Középkorú és nő? Nagy az inkontinencia kockázata, de van segítség

Középkorú és nő? Nagy az inkontinencia kockázata, de van segítség

Szerző: dr. Józan Gyöngyi Utolsó módosítás:2024.03.08 09:11

Az akaratlan vizeletszivárgás olyan gyakori probléma, hogy amerikai adatok szerint a 30-60 év közti nők közel 30%-a, a férfiaknak 1,5-5%-a tapasztalja. Már ezekből az adatokból is látszik, hogy a női nem önmagában is rizikófaktora az inkontinenciának. De vajon mi minden növelheti még ennek az igen kínos állapotnak a kockázatát? Mit lehet tenni a megelőzésért, vagy később a kezelésért? Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész járta körül a témát.

Ezek az inkontinencia legjelentősebb rizikófaktorai

Biológiai nem

Az inkontinencia minden formájánál elérhető segítség.A nőknek nagyobb esélyük van az inkontinencia megtapasztalására, ugyanis náluk erősebb igénybevételnek lehet kitéve a gátizomzat. A gátizomzat egyik feladat ugyanis, hogy megtartsa a húgyutak szerveit (húgyhólyag, húgyvezeték), valamint, hogy zárva tartsa a húgyhólyagot. Ha tehát ezek az izmok veszítenek erejükből és rugalmasságukból, akkor vizeletszivárgás léphet fel. A gátizomzat gyengeségnek több oka is lehet, ilyen például az örökletes gátizom gyengeség, vagy a csak nőket érintő terhesség és szülés.

Idősebb életkor

Az életkor előre haladtával mindenki tapasztalhatja izmainak gyengülését, de legalábbis azt, hogy több munka, edzés kell ahhoz, hogy az izomerő megmaradjon. Ez a jelenség nem csak a látható, könnyen edzhető izmokra igaz, de az olyan láthatatlan, ám nagyon fontos izmainkra is, mint a záróizomzat és a medencefenék izmai. Az idősödés következményeként a húgyhólyag izmainak tónusa romlik, és mivel a húgyhólyag maga is egy izomtömlő, ennek elerőtlenedése azzal járhat, hogy a vizelet hosszabb idő alatt ürül ki, esetleg nem is tud teljesen kiürülni a feszítés és szorítás gyengülése miatt. A feszesség lanyhulása okozhatja azt is, hogy az ürítési reflex később indul be, így sokszor a sürgető vizelési inger miatt, nagyon gyorsan kell egy mosdót találniuk az érintetteknek.

Túlsúly, elhízás

A fentiek fényében nyilvánvaló, hogy a túlsúly további nyomás helyez a hólyagra és a környéki izmokra, ráadásul el is gyengíti ez utóbbiakat. Ennek következtében a vizeletszivárgás gyakran préseléskor, tehát például köhögés vagy tüsszentés, nevetés közben jelentkezik.

Betegségek és állapotok

A cukorbetegség, a vesebetegség, a gerinc sérülései, a neurológiai betegségek, például a stroke, a Parkinson-kór vagy a sclerosis multiplex fokozzák a kockázatot. Férfiaknák rizikófaktornak számítanak a prosztatabetegségek, és sajnos a prosztataműtét, illetve a sugárterápia is.

Dohányzás

A dohányzás elsősorban a krónikus köhögés miatt vezethet az inkontinencia megjelenéséhez, bár a cigaretta számos más ponton is negatívan hat az egész szervezetre.

Megelőzni lehet, kezelni szükséges

Inkontinencia esetén pesszárium, gyógyszer és műtét is segíthet.- Az inkontinencia megelőzésének alapja az egészséges életmód, hiszen míg például az idősödés vagy a biológia nem adottság, addig a fogyás, vagy a dohányzás elhagyása mindenkinek saját döntése lehet. Nagyon fontos eszköze a prevenciónak az intimtorna, ami ugyanúgy edzi a medencefenék izmait, mint a bármilyen más edzés a test többi izmát. Ha viszont már megjelentek a tünetek, akkor nem halogatható tovább az orvos bevonása – hangsúlyozza dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. - Amikor megszületik a diagnózis – amelynek felállításához szükség lehet többek közt fizikális vizsgálatra, vér- és vizeletvizsgálatra, medence ultrahangra, urodinamikai tesztre, hólyagtükrözésre -, elkezdődhet a kezelés. Ennek alapja, hogy tudjuk, pontosan milyen típusú inkontinenciáról van szó. Ha leggyakoribbnak számító stressz inkontinencia a probléma, sokat javíthatnak a helyzeten a medence izmait megmozgató Kegel-gyakorlatok. Az úgynevezett hólyag tréning segíthet visszaszerezni a kontrollt a hólyagürítés felett. Van, amikor a gyógyszeres kezelés válik be, amely hatóanyagtól függően segíthet lelazítani a hiperaktív hólyagot, vagy éppen rugalmasabbá teheti a húgycső és a vaginális terület szöveteit, esetleg a szorongás, a depresszió okozta tüneteket enyhíti. Nőknél megoldást jelenthetnek bizonyos eszközök és eljárások, mint például a pesszárium, a rádiófrekvenciás terápia vagy a hólyag izmaiba injektált Botox. Igen gyakran a különböző lehetőségek kombinációja lehet célravezető, és végső esetben szóba jöhetnek bizonyos műtéti eljárások is.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Pontos

Minden felmerülő kérdésemre pontos, kielégítő választ kaptam a doktornőtől.

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész