Fájdalmat, szabálytalan menstruációt is okozhat a kismedencei gyulladás

Fájdalmat, szabálytalan menstruációt is okozhat a kismedencei gyulladás

Szerző: dr. Józan Gyöngyi Utolsó módosítás:2021.06.09 11:28

A kismedencei gyulladásos betegség a női reproduktív szerveket érint, és nem csak krónikus fájdalomhoz, de akár meddőséghez is vezethet. Mivel számos, „ártatlanabb” fertőzés következményeként is kialakulhat, dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész szerint az enyhébb panaszokat is fontos kivizsgálni.

Fájdalom, köztes vérzés és gyakori vizelés is lehet tünet

A kismedencei gyulladásos betegség leggyakoribb oka egy vaginát vagy méhnyakat érintő kezeletlenül hagyott fertőzés (nem csak nemi úton terjedő fertőzésről lehet szó), amely elterjed – érintve akár a húgyhólyagot, a méhet, a petevezetések, a petefészket. Ez pedig nem csak krónikus, többnyire a medencetájon jelentkező fájdalmat okozhat, de a Centers for Disease Control and Prevention nevű szervezet szerint 8-ból 1 nőnél, aki kismedencei gyulladással közt, meddőségi probléma is mutatkozik.
A kismedencei gyulladás fájdalommal, gyakori vizeléssel, menstruációs zavarral járhat. - Néhány nőnél egyáltalán nem okoz tünetet ez a betegség, míg mások egészen súlyos panaszokkal jelentkeznek. A medencetáji fájdalmon kívül ugyanis feltűnő lehet a láz, a fáradtság, a szabálytalan menstruáció, a köztes vérzés, a folyás, a gyakori vizelési inger, a hányás is. A fájdalom bizonyos esetekben a derékba vagy a végbélbe is sugározhat – hangsúlyozza Józan doktornő. – Mivel a tünetek alapján akár a húgyúti fertőzés, az endometriózis, sőt egy vakbélgyulladás lehetősége is felmerülhet, feltétlenül ajánlott a kivizsgálás. Ráadásul, ha nem kezeljük a kismedencei gyulladást, könnyen kiújulhat, akár komoly medencetáji fájdalmat okozva, tályogok alakulhatnak ki a petefészekben és a szövetek hegedeshetnek is, ami pedig a terméketlenség egyik oka lehet.   

Milyen rizikófaktorokat ismerünk?

A kismedencei gyulladást előidéző fertőzés többnyire bakteriális, de lehet gomba vagy parazita eredetű is. Az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, ami kiválthatja ezt a másodlagos fertőzést, az a chlamydia, rögtön utána a gonorrhea következik a sorban. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a gyakori partnerváltás kockázatait, valamint az óvszerhasználat és a rendszeres nőgyógyászati szűrés jelentőségét. A nemi betegségeken túl van azonban más rizikófaktor is:

  • Szülés, terhesség megszakítás, ha baktérium jut a vaginába, ami könnyen átterjedhet a méhnyakra.
  • A méhen belüli fogamzásgátló eszköz használata is fokozhatja a kockázatot.
  • Méhnyálkahártya biopszia során is előfordulhat a fertőzés.

A kezelés leggyakrabban antibiotikus

Kismedencei gyulladás esetén elsődlegesen az antibiotikum segíthet.- Ha a vizsgálatok – a fizikális nőgyógyászati vizsgálat, a laborvizsgálatok és az ultrahangos képalkotás – során bebizonyosodik, hogy kismedencei gyulladásos betegségről van szó, elsősorban antibiotikus kezelést szokás elrendelni – ismerteti dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Ennek kapcsán a legfontosabb szabály, hogy addig kell szedni, amíg azt az orvos előírta, még a legtöbbször néhány napon belül bekövetkező javulás esetén sem szabad abbahagyni a gyógyszert vagy gyógyszereket. Ha a panaszok nagyon súlyosak, vagy kismamánál jelentkezik a kismedencei gyulladás, szükséges lehet a kórházban beadható intravénás gyógyszerelés, illetve egyes ritka esetekben műtét során kell eltávolítani a petevezetékben kialakult tályogot. Amennyiben az eredeti fertőzés szexuális úton terjedt, természetesen a partnert is szükséges kezelni, az oda-visszafertőzés elkerülése végett. A legfontosabb azonban, hogy minden szokatlan panasz okának ajánlatos utánajárni, hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges súlyosabb következmények.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! 27 éves vagyok, és pár hete kiderült, hogy endometriózisom van. A nőgyógyászom felírt egy Dienille nevű tablettát, amit fél évig kell szednem, folyamatosan. Érdeklődnék, hogy folyamatosan szedhetem-e szünet nélkül 6 hónapig? Nagyon elbizonytalanodtam, mert egy másik nőgyógyász azt mondta hogy ez a gyógyszer nem való erre a betegségre. Már 4. napja szedem, és nem tudom mitévő legyek. Soha nem szedtem még fogamzásgátlót, és a betegtájékoztatóban semmi nem szerepel arra vonatkozóan, hogy hogyan kell szedni a gyógyszert endometriózis esetén. 1-2 év múlva nagyon szeretnénk a párommal gyermeket, azonban a műtétet semmiképpen nem szerettem volna választani. Előre is nagyon köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Bettina
Bettina

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Bettina!


Az endometriosis egy progresszív betegség, nem írta le milyen típusú van önnek, de általában a műtét az elsődleges kezelése. Ha ez nem jön létre akkor a Dienille egy jó választás, de leginkább műtétet követően! Általában ha ellenjavallt a műtét, akkor is szóba jön a hormon terápia, ezek köze tartozik a fogamzásgátlók csoportja is, de elsődlegesen valóban nem ezek a leghatékonyabbak. A megfelelő kezelés kiválasztása, az életkortól, panaszoktól és a fertilitási szándéktól, valamint a páciens műtéthez való hozzáállásától függően változik. Ezért kapott Dienillet.

Forduljon hozzánk bizalommal !

Üdvözlettel:

Dr. Hernádi Balázs
szülész - nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenre kiterjedő

Úgy bántak velem, ahogyan azt elvártam, a feszültségem huss elreppent. Köszönöm a Doktornőnek a mindenre kiteredő vizsgálatot!

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész