Fájdalmat, szabálytalan menstruációt is okozhat a kismedencei gyulladás

Fájdalmat, szabálytalan menstruációt is okozhat a kismedencei gyulladás

Szerző: dr. Józan Gyöngyi Utolsó módosítás:2021.06.09 11:28

A kismedencei gyulladásos betegség a női reproduktív szerveket érint, és nem csak krónikus fájdalomhoz, de akár meddőséghez is vezethet. Mivel számos, „ártatlanabb” fertőzés következményeként is kialakulhat, dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész szerint az enyhébb panaszokat is fontos kivizsgálni.

Fájdalom, köztes vérzés és gyakori vizelés is lehet tünet

A kismedencei gyulladásos betegség leggyakoribb oka egy vaginát vagy méhnyakat érintő kezeletlenül hagyott fertőzés (nem csak nemi úton terjedő fertőzésről lehet szó), amely elterjed – érintve akár a húgyhólyagot, a méhet, a petevezetések, a petefészket. Ez pedig nem csak krónikus, többnyire a medencetájon jelentkező fájdalmat okozhat, de a Centers for Disease Control and Prevention nevű szervezet szerint 8-ból 1 nőnél, aki kismedencei gyulladással közt, meddőségi probléma is mutatkozik.
A kismedencei gyulladás fájdalommal, gyakori vizeléssel, menstruációs zavarral járhat. - Néhány nőnél egyáltalán nem okoz tünetet ez a betegség, míg mások egészen súlyos panaszokkal jelentkeznek. A medencetáji fájdalmon kívül ugyanis feltűnő lehet a láz, a fáradtság, a szabálytalan menstruáció, a köztes vérzés, a folyás, a gyakori vizelési inger, a hányás is. A fájdalom bizonyos esetekben a derékba vagy a végbélbe is sugározhat – hangsúlyozza Józan doktornő. – Mivel a tünetek alapján akár a húgyúti fertőzés, az endometriózis, sőt egy vakbélgyulladás lehetősége is felmerülhet, feltétlenül ajánlott a kivizsgálás. Ráadásul, ha nem kezeljük a kismedencei gyulladást, könnyen kiújulhat, akár komoly medencetáji fájdalmat okozva, tályogok alakulhatnak ki a petefészekben és a szövetek hegedeshetnek is, ami pedig a terméketlenség egyik oka lehet.   

Milyen rizikófaktorokat ismerünk?

A kismedencei gyulladást előidéző fertőzés többnyire bakteriális, de lehet gomba vagy parazita eredetű is. Az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, ami kiválthatja ezt a másodlagos fertőzést, az a chlamydia, rögtön utána a gonorrhea következik a sorban. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a gyakori partnerváltás kockázatait, valamint az óvszerhasználat és a rendszeres nőgyógyászati szűrés jelentőségét. A nemi betegségeken túl van azonban más rizikófaktor is:

  • Szülés, terhesség megszakítás, ha baktérium jut a vaginába, ami könnyen átterjedhet a méhnyakra.
  • A méhen belüli fogamzásgátló eszköz használata is fokozhatja a kockázatot.
  • Méhnyálkahártya biopszia során is előfordulhat a fertőzés.

A kezelés leggyakrabban antibiotikus

Kismedencei gyulladás esetén elsődlegesen az antibiotikum segíthet.- Ha a vizsgálatok – a fizikális nőgyógyászati vizsgálat, a laborvizsgálatok és az ultrahangos képalkotás – során bebizonyosodik, hogy kismedencei gyulladásos betegségről van szó, elsősorban antibiotikus kezelést szokás elrendelni – ismerteti dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Ennek kapcsán a legfontosabb szabály, hogy addig kell szedni, amíg azt az orvos előírta, még a legtöbbször néhány napon belül bekövetkező javulás esetén sem szabad abbahagyni a gyógyszert vagy gyógyszereket. Ha a panaszok nagyon súlyosak, vagy kismamánál jelentkezik a kismedencei gyulladás, szükséges lehet a kórházban beadható intravénás gyógyszerelés, illetve egyes ritka esetekben műtét során kell eltávolítani a petevezetékben kialakult tályogot. Amennyiben az eredeti fertőzés szexuális úton terjedt, természetesen a partnert is szükséges kezelni, az oda-visszafertőzés elkerülése végett. A legfontosabb azonban, hogy minden szokatlan panasz okának ajánlatos utánajárni, hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges súlyosabb következmények.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 22 éves lány vagyok. 4 napja erős fájdalmat érzek az alhasban,jobb oldalon. Elmentem ultrahangra, 5 cm cisztát állapítottak meg, továbbküldtek nőgyógyászhoz. Ő azt mondta nem érzi,hogy 5 cm lenne (de higyjünk a “képernyőnek” -fogalmazott. ) Endometriózisos cisztát feltételeznek. Ezen kívül azt is említette, hogy mégszájsebem van. Annyira meg voltam lepődtem hogy igazából meg se tudtam szólalni csak a sírás jött rám. Azt mondta a nőgyógyász menjek vissza menstruáció után. 20 án kell hogy elkezdődjön. Sajnos csak rosszakat olvastam az endometriózisos cisztáról. És nem teljesen értem hogy akkor az endometriozis es az endometriozisos ciszta 2 külön dolog? Mindenképp műteni kellesz? Válaszát nagyon várom és előre is hálás köszönet érte!
Andrejcsik Boglárka

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Kedves Boglárka!


Ha igazolódik az endometriosis azt illik megoperálni, mert el nem múlik.
Ha eltűnik menses után, akkor nem az volt.
A méhszájseb más ügy. Javaslom jöjjön el menses után egy vizsgálatra.

Üdvözlettel :

Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtató szakmaiság

Egy számomra elég intim, erős vérzéses problémával fordultam a doktornőhöz. Szakmaisága és türelme lenyűgözött. Nagyon köszönöm!

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész