyiben bebizonyosodik a petefészek csavarodás, úgy a terápia minden esetben műtéti (laparoszkópia, ritkábban laparotomia). A beavatkozás során a csavarodást megszüntetik, az orvos lényegében visszacsavarja a felcsavarodott petefészket. A műtét célja a véráramlás helyreállítása. Amennyiben ciszta, daganat is fellelhető, úgy azok eltávolítása indokolt. Ha túl későn kerül orvoshoz az illető, akkor nagy az esélye, hogy a petefészek elhalt- ilyenkor sajnos el kell távolítani a hozzá tartozó petevezetővel együtt.

 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Körülbelül egy évvel ezelőtt jelentkeztek először alhasi és vese panaszaim, azóta több urológiai és nőgyógyászati rendelőt/szakorvost felkerestem (állami és magán), a nőgyógyászati és urológiai tenyésztésekben klebsiella pneumoniae baktériumot találtak, a véreredményemben nagyobb gyulladás nem mutatható ki. Jártam már kolonoszkópián is, ahol semmilyen kóros vagy káros elváltozást nem találtak. Az orvosok által egy éve antibiotikum kúrákat szedek, amiknek ideig-óráig valamennyi hatása van, viszont utána a fájdalom ugyanúgy, sőt még erősebben jelentkezik. Az alhasban két oldalt erősen szúró-görcsös fájdalmat érzek, amely a vesémre és a derekamra, valamint a húlyhólyagomra (égető érzés) is kisugárzik. A nőgyógyászati és urológiai szakorvosok egyaránt azt állítják, hogy nem a baktérium okozza az egy éve fennálló fájdalmamat. Ön szerint mi okozhatja ezt a problémát? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Varga Brigitta
Varga Brigitta

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Varga Brigitta!


Ahhoz, hogy véleményt mondhassunk mindenképpen további szakvizsgálat szükséges.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahová online és telefonon is lehet időpontot foglalni.
Amennyiben megtisztel bennünket a bizalmával, akkor a vizitre legyen kedves a korábbi ambuláns lapjait, leleteit magával hozni.


Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenre kiterjedő

Úgy bántak velem, ahogyan azt elvártam, a feszültségem huss elreppent. Köszönöm a Doktornőnek a mindenre kiteredő vizsgálatot!

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész