Fájdalomcsillapítóktól a méheltávolításig: kezelési lehetőségek endometriózisban

Fájdalomcsillapítóktól a méheltávolításig: kezelési lehetőségek endometriózisban

Szerző: dr. Hernádi Balázs Utolsó módosítás:2024.03.14 08:39

Az endometriózis több ok miatt igényelhet kezelést, hiszen mind a fájdalomcsillapítás, mind a termékenység növelése cél lehet, sokszor egyidejűleg. De vajon milyen előnyei és hátrányai lehetnek az egyes eljárásoknak, segíthetnek-e az alternatív terápiák, szükséges-e minden esetben a kezelés? Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati műtétek specialistája a legfontosabb kérdésekre adott választ.

Ha a termékenység növelése a cél

Endometriózisnál gyógyszeres és műtéti kezelés is szóba jöhet.Az endometriózis általában gyógyszerekkel vagy műtéttel kezelhető, gyakran mindkettő szükséges. A kezelésről szóló döntés egyik sarokpontja, hogy mi a kezelés célja. Ha a páciens gyermeket szeretne, akkor a termékenység növeléséért lehet és kell kezelési módszert választani, ami jellemzően műtéti. Súlyosabb endometriózis esetén, különösen, ha ciszták is találhatók a petefészekben, a műtét gyakran növeli a termékenységet is, ilyenkor több minimál invazív (MIS) műtéti típus is szóba jöhet, erre nézve még nincs egyértelmű állásfoglalás. Az viszont már igazolt, hogy a folyamatos gyógyszeres kezelés nem járul hozzá a teherbe eséshez, a fájdalom csökkentésében van szerepe.
Van olyan indikáció, amikor csak a műtét oldhatja meg a meddőség problémáját: például, ha úgynevezett hydrosalpinx mutatható ki ultrahanggal. Ez olyan végükön sokszor elzáródott és tág petevezetőt jelent, amelyben folyadék halmozódik fel. Mivel ez a folyadék a petevezeték és a méhüreg között közlekedik, ez azt is jelenti, hogy csökken az embrió létrejöttének és megfelelő beágyazódásának a valószínűsége, vagyis a kívánt terhességre kisebb az esély. Ha viszont laparoszkóposan eltávolítják a károsodott petevezetékeket, duplájára nő a lombik sikerességének valószínűsége. A kétoldali lezárt petevezetékek esetén is a mielőbbi műtétet követően az ART (lombik) kezeléssel érhető el a legjobb eredmény.

Ha a fájdalomcsillapítás a cél

Amennyiben az endometriózis okozta fájdalom jelenti a fő problémát, akkor több lehetőség közül lehet választani.

 • Vény nélküli fájdalomcsillapítók

Néhány nő azt tapasztalja, hogy sokszor ezek a könnyen hozzáférhető fájdalomcsillapítók is elégségesek, és csupán a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatások fordulhatnak elő. Egyes típusok kombinálása valóban sikeres lehet.

 • Hormonális kezelés

A hormonális terápiának az a célja, hogy visszaszorítsa a menstruációs ciklust, helyre billentse a nemi hormonok arányát, ami részben lassíthatja vagy szinte megállíthatja a betegség előrehaladását, részben pedig a fájdalmat is csökkentheti. A hormonális terápia több formában is megvalósulhat, így elrendelhető például kombinált vagy minipill fogamzásgátló tabletta, méhen belüli eszköz, injekciós megoldás, endometriózisban alkalmazott többedik vonalbeli készítmények. Ugyanakkor ezeknél a készítményekkel bizonyos mellékhatásokkal lehet számolni, például testsúly gyarapodás, bőrproblémák, és a terápia befejezésekor a tünetek visszatérhetnek. Ha csak progeszteron tartalmú készítményekkel történik a kezelés, akkor a fájdalomcsillapításon túl a menstruáció is visszaszorulhat vagy megszűnhet, de ugyancsak lehetnek kellemetlen mellékhatások. Egyes kezelések pedig az erősen lecsökkentett vagy megszüntetett hormontermelés miatt menopauza-szerű állapotot eredményezhetnek, ami miatt hormonpótló kezelés válhat szükségessé. Ezek a mellékhatások is kompenzálhatóak amennyiben jelentkeznek. Fontos, hogy mindig személyre szabott legyen a gyógyszeres kezelés.

 • Laparoszkópiás eljárás

Endometriózisnál mindig személyre szabott a kezelés.A laparoszkópos beavatkozások lehetővé teszik, hogy egy „kulcslyukon”, egy egészen kis bemetszésen keresztül egy kis endoszkóp segítségével pontosan felmérhető legyen az endometriózis állapota, kiterjedtsége, és ezzel az eszközzel pedig a túlburjánzott endometrium szövetek is eltávolíthatók. Ez az eljárás minden esetben alkalmazható (amikor esetleg a gyógyszeres megoldás nem segített), a pontos technika megválasztása mindig a sebész feladata. Az eljárás hatékonyan lép fel a fájdalom ellen, gyógyszeres kezelés és rendszeres kontroll követi, illetve utókezelés nélkül az esetek mintegy 30%-ban ez után is kiújulhat a betegség.

 • Hiszterektómia (méheltávolítás)

A nők egy kisebb részénél, akiknél az előző lehetőségek nem váltak be, vagy nagyon súlyos, kiterjedt endometriózissal küzdenek, megfontolandó a hiszterektómia lehetősége. Ilyen esetben a méhtestet vagy a méhnyakat is és a petevezetéket is eltávolítják, a petefészek eltávolítása azonban általában nem szükséges. Ez a műtét kicsivel hosszabb felépülési időt igényel, és mivel véglegesen megszünteti a menstruációt és a teherbe esés lehetőségét, a reproduktív életszakasz lezárultát követően ajánlható, ezért mindenképpen alapos megfontolást igényel. Azt is látni kell, hogy míg a hiszterektómia az esetek döntő részében valóban a tünetek megszűnését jelenti, kb. 10%-ban nem ez történik. Az el nem távolított petefészekből származó hormonok ugyanis továbbra is stimulálhatják az endometriózis sejtek növekedését, amelyek a műtét után is megmaradhatnak, vagyis a teljes eltávolításra kell törekedni.

 • Bélműtét

Amennyiben az endometriózis a bél falát is érinti, és súlyos tüneteket okoz, felmerülhet az érintett bélterület eltávolításának lehetősége, erre is több megoldás létezik. 

Minden esetben szükséges a kezelés?

- Az endometriózis alapvetően azért igényel kezelést, mert kínzó tüneteket okoz és/vagy mert akadályozza a teherbe esést. Akiknek nincsenek ilyen problémáik, és úgy döntenek, hogy nem szükséges kezelés, három lehetőséggel számolhatnak: idővel, jellemzően a menopauza után teljesen megszűnnek a tünetek, stagnálhat az addigi helyzet, és sajnos romolhat is – foglalja össze dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati műtétek specialistája. – A kezelés mindig személyre szabott kell, hogy legyen, hiszen sok tényezőt figyelembe kell venni a döntésnél. Azok, akik tartanak például a hormonális terápiáktól, gyakran kipróbálnak alternatív megoldásokat- az életmód váltás nagyon eredményes tud lenni-, de például a távolkeleti gyógyászat és a fitoterápia hatására javulást tapasztalnak, tudományos bizonyítékok egyelőre nem minden esetben támasztják alá a hatékonyságukat. Mindenesetre nem szabad elfogadni a fájdalmat, feladni, hiszen sokféle lehetőség van már a kezünkben, amelyeket akár egymás után, akár párhuzamosan is alkalmazhatunk.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása
  • daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése
  • nőgyógyászati daganatsebészet
  • mióma kivizsgálása és kezelése
  • endometriózis kivizsgálása és kezelése
  • nőgyógyászati endoszkópos műtétek 

   

  Véleményeket itt olvashat a Doktor Úrról>>

 • Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! 27 éves vagyok, és pár hete kiderült, hogy endometriózisom van. A nőgyógyászom felírt egy Dienille nevű tablettát, amit fél évig kell szednem, folyamatosan. Érdeklődnék, hogy folyamatosan szedhetem-e szünet nélkül 6 hónapig? Nagyon elbizonytalanodtam, mert egy másik nőgyógyász azt mondta hogy ez a gyógyszer nem való erre a betegségre. Már 4. napja szedem, és nem tudom mitévő legyek. Soha nem szedtem még fogamzásgátlót, és a betegtájékoztatóban semmi nem szerepel arra vonatkozóan, hogy hogyan kell szedni a gyógyszert endometriózis esetén. 1-2 év múlva nagyon szeretnénk a párommal gyermeket, azonban a műtétet semmiképpen nem szerettem volna választani. Előre is nagyon köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Bettina
Bettina

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Bettina!


Az endometriosis egy progresszív betegség, nem írta le milyen típusú van önnek, de általában a műtét az elsődleges kezelése. Ha ez nem jön létre akkor a Dienille egy jó választás, de leginkább műtétet követően! Általában ha ellenjavallt a műtét, akkor is szóba jön a hormon terápia, ezek köze tartozik a fogamzásgátlók csoportja is, de elsődlegesen valóban nem ezek a leghatékonyabbak. A megfelelő kezelés kiválasztása, az életkortól, panaszoktól és a fertilitási szándéktól, valamint a páciens műtéthez való hozzáállásától függően változik. Ezért kapott Dienillet.

Forduljon hozzánk bizalommal !

Üdvözlettel:

Dr. Hernádi Balázs
szülész - nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes, alapos

Bár mindennel maximálisan elégedett voltam, de kiemelném Dr. Hernádi Balázs kedvességét, szakmai hozzáértését, türelmét és alaposságát.

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó videók