A menopauza növelheti a koronavírus fertőzés kockázatát?

A menopauza növelheti a koronavírus fertőzés kockázatát?

dr. Hetényi Gábor Létrehozva: 2021.01.14 Módosítva: 2021.01.14

Egyes vizsgálatok szerint van összefüggés a menopauza, pontosabban a csökkenő ösztrogénszint és a COVID-fertőzés közt. A kutatásokról és menopauza további hatásairól dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt.

Az ösztrogén lenne a kulcs?

Általánosságban igaz, hogy a férfiak veszélyeztetettebbek a koronavírus súlyos lefolyásával kapcsolatban, de új kutatások szerint azok a nők, akik már túl vannak a menopauzán, mind a fertőződéssel, mint a hosszútávú tünetekkel szemben nagyobb kockázattal számolhatnak. Ebből adódóan felmerülhet a kérdés, vajon az ösztrogénnek lehet-e egyfajta védő funkciója, vagy csupán olyan faktorok szerepét kell vizsgálni, mint a nem és az életkor.
A menopauza miatti alacsony ösztrogénszint súlyosbíthatja a koronavírus fertőzést.Egyes tanulmányok szerint a menopauzán átesett nők nagyobb eséllyel lesznek COVID fertőzöttek, mint a hasonló korú és testtömeg-indexű nők, akiket azonban nem érint a menopauza. Ugyancsak feltűnt, hogy az ösztrogén tartalmú, kombinált fogamzásgátlókat szedő nőknek csökkent a rizikójuk a tekintetben. 
Más kutatási eredmények szerint az 50-60 közti nők nagyobb eséllyel küzdenek a long-COVID-dal, mint a férfiak. (Ezen eredményeket ugyanakkor megkérdőjelezi, hogy csak pozitív tesztet produkáló személyeket vizsgálták, azokat nem, akik teszt nélkül voltak fertőzöttek.)
A kutatók szerint lehetséges, hogy az ösztrogénnek ebből a szempontból is van egyfajta védő funkciója, ahogyan az már bebizonyosodott többek közt a szívbetegségekkel kapcsolatban. Mára egyértelmű ugyanis, hogy a menopauzáig a nők védettebbek például a szívkoszorúér-betegséggel szemben, mint a férfiak, de később ez a védettség megszűnik. Éppen ezért feltételezik, hogy az ösztrogén támogathatja az immunrendszer és a tüdő működését is, de természetesen ezek a COVID-dal összefüggő kutatások jelenleg is folynak, és további elmélyülést igényelnek.

A menopauzát könnyebben is meg lehet élni

A menopauza tünete lehet hüvelyszárazság, hőhullám, hízás.Bár a COVID és a menopauza összefüggéseivel kapcsolatban hosszabb és mélyebb vizsgálódás szükséges, az biztosan kijelenthető, hogy a csökkenő hormonszint számos kellemetlen panasz forrása lehet. A menstruáció végleges elmaradását követően, vagyis a menopauza lezárultával megszűnik az ösztrogén hormon termelődése, ami bár némely esetben szinte semmiféle tünetet nem eredményez, máskor súlyos panaszokat okozhat a nőknek.
- Leggyakrabban azért fordulnak hozzánk a páciensek, mert a női ciklus leállását követően a hüvely és a húgycső kiszáradhat (ez az úgynevezett hüvelyszárazság), sérülékennyé válhat, így a nők könnyebben szembesülhetnek különböző fertőzésekkel és ugyancsak gyakoribbak a vizelettartási problémák is. Sokan hőhullámokkal, alvászavarokkal, a fogyás nehézségével küzdenek. És bár nem okoz tünetet, de néhányan tartanak a növekvő szív – és érrendszeri kockázatoktól, a csontritkulástól, illetve a méhtest- és a béldaganat rizikójának emelkedésétől is – hangsúlyozza dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. - Az optimális megoldáshoz feltétlenül szükséges részt venni egy szakorvosi vizsgálaton, EKG-n, vérvételen, testsúly- és csontsűrűség mérésen, ultrahang vizsgálaton, illetve ha indokolt, további vizsgálatokon is. A hosszú távú egészségét és a kellő információkat figyelembe véve, súlyos panaszok esetén mindenképpen érdemes elgondolkozni az ösztrogén és más hormonok pótlásáról.  Alapvetően ugyanis kétfajta hormonterápia létezik: egy- és kétkomponensű készítmények is elérhetők. Az első csak női nemi hormont tartalmaz, a másodikban az ösztrogén mellett a progeszteron is megtalálható. Ma már szerencsére igen alacsony hormontartalmú szerekkel megfelelő eredményt lehet elérni, megkönnyítve ezzel az átmeneti időszakot átélő nők életét.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

 • dr. Hetényi Gábor

 • Szakterületek:
  • szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • klimax, menopauza 
  • menstruációs zavarok 
  • különböző fogamzásgátló módszerek alkalmazása (tabletta, spirál, stb)
  • általános nőgyógyászati szűrésekben
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Páciens véleményeket itt olvashat>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 10 nap tünetmentesség esetén

Orvos válaszol

Jonapot!
Olyan kérdésem volna,hogy történt egy kis baleset oktober 21.en ezután a nőgyógyászaton eseményi utánni tablettát irtak fel,de ezt megelőzően 19.étöl fogamzásgátló tablettát kezdtem el szedn(Yadine) az utolso vérzésem pedig 14.en volt. Lehetséges hogy az esemény utánni tabletás vérzésem a fogamzásgatlo miatt nem történt meg az első 3napban? Sok helyen olvastam hogy 2-3napon belül vérzés következik.. ha továbbra sem történik meg mit tegyek? És ha lesz akkor mikor folytathatom a fogamzásgátlót és hogyan?

dr. Hetényi Gábor
dr. Hetényi Gábor szülész-nőgyógyász
Kedves Viki!

Nem értem, ha az utolsó vérzésének első napja 14.-én volt, akkor miért 19.-től szedi a Yadine-t, ha 21.-én történt együttlét védekezés nélkül, akkor jogos az esemény utáni tabletta, melyet követően nem kötelező a vérzés, csak a következő menzeszkor. Ezek szerint az esemény utáni tabletta óta nem szed fogamzásgátlót.

Amennyiben időben nem jelentkezik menzesz akkor forduljon szakorvoshoz, ha jelentkezik, akkor az első naptól folytassa a fogamzásgátló szedését.

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen, empatikusan fordult felém

A doktor úr türelmesen, empatikusan fordult felém, részletesen kikérdezett a problémám előzményeiről, mindent elmagyarázott, minden kérdésemre kimerítően válaszolt. Más (nem az ő területéhez tartozó) betegségemmel kapcsolatos összefüggésekkel is tökéletesen tisztában volt. 

További vélemények
A menopauza növelheti a koronavírus fertőzés kockázatát?

A menopauza növelheti a koronavírus fertőzés kockázatát?

Egyes vizsgálatok szerint van összefüggés a menopauza, pontosabban a csökkenő ösztrogénszint és a COVID-fertőzés közt. A kutatásokról és menopauza további hatásairól dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt.

További részletek
A korai menopauza a csontritkulás kockázatát is növeli

A korai menopauza a csontritkulás kockázatát is növeli

Menopauza alatt a havi vérzés végleges elmaradását értjük. A nők 50-52. életévükben szembesülnek a havi vérzés elmaradásával és az ezzel járó változókori tünetekkel. Amennyiben a tünetek és a vérzés elmaradása a 47. életév előtt jelentkeznek, korai klimaxról beszélünk. A korai menopauza az időben jelentkező menopauzához hasonlóan számos kellemetlen tünetet okoz. Dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ szakorvosa a klimakteriális tünetegyüttes kezelésére és a kezelés kockázatcsökkentő szerepére hívja fel a figyelmet.

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Központjaink