Már évek óta ugyanazt a fogamzásgátlót használom. Rosszul teszem?

Már évek óta ugyanazt a fogamzásgátlót használom. Rosszul teszem?

dr. Lőrincz Ildikó Létrehozva: 2016.06.13 Módosítva: 2020.08.14

A nem kívánt teherbeesés ellen ma már több féle módon lehet védekezni. Ezek közül a gumióvszer mellett a legelterjedtebbek a fogamzásgátló tabletták, melyek közel 100%-os védettséget biztosítanak- természetesen megfelelő alkalmazás során. Emellett léteznek még egyéb hormontartalmú-és mentes készítmények is. Azonban felvetődhet a kérdés, hogy vajon mikor érdemes változtatni az eddig használt fogamzásgátló módszeren? A témában dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Fogamzásgátló tabletta

A legtöbb nő a nem kívánt teherbeesés ellen fogamzásgátló tablettát használ, melyek az évek során egyre kevesebb hormontartalommal érik el hatásukat. Ezekkel a készítményekkel lényegében a normál menstruációs ciklusba avatkozunk be úgy, hogy a mesterségesen bejuttatott női nemi hormonokkal meggátoljuk a peteérést. A tablettákat két csoportba soroljuk: léteznek egykomponensű szerek, melyek csak progeszteront tartalmaznak, valamint olyanok, melyek mellett ösztrogén is szerepel. Hogy melyik a legjobb az illető számára, azt több tényező is befolyásolja (pl. trombózishajlam, szoptatás), ezért fontos, hogy előtte mindenképp kérje ki nőgyógyásza véleményét!

Olykor viszont előfordul, hogy a nő nem várt módon reagál az alkalmazott készítményre. Leggyakrabban pecsételő vérzés, rossz közérzet, hányinger/hányás, fájdalmas mellfeszülés és nagyfokú súlygyarapodás, rossz esetben mélyvénás trombózis jelezheti azt, hogy gyógyszerváltásra van szükség. Továbbá a szoptatás még egy olyan tényező, amely más tabletta alkalmazását írja elő, ugyanis ekkor csak progeszteron-tartalmú szerek jöhetnek számításba, hiszen ezek nincsenek befolyással a tejtermelődésre.  Bár a tabletta felírása előtt a szakorvos alaposan kikérdezi a pacienst a fennálló betegségeiről, ám megeshet, hogy a fogamzásgátló szedése közben jelentkezik pl. magasvérnyomás, migrén, esetleg cukorbetegség. Ebben az esetben mindenképp konzultáljon szakemberrel, ugyanis könnyen lehet, hogy más fajta szer, esetleg hormonmentes módszer alkalmazását javasolja!

Fontos! Antibiotikum szedése alatt kiegészítő fogamzásgátlási módszer javasolt!

Van, amikor a tabletta nem jó választás

Mint ahogy említettük, vannak olyan állapotok, amikor a fogamzásgátló tabletta alkalmazása egyáltalán nem javasolt (pl. trombózishajlam), valamint sokan inkább a méhen belüli eszközöket választják, melyek közt található hormontartalmú-és mentes is. Leggyakrabban a spirálra esik a választás, amely egy T-alakú, rugalmas műanyagból és rézből készült eszköz, melyet a méh üregébe kell felhelyezni. Hatásmechanizmusa, hogy megváltoztatja a méh belső környezetét, így nehezíti a spermium és a petesejt találkozását, valamint meggátolja a beágyazódást. Ma már létezik hormonális változata is, megnövelve ezzel a hatékonyságát.

Igen kényelmes fogamzásgátlási módszer, hiszen nincs vele mindennapi teendő – ellenben a tablettával- ám általában 5 évenkénti cserét javasolnak a szakemberek. Természetesen vannak olyan esetek, amikor az orvos az eltávolítása mellett dönt: ilyen például a gyulladás, súlyosabb fertőzések, rendellenes vérzés, erősebb alhasi fájdalom. Amennyibe kellemetlen tüneteket észlel, mindenképp konzultáljon orvosával!

További fogamzásgátló eszközök

  • óvszer
  • fogamzásgátló tapasz
  • hüvelygyűrű
  • hormonmentes, spermicid anyagot tartalmazó kúpok, gélek
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nõgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértője

  • dr. Lőrincz Ildikó

  • Szakterületek:
    • szülész-nőgyógyász, endokrinológus
  • Specialitások:
    • nőgyógyászati és endokrin kórképek együttes fennállása
    • PCOS
    • ösztrogéndominancia
    • korai menopauza
    • meddőség
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Páciens véleményeket itt olvashat>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

    • 1 db negatív PCR teszt vagy 14 nap tünetmentesség

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
47 éves vagyok, februárban volt utoljára menzeszem. Előtte 1-2 évben már rendetlenkedett, kimaradt 1-2 max 3 hónap is. De gondolom ez még természetes, a menopauza velejárója. Szerencsére, nekem soha nem volt az életemben nőgyógyászati panaszom, annak ellenére sem, hogy néhány éve kiderült, van egy nagyobb méretű miómám. Az elmúlt napokban elkezdtem könnyű hasizom tornát végezni, és úgy 2-3 nap után észre vettem kicsi pecsételést (ha jól emlékszem csak torna után) Először sötétebb színű, alig kivehető (mivel színes fehérnemű volt rajtam) aztán legközelebb már, szintén torna után, pici pirosas pecsételés is volt, ezután a vizelet is kicsit barnás lett, benne kevés nyálkahártya darabkákkal, mint menzesz előtt szokott. Azt hittem megfog jönni. Aztán abbahagytam a tornát, és a tünetek megszűntek, azóta sem tapasztaltam semmit. Egyszer még próbálkoztam a tornával, de nem vettem észre utána pecsételést, de tovább mégsem mertem csinálni. Időközönként tornáztam én azelőtt is, de akkor nem voltak ilyen tüneteim. Most attól félek, jelezhet-e ez valami betegséget, komoly problémát? Többször éreztem az elmúlt hónapokban, hogy érzékenyek a melleim, kicsit fájt a hasam is, de a menzesz mindig elmaradt.Készülök az UH vizsgálatra, csak nagyon félek a diagnózistól. Ha méhnyálkahártya megvastagodás áll fenn, minden esetben kell küretet végezni, vagy csak ha rosszindulatú elváltozás gyanúja tapasztalható? Egyáltalán fél év alatt kialakulhat rosszindulat, vagy akkor az már korábban elkezdődhetett? Mert erre utaló információt sehol sem találok, hogy a méhnyálkahártya rosszindulat mennyi idő alatt alakulhat ki. A ménnyálkahártya megvastagodás minden nem menstruáló hölgynél kialakulhat, vagy erre vannak hajlamosító tényezők? .Van okom aggodalomra?

Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
Zsuzsanna

dr. Lőrincz Ildikó
dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász
Tisztelt Zsuzsanna!

Készséggel látjuk rendelőnkben, hogy egy vizit keretében a fizikális vizsgálatokat és a részletes anamnézis felvételt követően megbeszélhessük a felmerülő kérdéseket.
Honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon emberi az egész hozzáállása

A doktornő nagyon alapos, mindenre kiterjedő a tájékoztatása és figyel a páciensre. Másodszorra jártam most nála, nagyon elégedett vagyok. Jó tanácsokat is kapok, melyet ezúton is köszönök. Nagyon emberi az egész hozzáállása, nem egy darab tárgynak érzem magam közben :) 

További vélemények
A menopauza növelheti a koronavírus fertőzés kockázatát?

A menopauza növelheti a koronavírus fertőzés kockázatát?

Egyes vizsgálatok szerint van összefüggés a menopauza, pontosabban a csökkenő ösztrogénszint és a COVID-fertőzés közt. A kutatásokról és menopauza további hatásairól dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt.

További részletek
A korai menopauza a csontritkulás kockázatát is növeli

A korai menopauza a csontritkulás kockázatát is növeli

Menopauza alatt a havi vérzés végleges elmaradását értjük. A nők 50-52. életévükben szembesülnek a havi vérzés elmaradásával és az ezzel járó változókori tünetekkel. Amennyiben a tünetek és a vérzés elmaradása a 47. életév előtt jelentkeznek, korai klimaxról beszélünk. A korai menopauza az időben jelentkező menopauzához hasonlóan számos kellemetlen tünetet okoz. Dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ szakorvosa a klimakteriális tünetegyüttes kezelésére és a kezelés kockázatcsökkentő szerepére hívja fel a figyelmet.

További részletek

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink