Petefészek csavarodás- ezek a tünetek jelezhetik

Petefészek csavarodás- ezek a tünetek jelezhetik

Utolsó módosítás:2023.03.28 09:06

A petefészek csavarodás ritka, viszont igen veszélyes állapot, mely gyors diagnózist és mielőbbi terápiát igényel. Hogy mi minden okozhatja a problémát, milyen tünetek jelzik, illetve mit lehet tenni a gond megszüntetése érdekében, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebészétől tudtuk meg.

A petefészek

A kicsi, ovális alakú petefészkek (ovarium) a női reproduktív szervek részét képezik, melyek a méh két oldalán helyezkednek el. A petefészkeket a medence izmai és szalagjai tartják a helyükön, és a méhhel a petevezetékek kötik össze. A petefészkeket szalagok rögzítik a méh falához és a petevezetőkhöz. A petefészkek a petesejteket termelik és tárolják, valamint fontos hormonokat termelnek, melyekkel szabályozzák a menstruációs ciklust és a terhességet.

Röviden a petefészek csavarodásról

A petefészek csavarodás az az állapot, amikor a petefészek (ritkábban a petevezeték) a saját tengelye körül megcsavarodik, vagy amikor a környező lágyrészekre felcsavarodik, melyek normális esetben a helyén tartanák a szervet. Ez károsítja a petefészek vérellátását, ami szervkárosodást, meddőséget, akár nekrózist (szövet elhalás) is eredményezhet, ha nem kezelik idejében. A probléma általában csupán az egyik oldalon fordul elő, nagyon ritka, amikor mindkét oldalon alakul ki. Oka legtöbbször petefészek nagyobb ciszta, hormonkezelés, anatómiai elváltozások, daganatok (ezek okozzák az érett nők petefészek csavarodások 50-60% -át), PCOS, terhesség. Leggyakrabban a fogamzókorú nőket veszélyezteti a probléma, ám néha előfordulhat gyermekeknél is.

A petefészek csavarodás tünetei

petefészek csavarodásA tünetek legtöbbször hirtelen jelentkeznek, ám előfordulhat, hogy fokozatosan súlyosbodnak.

  • Alhasi fájdalom, görcs
  • Kemény tapintású has
  • Deréktáji fájdalom
  • Puffadás
  • Hányinger, hányás

 

A diagnózis felállítása

Amennyiben valaki éles, hirtelen jelentkező fájdalmat tapasztal, esetleg a fájdalom nem múlik, úgy mindenképp orvoshoz szükséges fordulni. A tüneteket több minden is okozhatja (pl. vakbélgyulladás, tályog, méhen kívüli terhesség, melyek szintén igen veszélyes állapotok) ezért fontos a differenciáldiagnózis!

A tünetek elmondása és a fizikai vizsgálat során már fel kell, hogy merüljön az orvosban a petefészek csavarodás esélye, ezért transzvaginális, esetleg hasi ultrahangos vizsgálatot szükséges végezni, melynek során megállapítható a probléma. Nagy segítséget jelent a (color) doppler ultrahangos vizsgálat is, mellyel a véráramlás figyelhető meg- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze.

A petefészek csavarodás kezelése műtéti

Amennyiben bebizonyosodik a petefészek csavarodás, úgy a terápia minden esetben műtéti (laparoszkópia, ritkábban laparotomia). A beavatkozás során a csavarodást megszüntetik, az orvos lényegében visszacsavarja a felcsavarodott petefészket. A műtét célja a véráramlás helyreállítása. Amennyiben ciszta, daganat is fellelhető, úgy azok eltávolítása indokolt. Ha túl későn kerül orvoshoz az illető, akkor nagy az esélye, hogy a petefészek elhalt- ilyenkor sajnos el kell távolítani a hozzá tartozó petevezetővel együtt.

 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! 2018 Április 4-én jött meg legutóbb a menstruáciom, úgy ahogyan szokott(25-28 napra, 14 éves korom óta, 1 gyermekem van rendes szüléssel jött világra 34 éves voltam akkor). Annyi körülmény volt más ennél a menstruációnál, hogy egy elég erőteljes bélgyulladásom volt amire akkor a Klion elnevezésű antibiotikumot szedtem. A bélgyulladás azóta elmúlt. Voltam hasi ultrahangon, ami teljesen negatív volt. A laboreredményem vér+vizelet is teljesen jó volt (április 24) Mivel azonban egy tompa jobb oldali derékfájásom van egészen lent a mendence környékén, és nem jött meg a menstruációm májusban eddig, ezért elmentem nőgyógyászhoz, akihez évek óta járok. A hüvelyi ultrahangon mindent rendben talált, a bal ováriumban egy 18 mm pete érik, a jobb ováriumban több 6 mm apró folt van. Ezekre a foltokra semmit nem mondott a doktor úr, ezek már 2015 óta szerepelnek mindig a leleteimen. A rákszűrésem eredményére még várok, eddig nem volt semmi gondom sohasem, voltam hormonvizsgálaton, aminek az eredménye jövő héten lesz kész. Ez a derékfájás, ami hol tompa, hol égető, többnyire ülés közben zavar legjobban (de sajnos ülő munkát végzek) vagy ha állok sokat, éjszaka nem zavart eddig. Ha lehajolok akkor feszítő jellegű, néha előre sugárzik az alhasamba, ez is inkább csak ülés közben. Ön szerint ez a derékfájás lehet nőgyógyászati eredetű? Illetve a kellene tartanom azoktól a 6 mm foltoktól a jobb petefészkemben? Mik lehetnek azok? A mensturációm kimaradására nézve csak annyit fűznék még hozzá, hogy az anyukámnak 46 éves korában múlt el végleg a menstruációja. Én most 40 vagyok, lehet, hogy azért nem jött meg esetleg? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Csilla
András  Csilla

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt András Csilla!

A petefészekben valószínű tüszők kerültek leírásra, ez normális.
A hormon laborját nem tudom.
A panaszai nemcsak nőgyógyászati eredetűek lehetnek, esetleg urológiai vizsgálat lehet szükséges. Amennyiben a menstruáció zavara nem rendeződik kontroll vizsgálata javasolt.

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Méhgyűrű

Köszönöm a doktornő hozzáállását és figyelmeztetését arra nézve, hogy mennyire fontos a rendszeres kontroll. Szívből ajánlom mindenkinek!

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész