Meddőség - ilyen testi elváltozásokat fedezhet fel a nőgyógyász

Meddőség - ilyen testi elváltozásokat fedezhet fel a nőgyógyász

Szerző: dr. Józan Gyöngyi Utolsó módosítás:2024.02.16 09:41

Sok nő fordul nőgyógyászhoz azért, hogy kiderülhessen, mi lehet a várt teherbeesés elmaradásának oka. Ilyenkor általában egy hosszabb kivizsgálási folyamat indul el, amely kapcsán természetesen megvizsgálják a testi elváltozások lehetőségét is. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész azokról a fizikai okokról beszélt, amelyek gyakran felfedezhetők a meddőség hátterében.

Mechanikai akadályok is nehezíthetik a teherbeesést

Nagyon gyakori eset, hogy a női meddőség mögött a belső nemi szervek elváltozása áll, aminek következtében mechanikai akadályok nehezítik meg a teherbeesés bizonyos folyamatait, így a tényleges megtermékenyülést vagy a beágyazódást. A hüvelyben, a méhben és a petevezetőkben többféle veleszületett és szerzett rendellenességet is előfordulhat, legyen szó akár nem megfelelő kifejlődésről, akár alaki deformitásról. Ezek jelentős többsége kisebb-nagyobb műtéti beavatkozással általában hatékonyan kezelhető. Íme, a gyakoribb rendellenességek:

Petevezeték-károsodás vagy elzáródás

A meddőség oka petevezeték elzáródás is lehet.Nagyon gyakori ok a meddőség hátterében, hogy a petevezeték valamilyen okból kifolyólag károsodott, esetleg teljesen elzáródott, ami ellehetetleníti a teherbeesést. Ezt a mechanikai akadályt jellemzően a petevezeték – általában krónikus vagy gyakran visszatérő – gyulladása okozza. A gyulladás sok esetben észrevétlen marad, bár az is előfordul, hogy fájdalommal és lázas állapottal jár együtt, ami azért szerencsésebb, mert a betegség ilyenkor diagnosztizálható, kezelhető, nem okoz károsodást.
Szintén sok esetben állhat a petevezeték problémája mögött Chlamydia fertőzés, ami egy szexuális úton terjedő betegség, és mivel sokszor egyáltalán nem okoz tüneteket, ezért gyakran túl későn veszik észre. Elzáródást okozva azonban jelentősen csökkenti a teherbeesés sikerét.
- A petevezető részleges vagy teljes elzáródása komoly probléma, hiszen hiába kerül megtermékenyítésre a petesejt, a vezetéken keresztül nem tud eljutni a méhbe, vagyis nem képes végbe menni a foganás folyamata – ismerteti Józan doktornő. - Fontos kiemelni, hogy a petevezetéknek már az egyszeri gyulladása is olyan kárt okozhat kezelés nélkül, hogy az negatívan befolyásolja a megtermékenyülés folyamatát, így gyakorlatilag minden egyes megbetegedéssel nő a kockázat.

Endometriózis

Az endometriózis egy nagyon súlyos elváltozás a női nemi szerven belül, ami egyfajta kártékony sejtburjánzást jelent. Akkor beszélünk erről az állapotról, ha a méhszövet a méhen kívül is megjelenik, beágyazódik, illetve ott terjedni kezd. Az endometriózis negatívan befolyásolja a petefészek, a méh és a petevezetékek működését, ráadásul a méhen kívül elhelyezkedő endometrium szövetek is ugyanúgy működnek, mint a méhen belüliek, azaz reagálnak a ciklusokra. Nemcsak folyamatos növekedésben vannak tehát, hanem a nyálkahártyájuk vérzéssel együtt kilökődik, ami erősebb vérzéshez, hegesedéshez, valamint természetesen gyulladáshoz vezethet – általában erős fájdalom kíséretében. 
Ez a testi elváltozás nagyon gyakran a meddőség egyik kiváltó oka, noha rendszeres nőgyógyászati vizsgálattal – a legtöbb problémához hasonlóan – ez is megelőzhető, és gondos, gyakran sebészi ellátással bizonyos szintig kezelhető.

Fibroidok a méhfalon

A meddőség megoldása sokszor sebészi jellegűA benignus uterinális fibroidok úgynevezett jóindulatú daganatos elváltozások, amelyek nagyon gyakran alakulhatnak ki a nőknél 30 éves kor felett. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy korábban nem találkozhatnak vele a páciensek. Mivel a fibroidok képesek elzárni a petevezetéket és akadályozhatják a foganás többi folyamatát is, ezért ez a probléma is állhat a meddőség mögött.

Kismedencei összenövések

Súlyos gondot tud okozni a termékenységben néhány kismedencei elváltozás is, így például a különféle összenövések, amelyek képesek megakadályozni a foganás egy-egy konkrét folyamatát. Gyulladások – például vakbélgyulladás –, sőt hasűri- és kismedencei műtétek után is viszonylag gyakran előfordul, hogy jelentős hegesedés indul be, amiből összenövések keletkezhetnek – ez pedig a nőknél gyakran idéz elő meddőséget.

A kivizsgálásban sokszor nem csak a nőgyógyász vesz részt

Amikor egy nő fogamzásképtelenség miatt fordul orvoshoz, nagyon alapos kikérdezésre, a kórtörténet áttekintésére és elsődleges nőgyógyászati kivizsgálásra számíthat – foglalja össze a tudnivalókat dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Sok esetben azonban más szakorvosokat, főként endokrinológust, immunológust, belgyógyászt is be kell vonni a folyamatba, mert az ok felderítése nem mindig könnyű feladat. Ha azonban sikerül diagnosztizálni, hogy nem hormonális vagy akár pszichés gátja van a terhességnek, hanem fizikai akadályok teszik nehézzé, lehetetlenné a fogamzást, a legtöbb esetben sebészi beavatkozásra van szükség, amely sikeres esetben el is háríthatja az akadályt és létrejöhet a várva várt terhesség.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)


 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! 27 éves vagyok, és pár hete kiderült, hogy endometriózisom van. A nőgyógyászom felírt egy Dienille nevű tablettát, amit fél évig kell szednem, folyamatosan. Érdeklődnék, hogy folyamatosan szedhetem-e szünet nélkül 6 hónapig? Nagyon elbizonytalanodtam, mert egy másik nőgyógyász azt mondta hogy ez a gyógyszer nem való erre a betegségre. Már 4. napja szedem, és nem tudom mitévő legyek. Soha nem szedtem még fogamzásgátlót, és a betegtájékoztatóban semmi nem szerepel arra vonatkozóan, hogy hogyan kell szedni a gyógyszert endometriózis esetén. 1-2 év múlva nagyon szeretnénk a párommal gyermeket, azonban a műtétet semmiképpen nem szerettem volna választani. Előre is nagyon köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Bettina
Bettina

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Bettina!


Az endometriosis egy progresszív betegség, nem írta le milyen típusú van önnek, de általában a műtét az elsődleges kezelése. Ha ez nem jön létre akkor a Dienille egy jó választás, de leginkább műtétet követően! Általában ha ellenjavallt a műtét, akkor is szóba jön a hormon terápia, ezek köze tartozik a fogamzásgátlók csoportja is, de elsődlegesen valóban nem ezek a leghatékonyabbak. A megfelelő kezelés kiválasztása, az életkortól, panaszoktól és a fertilitási szándéktól, valamint a páciens műtéthez való hozzáállásától függően változik. Ezért kapott Dienillet.

Forduljon hozzánk bizalommal !

Üdvözlettel:

Dr. Hernádi Balázs
szülész - nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Oldja a feszültséget

Dr. Józan Gyöngyi  nagyon türelmes, kedves volt hozzám - pánikolok minden orvosnál, próbálta viccesen oldani a feszültséget, amivel sokat segített. Tud hallgatni és nem kell kérdeznie az embernek.

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész