4 gyakori nőgyógyászati fertőzés és kezelésük

4 gyakori nőgyógyászati fertőzés és kezelésük

ódosítás:2023.07.03 13:57

A nőgyógyászati rendelőket igen sokan valamilyen fertőzéssel keresik fel, melyekre kellemetlen és zavaró tünetek hívják fel a figyelmet. Sajnos vannak, akik hajlamosabbak ezen betegségekre, ám lényegében bárkivel megeshet. Hogy melyek a leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától kérdeztük. 

Online Bejelentkezés

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Súlyos szövődményeket okozhat, ha nem kezelik időben a nőgyógyászati fertőzéseket 

A nőgyógyászati fertőzések igen gyakori problémának számítanak, és a legtöbben hamar orvoshoz is fordulnak ilyenkor, hiszen olyan zavaró tüneteket okozhatnak, mint a nagyobb mennyiségű, megváltozott szagú, állagú és színű intim folyás, alhasi fájdalom, égő, viszkető érzés. Olykor azonban olyan is előfordulhat, hogy nincsenek panaszok, és ha mégis, olyan kicsik, hogy az érintett átsiklik rajtuk. Pedig a nőgyógyászati fertőzések idejében való terápiája nem csak azért fontos, hogy véget lehessen vetni a kellemetlen tüneteknek, hanem azért is, mert így a párjának átadhatja a fertőzést (ennek könnyen a fertőzéssel való “pingpongozás” lehet a vége), ráadásul kezeletlen esetben igen súlyos és veszélyes szövődmények is kialakulhatnak (petefészek gyulladás, kismedencei gyulladás, meddőség). 

Leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések 

Candida

A hüvely candida fertőzése igen gyakori állapot, melyet a candida albicans nevű élesztőgomba okoz. Érdemes tudni, hogy ez a gomba egészséges körülmények között is megtalálható, baj akkor van, ha a hüvely Ph-ja a lúgos irányba tolódik, mivel ekkor a kórokozók túlságosan elszaporodhatnak. Ilyenkor égő, viszkető érzés, fehéres-sárgás színű, túrós állagú intim folyás, együttlétek során tapasztalható fájdalom jelentkezik. Gyakran lép fel ekkor hólyaghurut is. Nem szexuális úton terjedő fertőzésről van szó, így bárki elkaphatja. Kezelése gombaellenes szerekkel történik, melyek közt vannak szájon át szedhető készítmények és hüvelykúpok, krémek is, melyek az esetek többségében néhány nap múlva hatnak. Fontos a partner terápiája is! 

Bakteriális vaginosis

A bakteriális vaginosis (BV) a hüvely igen gyakori bakteriális fertőzése, melyet a hüvelyben normál körülmények közt is megtalálható baktériumok elszaporodása okoz. Egészséges esetben a "jó" baktériumok (lactobacillusok) száma meghaladja a "rossz" baktériumokét (anaerob baktériumok) számát, ám, ha az anaerob baktérium vannak többségben, az bakteriális vaginózist okoz. A probléma általában szexuálisan aktív embereknél fordul elő. Tünetei: szürke, fehér vagy zöld színű, halszagú intim folyás, égő érzés vizelés közben. Előfordulhat azonban az is, hogy tünetszegény az állapot. A gombás fertőzéstől elsősorban az irritáció, a viszketés hiánya különbözteti meg. Kezelése antibiotikummal történik, mely után lactobacillus-helyreállító kúrára van szükség. 

Trichomonas fertőzés

Szexuális úton terjedő fertőzések kezelése a Nőgyógyászati KözpontbanA fertőzés az ún. trichomonas vaginalis nevű parazita okozza. Ez az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő intim fertőzés (STD). A betegek mintegy 70% -a nem tapasztal tüneteket, ha mégis, akkor az alábbiak fordulhatnak elő: égő, viszkető érzés, sárgás-zöldes, habos intim folyás, vizelés közben tapasztalható kellemetlen érzés. A trichomonas fertőzést kizárólag a tünetek alapján nem lehet diagnosztizálni, kenetvizsgálat szükséges hozzá. Kezelése szájon át szedett gyógyszerekkel történik (partnert is kezelni kell!). Kutatások szerint a trichomonias növelheti a HIV-vel , illetve a méhnyakrákot is okozó HPV-vel való fertőződést, várandósság esetén pedig koraszülést is okozhat! 

Chlamydia

A chlamydia napjaink egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő nemi betegsége, melyet a chlamydia trachomatis nevű baktérium okoz- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Kezeletlen esetben súlyos kismedencei gyulladást, meddőséget és krónikus kismedencei fájdalmat is okozhat, de gyakran áll a méhszáj gyulladásának hátterében is. Sajnos sok esetben nem okoz panaszokat, ezért későn derül rá fény. Ha vannak tünetei, akkor vizelési panaszok, a nemi szervek gyulladása, sárgás, nyúlós folyás, kontakt vérzés figyelhető meg. Ha az illető babát vár, akkor az újszülöttnél nagyobb eséllyel lép fel tüdőgyulladás, kötőhártya gyulladás, de a korszülés rizikója is jóval magasabb chlamydia esetén. A fertőzés kenetvétellel, valamint vizeletvizsgálattal igazolható és antibiotikummal gyógyítható. 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornö ! 18 eve szenvedek herpesztöl. 37 eves anyuka vagyok. Terhessegem ota amint fogamzasgatlot kezdek szedni elöjön. durvan fajnak a melleim is. A parom sajnos ovszerrel nem müködik. Milyen megoldas lenne szamomra a jo? Ez a havi 7-10 nap herpesszel nem elet. Elöre is köszönöm Valaszat. Ilona
Ilona

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Ilona!

Erről elsősorban a fogamzásgátlót felíró orvost kellene tájékoztatni, hogy Önnek személyre szabottan milyen más fogamzásgátló megoldást tudna javasolni, ami nem okoz ilyen panaszokat.
Természetesen mi is szívesen látjuk rendelésünkön, ahová online és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni.

Tisztelettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindent a páciensért

Profi felszereles, emberkozpontu vizsgalat.

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész