Korai klimax miatt kínzó tünetekkel küzd? Van segítség!

Korai klimax miatt kínzó tünetekkel küzd? Van segítség!

Szerző: dr. Lőrinz Ildikó Utolsó módosítás:2024.02.25 16:40

A korai klimax a 40 éves kor előtt bekövetkező hormonális változás, amely gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel és következményekkel járhat, mint a normál időben, 50-55 éves kor közt bekövetkező menopauza. De vajon mi okozhatja az idő előtti változásokat és mit lehet tenni a kellemetlenségek ellen? Erről a témáról beszélt dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus

Fontos tudni, mi az oka a korai klimaxnak

A korai klimax ugyan kínzó tünetekkel járhat, mint a normál menopauza.Egészséges esetben 50 és 55 éves kor közt következik be a menopauza, amely egy összetett fizikai és lelki tünetegyüttes, a szervezet hormonális átállása a termékeny periódus befejezésére. Ha azonban egy nőnél ez a korszak 40 éves kor előtt érkezik, korai menopauzáról van szó, aminek minden esetben vizsgálni kell az okát, bár egyes esetekben az ok nyilvánvaló. Ilyen nyilvánvaló ok lehet a petefészek eltávolítás (ami gyakran együtt jár a méheltávolítással). A korai klimax azonban csak akkor következik be, ha mindkét petefészket teljes egészében eltávolították. Ez többnyire petefészek-daganat, kismedencei gyulladásos megbetegedés miatt lehet szükséges. Ugyancsak daganat esetén alkalmazott terápiák következménye is lehet a korai menopauza, a kemoterápia és a sugárkezelés is járhat ilyen hatással – átmenetileg és tartósan is.  Ebben az esetben további rizikófaktor az életkor (a pubertás előtti lányok jobban tolerálják az erős kezeléseket, mint az idősebbek), és a kezelt testrész (az agy és a medence területén alkalmazott sugárterápia növeli a kockázatot).
- A korai klimax mögötti egyik leggyakoribb ok a petefészkek munkájának leállása, vagyis a petefészek kimerülés vagy petefészek elégtelenség – ismerteti Lőrincz doktornő. – Ennek a problémának számos oka lehet, ezért is nagyon fontos a pontos diagnózis.

Mi okozhat petefészek kimerülést?

Ha a petefészkek nem termelnek bizonyos hormonokat (elsősorban ösztrogént) a megfelelő szinten, annak okát sokszor nem egyszerű kideríteni. A kivizsgálások során többek közt az alábbi lehetőségeknek járnak utána:

  • genetikai betegség (ún. törékeny X-szindróma),
  • autoimmun betegségek (például lupusz, sokízületi gyulladás),
  • bizonyos fertőzések, mint malária, tuberkulózis vagy mumpsz,
  • családi halmozódás (erre különösen akkor lehet gyanakodni, ha nagyon korán, a 20-as, 30-as években következik be a klimax),
  • bizonyos környezeti, életvitelbeli hatások szintén növelik az kockázatot, ezért kell nagyobb figyelmet fordítani a stresszkezelésre, a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a rendszeres mozgásra.

A korai klimax ugyanolyan kínzó lehet, mint a normál időben érkező

A korai klimaxban is fontos a nőgyógyászi segítség.A klimaxhoz hasonlatosan a korai menopauza vezető tünete is az, hogy a menstruáció rendszertelenné válik, vagy teljesen kimarad – és ezt nem indokolja más, például terhesség. Ezen kívül ugyancsak jelentkezhetnek hőhullámok, éjszakai izzadás, alvásproblémák, hüvelyi szárazság, libidócsökkenés, hangulat- és koncentrációs zavarok, hajhullás, hízás. Sajnos a korai menopauzával küzdő nőknél ugyanúgy megnő a csontritkulás és szív-érrendszeri betegségek kockázata, mint a normál időben klimaxot átélőknél, ugyanis mindezeket a csökkenő ösztrogénszint indokolja. 
- A korai menopauza diagnózisát és kezelését a tünetekre, az anamnézisre és hormonszintek ellenőrzésére alapozzuk – ismerteti dr. Lőrincz.  –  Ha megszületik a diagnózis, a kellemetlen tünetek kiküszöbölésére elrendelhetők különböző hormonpótló készítmények. Az, hogy kinél milyen készítmények alkalmazhatók sikerrel, a vizsgálatok után dönthető el. A nőgyógyásznak kell meghatároznia a megfelelő hormontartalmat, tekintetbe véve, hogy ma már alacsony hormontartalmú készítmények is jó hatásfokkal csökkentik a klimax okozta panaszokat.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu) 

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! 14 hetes várandós vagyok jelenleg. Május 15-én készült el az első kötelező vérvétel, melyen a pajzsmirigy 5,04 értéket mutatott. A T3 (14,45) és T4 (4,48) rendben volt. A nőgyógyászom megjegyezte, hogy fejlődési rendellenessége lehet a gyermekemnek, ezért mindenképp endokrinológust javasolt. Ez rendben is van, azonban időpont csak erre a hétre volt kapható... A kérdésem arra irányulna, hogy ez az eltérés valóban nagy esély arra, hogy a gyermekem betegen szülessen? Korábban 2014-ben volt emelkedett tsh értékem, melyet jódpótlással rendeztek, azóta évente vérvételen 2.05 volt az érték szintén normál T3 és T4 értékek mellett. Megijesztettek, hogy beteg gyermekem születhet...nem tudom mióta lehet magas értékem. Köszönettel várom válaszukat! Üdvözlettel és tisztelettel: Rita
Rita

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Kedves Rita!

Fontos lenne, hogy mielőbb endokrinológiai kezelésben részesüljön.
Az alábbi telefonszámon várjuk a hívását : 0670/6212443
Kolléganőim segíteni fognak a mihamarabbi időpont-egyeztetéssel kapcsolatban.

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes biztonságban érezhettem magam

Lőrincz doktornő olyan légkört tudott teremteni, amiben teljes biztonságban érezhettem magam. Közvetlensége várakozáson felüli volt és nyilván az sem elhanyagolható, hogy megfelelő kezelésben részesített.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus