Szabálytalan menstruációs ciklus? Étkezési zavar és hormonális ok is okozhatja

Szabálytalan menstruációs ciklus? Étkezési zavar és hormonális ok is okozhatja

Szerző: dr. Józan Gyöngyi Utolsó módosítás:2024.03.25 08:51

Szabálytalan menstruációról akkor lehet beszélni, ha a ciklus rövidebb vagy hosszabb az átlagosnál. De vajon miért jelenthet ez gondot és milyen esetleges egészségi problémák okozhatják? Mikor érdemes orvoshoz fordulni és hogyan lehet szabályozni a menzeszt? Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész válaszolt a legfontosabb kérdésekre.

A szabálytalan ciklus bizonyos élethelyzetekben normális

A szabálytalan menstruáció okát fontos diagnosztizálni.Ha a menstruáció első napja és a következő menstruáció első napja közt kevesebb, mint 24, vagy több, mint 38 nap telik el, szabálytalan, rendszertelen ciklusról lehet beszélni.  Ugyancsak ebbe a kategóriába tartozik az az eset, amikor a ciklus hossza több, mint 20 nappal változik egyik hónapról a másikra. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy például az egyik hónapban normál 25 napos ciklus a következő hónapban 46 napos lesz, majd visszaáll 25 naposra.
- Ez a fajta rendszertelenség normálisnak tekinthető tinédzser lányoknál és a perimenopauzában, vagyis a menopauza előtt álló nőknél. Tinédzsereknél eltarthat néhány évig, amíg kialakul a rendszer, a perimenopauza során viszont egyre szabálytalanabbá válik a ciklus, amíg aztán a menopauzában megszűnik – ismerteti Józan doktornő. – Ezen a két időszakon kívül a szabálytalanságnak valamilyen más oka van, amelyet érdemes kideríteni.

Ilyen okok állhatnak a rendszertelen menstruációs ciklus mögött

  • Étkezési zavar: a szabálytalan vagy kimaradó menzesz az étkezési zavarok egyik tünete is lehet, különösen anorexia nervosa esetén. Ugyanakkor a bulimia nervosa és a falászavar (binge eating disorder) is okozhat rendszertelenséget a ciklusban.
  • Pajzsmirigy problémák, főként túlműködés: ilyen esetben a pajzsmirigy több hormont termel, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. Ennek számtalan következménye lehet, így például a normálisnál ritkább és rövidebb menstruációs ciklus.
  • Prolaktin túltermelődés: amikor túl sok prolaktin van a vérben, az csak tinédzserkorban és a kismamáknál tekinthető normálisnak. A pubertás alatt a mell növekedését okozza, később pedig lehetővé teszi a szoptatást. Mivel azonban a menstruációs ciklusra is kihat, felboríthatja annak szabályosságát.
  • Gyógyszer mellékhatás: a szabálytalan ciklus olyan gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet, amelyet például epilepsziára vagy szorongás ellen rendeltek el.
  • A szabálytalan menzesz oka lehet PCOS, petefészek elégtelenség is.PCOS: a policisztás ovárium szindróma általában a petefészekben kialakuló cisztákkal, felborult hormonális egyensúllyal és szabálytalan ciklussal jár. Azoknak a nőknek, akik rendszertelen menstruációval küzdenek, tizede érintett a PCOS-ben.
  • Petefészek-elégtelenség: az úgynevezett primer petefészek elégtelenségnél soha nem alakul ki normális menstruációs ciklus, míg korai petefészek-elégtelenségnél a ciklus korábban teljesen normális. A petefészek-elégtelenség háttérben genetikai és autoimmun ok is állhat, de toxikus hatás is kiválthat elégtelen petefészek-működést. Másodlagos petefészek-elégtelenségről akkor lehet beszélni, ha a hiba nem a petefészekben, hanem az agyalapi mirigyben van, de ebben az esetben is szabálytalan a ciklus.
  • Kismedencei gyulladásos betegség: ez a reproduktív szerveket érintő betegség leginkább szexuális úton terjedő fertőzés miatt alakul ki, és egyik tünete éppen a szabálytalan periódus.
  • Nem kezelt cukorbetegség: mind ez 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség okozhat kezeletlenük menstruációs zavart, de a diabetológiai kezelés ezt is képes lehet rendezni.
  • Elhízás: a túlzott testzsírmennyiség fokozza az ösztrogén hormon termelést, ami felboríthatja a normális ciklust, szabálytalan, kimaradó és túl erős vérzést is eredményezhet.
  • Stressz: kevesen gondolnak rá, de a nem feldolgozott, krónikus stressz egyik velejárója is lehet a menstruáció szabálytalansága.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

- Amire mindenképpen fel kell figyelni, az a változás. Ha a korábban normális, szabály ciklus megváltozik, bármilyen formában, annak ajánlatos utánajárni – foglalja össze dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Ha túl ritkává, túl sűrűvé, kiszámíthatatlanná, túl gyengévé vagy erőssé válik a menstruáció, és ezt nem indokolja az aktuális élethelyzet, tehát például a perimenopauza, azt érdemes kivizsgálni. Már csak azért is, mert csak ezek után tehetünk javaslatot a helyzet rendezésére. Bizonyos esetekben segíthet a hormonális fogamzásgátlás valamilyen formája, más esetekben a tünet mögött álló betegséget kell kezelni, esetleg más szakorvos, például endokrinológus, diabetológus, obezitológus, esetleg pszichológus segítségével.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt orvosok! Már 40 napja tart a ciklusom, az előző menstruációm Június 17.-én kezdődött, 6 napig tartott, ma már Július 26.-a van és még mindig nem jött meg, azaz kb. 10 napja késik. Későn kezdtem menstruálni, 15 és fél évesen, és a legutolsó menzeszem is 5 napot késett az az előttihez mérve. Igazi szexuális életet nem élek, párommal csak ujjal kényeztettük egymást, vagy meztelenül pettingeltünk, úgy nevezett "száraz szex" volt. Érdemes terhességi tesztet csinálnom, forduljak nőgyógyászhoz, vagy mi tévő legyek? Válaszukat előre is köszönöm!
Maczik Laura

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Laura!

Általában azt szoktuk javasolni, hogy ha több mint két hetet késik a következő menstruáció, akkor egy terhességi tesztet kellene végezni.
Pozitív eredmény esetén nőgyógyászati szakrendelést kell felkeresni, mert biztosat csak ultrahang és fizikális vizsgálatot követően mondhatunk.
Amennyiben negatív az eredmény, illetve jelentkezik a vérzés, akkor érdemes egy endokrinológiai kivizsgálást kérni, hogy kiderüljön mi lehet az oka a meghosszabbodott ciklusoknak.
Készséggel látjuk rendelőnkben, ahová online és telefonon is lehet időpontot foglalni.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtató szakmaiság

Egy számomra elég intim, erős vérzéses problémával fordultam a doktornőhöz. Szakmaisága és türelme lenyűgözött. Nagyon köszönöm!

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész