Puffadással és hányingerrel jár a menstruációs fájdalom - mit tegyek?

Puffadással és hányingerrel jár a menstruációs fájdalom - mit tegyek?

dr. Józan Gyöngyi Létrehozva: 2021.03.04 Módosítva: 2021.03.09

A menstruáció előtt és alatt jelentkező fájdalom sokaknál kifejezetten erős, és olyan további panaszokkal jár, mint hányinger, hasmenés vagy épp székrekedés, puffadás. A dismenorrhea nevű jelenség kezelési lehetőségeiről dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész beszélt.

Erős fájdalom és további panaszok

Az endometriózis és a miómák is okozhatnak fájdalmas menstruációt.A dismenorrhea nevű jelenség, vagyis a menstruációval járó fájdalom bizonyos mértékig természetes, de egyes esetekben szinte elviselhetetlenné is válhat. Az alhasban és a derékban kialakuló fájdalom a nők kb. tizedénél nagyon komoly, és 1-3 napig tartó rosszullétet okoz. Az elsődleges dismenorrhea mellett a másodlagos jelenség olyan betegségek következménye lehet, mint az endometriózis, a méhmióma vagy a kismedencei gyulladásos betegség.
Az akár a combokba is sugárzó fájdalom mellett olyan tünetek is tovább nehezíthetik a helyzetet, mint a hányinger, hányás, a hidegrázás, az erős izzadás, a hasmenés vagy éppen székrekedés, a puffadás és a fejfájás.  Ha ilyen komoly panaszok mutatkoznak vagy a fájdalom nem csak menstruáció alatt jelentkezik, mindenképpen ajánlott az orvosi kivizsgálás.

Segítség házilag

Enyhébb, ritkábban jelentkező vagy más betegség gyanúját fel nem vető esetekben egy-egy fájdalmas epizód kapcsán elég lehet egy vény nélküli fájdalomcsillapító, görcsoldó készítmény. Elérhetőek kifejezetten menstruációs görcsökre kifejlesztett gyógyszerek is, amelyek enyhítik a méh izmainak összehúzódása és elernyedése miatt kialakuló fájdalmat.  Segíthetnek olyan otthoni módszerek is, mint a meleg zuhany, a meleg borogatás az alhason, a has enyhe masszázsa és egyes gyógynövény készítmények, például a cickafark-, a kamilla- és a barátbors teák. Hosszútávon sokaknak beválik a relaxáció, a meditáció és mindenképpen jó hatású a rendszeres fizikai aktivitás. Nagyon erősen tanácsolható a dohányzás abbahagyása is.  

Mikor kell orvosi segítséget kérni?

Nőgyógyászi segítséggel kezelhető a fájdalmas menstruáció.- Nem ritka, hogy a házilagos segítség mellett szükség van orvosi vizsgálatra és kezelésre is – hangsúlyozza dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Elrendelhetünk például hormonális fogamzásgátlót, akár tabletta, akár méhen belüli eszköz, akár más formában, amivel megszüntethető az ovuláció és a menstruációs görcsök. A kivizsgálás során azonban fény derülhet betegségre is – tipikusan ilyen az endometriózis, a miómák, ciszták jelenléte -, ilyenkor természetesen ezt a betegséget kell kezelni. Viszonylag gyakran találkozunk kismedencei gyulladásos betegséggel, amire utalhat az erős medencetáji fájdalom, a fáradtság, a szabálytalan menstruáció, a köztes vérzés, a folyás, a gyakori vizelési inger, a hányás, a láz, a derékba vagy a végbélbe sugárzó fájdalom. Számos oka lehet tehát az erős menstruációs fájdalomnak, a nőknek pedig nem szabad a jelentős, életminőséget rontó tüneteket természetesnek tekinteni, és mielőbb orvoshoz kell fordulni a kiváltó okok tisztázása és a fájdalom enyhítése végett.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!
27 éves vagyok, és pár hete kiderült, hogy endometriózisom van. A nőgyógyászom felírt egy Dienille nevű tablettát, amit fél évig kell szednem, folyamatosan. Érdeklődnék, hogy folyamatosan szedhetem-e szünet nélkül 6 hónapig? Nagyon elbizonytalanodtam, mert egy másik nőgyógyász azt mondta hogy ez a gyógyszer nem való erre a betegségre. Már 4. napja szedem, és nem tudom mitévő legyek. Soha nem szedtem még fogamzásgátlót, és a betegtájékoztatóban semmi nem szerepel arra vonatkozóan, hogy hogyan kell szedni a gyógyszert endometriózis esetén. 1-2 év múlva nagyon szeretnénk a párommal gyermeket, azonban a műtétet semmiképpen nem szerettem volna választani.
Előre is nagyon köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,
Bettina

dr. Hernádi Balázs
dr. Hernádi Balázs szülész-nőgyógyász
Tisztelt Bettina!


Az endometriosis egy progresszív betegség, nem írta le milyen típusú van önnek, de általában a műtét az elsődleges kezelése. Ha ez nem jön létre akkor a Dienille egy jó választás, de leginkább műtétet követően! Általában ha ellenjavallt a műtét, akkor is szóba jön a hormon terápia, ezek köze tartozik a fogamzásgátlók csoportja is, de elsődlegesen valóban nem ezek a leghatékonyabbak. A megfelelő kezelés kiválasztása, az életkortól, panaszoktól és a fertilitási szándéktól, valamint a páciens műtéthez való hozzáállásától függően változik. Ezért kapott Dienillet.

Forduljon hozzánk bizalommal !

Üdvözlettel:

Dr. Hernádi Balázs
szülész - nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Páciens az első

A Doktornő és az asszisztencia részéről is páciens központúságot éreztem az ottartózkodásom alatt.

További vélemények
Puffadással és hányingerrel jár a menstruációs fájdalom - mit tegyek?

Puffadással és hányingerrel jár a menstruációs fájdalom - mit tegyek?

A menstruáció előtt és alatt jelentkező fájdalom sokaknál kifejezetten erős, és olyan további panaszokkal jár, mint hányinger, hasmenés vagy épp székrekedés, puffadás. A dismenorrhea nevű jelenség kezelési lehetőségeiről dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész beszélt.

További részletek
Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázat a jelenleg rendelkezésünkre álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkat tartalmazza.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink