Puffadással és hányingerrel jár a menstruációs fájdalom - mit tegyek?

Puffadással és hányingerrel jár a menstruációs fájdalom - mit tegyek?

dr. Józan Gyöngyi Létrehozva: 2021.03.04 Módosítva: 2021.03.09

A menstruáció előtt és alatt jelentkező fájdalom sokaknál kifejezetten erős, és olyan további panaszokkal jár, mint hányinger, hasmenés vagy épp székrekedés, puffadás. A dismenorrhea nevű jelenség kezelési lehetőségeiről dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész beszélt.

Erős fájdalom és további panaszok

Az endometriózis és a miómák is okozhatnak fájdalmas menstruációt.A dismenorrhea nevű jelenség, vagyis a menstruációval járó fájdalom bizonyos mértékig természetes, de egyes esetekben szinte elviselhetetlenné is válhat. Az alhasban és a derékban kialakuló fájdalom a nők kb. tizedénél nagyon komoly, és 1-3 napig tartó rosszullétet okoz. Az elsődleges dismenorrhea mellett a másodlagos jelenség olyan betegségek következménye lehet, mint az endometriózis, a méhmióma vagy a kismedencei gyulladásos betegség.
Az akár a combokba is sugárzó fájdalom mellett olyan tünetek is tovább nehezíthetik a helyzetet, mint a hányinger, hányás, a hidegrázás, az erős izzadás, a hasmenés vagy éppen székrekedés, a puffadás és a fejfájás.  Ha ilyen komoly panaszok mutatkoznak vagy a fájdalom nem csak menstruáció alatt jelentkezik, mindenképpen ajánlott az orvosi kivizsgálás.

Segítség házilag

Enyhébb, ritkábban jelentkező vagy más betegség gyanúját fel nem vető esetekben egy-egy fájdalmas epizód kapcsán elég lehet egy vény nélküli fájdalomcsillapító, görcsoldó készítmény. Elérhetőek kifejezetten menstruációs görcsökre kifejlesztett gyógyszerek is, amelyek enyhítik a méh izmainak összehúzódása és elernyedése miatt kialakuló fájdalmat.  Segíthetnek olyan otthoni módszerek is, mint a meleg zuhany, a meleg borogatás az alhason, a has enyhe masszázsa és egyes gyógynövény készítmények, például a cickafark-, a kamilla- és a barátbors teák. Hosszútávon sokaknak beválik a relaxáció, a meditáció és mindenképpen jó hatású a rendszeres fizikai aktivitás. Nagyon erősen tanácsolható a dohányzás abbahagyása is.  

Mikor kell orvosi segítséget kérni?

Nőgyógyászi segítséggel kezelhető a fájdalmas menstruáció.- Nem ritka, hogy a házilagos segítség mellett szükség van orvosi vizsgálatra és kezelésre is – hangsúlyozza dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Elrendelhetünk például hormonális fogamzásgátlót, akár tabletta, akár méhen belüli eszköz, akár más formában, amivel megszüntethető az ovuláció és a menstruációs görcsök. A kivizsgálás során azonban fény derülhet betegségre is – tipikusan ilyen az endometriózis, a miómák, ciszták jelenléte -, ilyenkor természetesen ezt a betegséget kell kezelni. Viszonylag gyakran találkozunk kismedencei gyulladásos betegséggel, amire utalhat az erős medencetáji fájdalom, a fáradtság, a szabálytalan menstruáció, a köztes vérzés, a folyás, a gyakori vizelési inger, a hányás, a láz, a derékba vagy a végbélbe sugárzó fájdalom. Számos oka lehet tehát az erős menstruációs fájdalomnak, a nőknek pedig nem szabad a jelentős, életminőséget rontó tüneteket természetesnek tekinteni, és mielőbb orvoshoz kell fordulni a kiváltó okok tisztázása és a fájdalom enyhítése végett.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
22 éves lány vagyok. 4 napja erős fájdalmat érzek az alhasban,jobb oldalon. Elmentem ultrahangra, 5 cm cisztát állapítottak meg, továbbküldtek nőgyógyászhoz. Ő azt mondta nem érzi,hogy 5 cm lenne (de higyjünk a “képernyőnek” -fogalmazott. ) Endometriózisos cisztát feltételeznek. Ezen kívül azt is említette, hogy mégszájsebem van. Annyira meg voltam lepődtem hogy igazából meg se tudtam szólalni csak a sírás jött rám. Azt mondta a nőgyógyász menjek vissza menstruáció után. 20 án kell hogy elkezdődjön.
Sajnos csak rosszakat olvastam az endometriózisos cisztáról. És nem teljesen értem hogy akkor az endometriozis es az endometriozisos ciszta 2 külön dolog? Mindenképp műteni kellesz?
Válaszát nagyon várom és előre is hálás köszönet érte!

dr. Hernádi Balázs
dr. Hernádi Balázs szülész-nőgyógyász
Kedves Boglárka!


Ha igazolódik az endometriosis azt illik megoperálni, mert el nem múlik.
Ha eltűnik menses után, akkor nem az volt.
A méhszájseb más ügy. Javaslom jöjjön el menses után egy vizsgálatra.

Üdvözlettel :

Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenre kiterjedő

Úgy bántak velem, ahogyan azt elvártam, a feszültségem huss elreppent. Köszönöm a Doktornőnek a mindenre kiteredő vizsgálatot!

További vélemények
4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

A menstruáció nem mindenkinél tankönyvszerű, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami baj lenne. Azonban vannak olyan tünetek, melyeket nem árt komolyan venni-főleg, ha több ciklus során is jelentkeznek. Hogy melyekre érdemes odafigyelni és hogy azokat min minden okozhatja, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától kérdeztük meg. 

További részletek
4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat