Más ellátást igényelnek az idősebb kismamák?

Más ellátást igényelnek az idősebb kismamák?

Szerző: dr. Hernádi Balázs ódosítás:2024.06.05 07:37

Ma már nem kapjuk fel a fejünket, ha egy nő bőven 40 éves kora felett szül, azonban érdemes tudni, hogy az orvosi protokollban 35 éves kor felett lehet idősebb anyai életkorról beszélni. Mire készülhet az a hölgy, aki érettebben vállalkozik a várandósságra, és mi mindent érdemes megtenni az anya és a magzat egészségéért? Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza adta meg a válaszokat a legfontosabb kérdésekre.


 

Bizonyos kockázatok magasabbak, de nincs ok aggodalomra

Az idősebb kismamáknak komplex gondozási helyszínt érdemes keresni.Bármennyire is furcsán hangozhat ez ma már, orvosi terminus szerint idősebb anyai életkorúnak kell tekinteni a 35 év feletti kismamákat, akiket e tekintetben egyes kockázatok erősebben érinthetnek, mint a fiatalabbakat. Elsősorban a vetélés, egyes genetikai rendellenességek, és bizonyos terhességi komplikációk (például magas vérnyomás, gesztációs diabétesz) növekvő rizikójával lehet számolni. 
- Ugyanakkor meg kell nyugtatni a kismamákat: 35 fölött is minden esély megvan az egészséges terhességre, szülésre és babára. Az idősebbnek számító várandósok mindazonáltal kicsit gyakoribb vizsgálatra, több diagnosztikai eljárásra, még nagyobb körültekintésre számíthatnak a terhesgondozás során, hogy minden tekintetben biztonságban lehessenek – hangsúlyozza dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. – Ebből a szempontból érdemes külön kezelni a 45 év feletti kismamákat, ugyanis ebben az életkorban úgy számolhatunk, hogy már több krónikus betegség megjelent, némileg csökkent a szív-érrendszer terhelhetősége és általában a szervezet rugalmassága. Mivel pedig a 30 évesnél fiatalabb várandósokhoz képest az idősebb pároknál magasabb a magzati kromoszóma-rendellenességek aránya, általában anyai vérvételre (vagy magzatvíz mintavételre a hasfalon keresztül) is szükség van. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az idősebb pároknál a tudatosan tervezett gyermekek általában stabilabb kapcsolatba, “jobb” körülmények közé születnek, ami előny lehet az életük során.

Ezek a leggyakoribb kérdések 35 feletti kismamáknál

 • Mi a leggyakoribb veszélye a 35 fölötti terhességnek?

Az életkor előrehaladtával a petesejtek mennyisége és minősége némileg romlik, ami azt jelenti, hogy azok nagyobb valószínűséggel okoznak kromoszóma rendellenességet a magzatnál. Ezeket az első trimeszterben szokás szűrni. A másik fontos szempont, hogy minél idősebb egy nő, a szervezete annál nehezebben alkalmazkodik a terhesség okozta változásokhoz, ezért nagyobb lehet a kockázata például a terhességi cukorbetegségnek, a preeclampsiának, a koraszülésnek, a császármetszésnek, a kis születési súlynak, és az ikerterhességek (stimulációs eljárások kapcsán) aránya is nőhet – ami még nagyobb megterhelést jelent a szervezetnek. Ugyanakkor a legújabb kutatások szerint a nem-kromoszomális születési anomáliák oka az idősebb anyáknál a környezeti hatások (például vegyszerek, légszennyezettség) felhalmozódása, a méhnyálkahártya és a petesejtek elöregedése és a DNS-javító mechanizmusok romlása lehet. (Fiatalabbaknál pedig inkább a káros életviteli szokások.)

 • Milyen vizsgálatokra lehet számítani?

A terhesgondozás kiemelt figyelmet fordít az idősebb kismamákra.A kötelező vizsgálatokon túl (amelyekről az orvos és a védőnő is tájékoztatást tud adni) a 37 évnél idősebb kismamáknak kötelező genetikai tanácsadáson kell részt venniük. Nem kötelező, de nagyon ajánlott vizsgálat ebben az életkorban az ultrahangra és vérelemzésre épülő kombinált vizsgálat, amellyel pontosabban szűrhető a Down-szindróma.  Ugyancsak választható az integrált teszt, mely egy újabb vérvizsgálatból áll, és a kombinált teszt eredményét pontosíthatja a 16–19. héten. A nagyobb kockázatokkal rendelkező és/vagy idősebb nőknek érdemes olyan gondozási helyszínt választaniuk, ahol egy helyen elérhető mindaz, amire szükségük lehet: nőgyógyászati ultrahang, laborháttér, CTG vizsgálat. Igény és problémák esetén az ellátásba be kell vonni gasztroenterológust, érsebészt, kardiológust, hematológust, neurológust, diabetológust és esetleg más szakorvost is, akik az esetleges terhességi komplikációkat speciális felkészültséggel tudják kezelni. 

 • Hogyan csökkenthetők a kockázatok 35 fölötti terhességnél?

A legfontosabb, hogy ha valaki tudatosan készül a gyermekvállalásra, mindenképpen tartsa karban a meglévő, krónikus betegségeit, például a cukorbetegséget, magas vérnyomást és más szív-érrendszeri betegségeket. Érdemes már a fogantatás tervezésekor felkeresni a nőgyógyászt, aki tanácsot tud adni az ajánlott magzatvédő vitaminokról, a táplálkozásról és általában az életmódról. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kismamáknak le kell mondaniuk a dohányzásról, nagyon erősen vissza kell szorítaniuk az alkoholfogyasztást, kiegyensúlyozottan kell táplálkozniuk, és nem szükséges „kettő helyett enni”. A testsúlynövekedést különösen ajánlott kordában tartani, a jelentős hízás ugyanis növeli az egyébként is meglévő kockázatok valószínűségét. A legfontosabb pedig, hogy rendszeresen részt kell venni a terhességi vizsgálatokon, hiszen betartva az orvos utasításait, megfogadva a tanácsait, egészséges terhesség és szülés várható 35 fölött is.  

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása
  • daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése
  • nőgyógyászati daganatsebészet
  • mióma kivizsgálása és kezelése
  • endometriózis kivizsgálása és kezelése
  • nőgyógyászati endoszkópos műtétek 

   

  Véleményeket itt olvashat a Doktor Úrról>>

 • Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm. Szeretnék egy kérdésre,ha őszinte választ kapnék. Levagyok kötve 8éve,de úgy alakult az élet,hogy szeretnék babát. Beültetéssel ez lehetséges?
Virág Edit

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Virág Edit!

Elvileg igen, de mindenképpen javaslom, hogy erről konzultáljon szülész-nőgyógyász szakorvossal.

Üdvözlettel:
dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tényleg segíteni szeretnének

Tényleg azt éreztem, hogy a recepciótól kezdve a Doktor úron át mindenki segíteni szeretett volna, hogy mielőbb meggyógyulhassak. Ez nagyon jól esett. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó videók