Viszkető seb a szeméremtesten? Daganatra is utalhat

Viszkető seb a szeméremtesten? Daganatra is utalhat

Szerző: dr. Hernádi Balázs ódosítás:2024.05.22 08:16

Jellemzően 50-60 éves kor felett fordulhat elő, hogy egy nő sebnek vagy csomónak tűnő képletet fedez fel a szeméremtesten (vulva), amire gyakran a viszketés hívja fel a figyelmet. Ahhoz azonban, hogy kiderüljön, valódi daganatról, rákmegelőző állapotról vagy másról van-e szó, feltétlenül szükséges a nőgyógyászati vizsgálat. A felismerés és a kezelés jelentéségére dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati műtétek specialistája hívta fel a figyelmet.
 

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Nem valódi daganat, jóindulatú daganat is keletkezhet a vulván

A szeméremtestrák tünete lehet a viszkető seb.A nemi szervek bőrén, így a szeméremtesten (vulván) alakulhat ki a kraurosis vulvae nevű jelenség. Ez a nem valódi daganatos elváltozás fehéres, esetleg vöröses, gyulladt, éles kontúrral rendelkező foltnak tűnik, ami idővel elvékonyodhat, berepedezhet, sőt vérezhet is. Többnyire azért alakul ki, mert idősödve a vulva szöveteiben sorvadás indulhat meg, ami kezeletlenül akár súlyos állapotot is eredményezhet. (Nagyon ritkán gyermekkorban, fiatal felnőttkorban is előfordulhat ez a betegség, kisebb részben a férfiaknál is, náluk gyakran a makk gyulladásának „álcázva magát”.)
A kezelése a látható és/vagy kellemetlen tüneteken túl már csak azért is fontos, mert kis százalékban vulva rákmegelőző állapottá alakulhat. Maga a kezelés hosszú ideig alkalmazott kortikoszteroid vagy más gyulladáscsökkentő készítményekkel zajlik, és rendszeres nőgyógyászati ellenőrzést igényel. 
Ha a vulván mogyoró nagyságú, tehát jól látható, tapintható, de panaszt jellemzően nem okozó képletek keletkeznek, és azok jóindulatú daganatnak bizonyulnak, a műtéti eltávolítás lehet javasolt, különösen, ha kemény tapintású ekkor mindenképpen szövettani vizsgálat szükséges. 

Mit érdemes tudni a rákmegelőző állapotokról?

Ha a szeméremtesten olyan elváltozás jelenik meg, amely változatos képet mutat, ám atípusos sejteket tartalmaz, miközben a hám alapi hártyája érintetlen marad, rákmegelőző állapotról lehet szó. A változatos megjelenés jelentheti azt, hogy a képlet sima vagy kiemelkedő, kiterjedt vagy jól körül határolható, világos, esetleg barnás vagy sötétpiros színű. 
A rákmegelőző állapothoz tartozó kórképek leginkább a klimax lezajlása után alakulnak ki, de az utóbbi években egyre több fiatalabb nők is szembesülhet velük. 
- Ezeket a kórképeket szabad szemmel történő megtekintés és kolposzkópos vizsgálat alapján ismerhetjük fel, de pontos diagnózis a szövettani vizsgálat után születik – ismerteti Hernádi doktor. – Amennyiben kiderül, hogy valóban rákmegelőző állapotról van szó, és az elváltozás kis kiterjedésű, annak eltávolításával meg is történik a kezelés. Nagyobb kiterjedés esetén is cél a kóros hám teljes eltávolítása, ami a modern szemlélet szerint lehetőleg szervmegtartó műtét alkalmazásával, esetleg a szeméremtest részleges vagy teljes eltávolításával történhet. A műtéti kezelést követően rendszeres ellenőrzés szükséges. 

Ezek lehetnek a szeméremtestrák tünetei

A szeméremtesten megjelenő változásokat nőgyógyásszal kell ellenőriztetni.A szeméremtestrák a vulván, a húgycsövön és a hüvelyt körülvevő bőrterületen (beleértve a csiklót és a szeméremajkakat) jelentkező daganat, amely – bár minden életkorban kialakulhat – jellemzően az idősebb nők betegsége. Akkor szükséges feltétlenül orvoshoz fordulni, ha csomónak vagy sebnek (később akár fekélynek) tűnő képlet jelenik meg ezen a területen, amely olyan felszíni változásokat is okozhat, mint a bőr színének vagy vastagságának megváltozása. Ezen kívül jelentkezhet fájdalom, érzékenység a szeméremtesten, kialakulhat nem menstruációs jellegű vérzés, de ami a legfeltűnőbb, az az szinte folyamatos viszketés. A hüvely felől átadó kellemetlen bűzös szag.
- A szeméremtestrák diagnózisához hüvelyi vizsgálat, kolposzkópos vizsgálat és biopszia szükséges. Amennyiben a diagnózis alátámasztja a gyanút, a kiterjedtség megítélése céljából valószínűleg képalkotó vizsgálatokra is szükség van. A daganat kezelése ugyanis általában műtétet jelent, az egyszerűbb kimetszéstől a rák és a környező egészséges szövetek egy oldali, vagy a teljes szeméremtest eltávolításával, a lágyéki nyirokcsomók teljes kiirtásával – ismerteti dr. Hernádi 
Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati műtétek specialistája. - Ebben az esetben is nagyon fontos a korai felismerés, hiszen minél korábban diagnosztizáljuk a szeméremtestrákot, annál kevésbé valószínű, hogy kiterjedt műtétre van szükség a kezeléshez.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása
  • daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése
  • nőgyógyászati daganatsebészet
  • mióma kivizsgálása és kezelése
  • endometriózis kivizsgálása és kezelése
  • nőgyógyászati endoszkópos műtétek 

   

  Véleményeket itt olvashat a Doktor Úrról>>

 • Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 41 éves vagyok, gyermektelen (7 éve volt egy méhen kívüli terhességem, műtét nélkül, metotrexáttal orvosolva). Sosem volt óramű pontosságú a menzeszem (25-28 naposak), de nagyobb eltérés nem mutatkozott. 2 éve alacsony AMH, inhibin érték, valamint rossz FSH/LH arány miatt azt mondták, kimerülőben van a petefészkem (édesanyámnak 40 éves kora előtt maradt el a menzesze, de 38 évesen még szült). Egy hónapja voltam komplex rákszűrésen, eredmény p2, semmiféle gyulladás nincs jelen, ismétlés 1 év múlva. Ultrahang is készült, 13. napon, a bal betefészekben 1,8 cm-es domináns tüszőt mutatott és minimális folyadékot a douglas-ban, 9 mm-es endometriumot, semmi kórosra utaló jel nem volt látható. A ciklusom az utóbbi 3 alkalommal: 29., 30. ill. 33. napra jött meg, és most vagyok a 8. napon. Nagyon enyhén, de még mindig tapasztalok vérzést, és ez ijeszt meg igazából. Elnézést kérek a hosszú levélért, de gondoltam, mindent leírok, ami fontos lehet. A kérdésem az lenne, mi ilyenkor a teendőm, kell-e aggódnom, hogy valami komoly dolog áll a háttérben annak ellenére, hogy egy hónapja voltam orvosnál? Lehet hormonális eredetű a probléma? Nagyon szépen köszönöm előre is, ha tud válaszolni! Szép napot kívánok, Szentiványi Boglárka
Szentiványi Boglárka

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Szentiványi Boglárka!

Legvalószínűbb, hogy hormonális hátterű ez a menstruációs zavar, mivel a hüvelyi ultrahanggal a petefészkek kóros elváltozása nem volt látható.
Ha három hónapon belül nem rendeződik, akkor kontroll vizsgálat javasolt.

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szívesen ajánlom

Kedves, segítőkész, felkészült team. Maximálisan meg voltam elégedett. Szívesen ajánlom a szolgáltatást ismerőseiknek is. 

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó videók