A menopauza növelheti a koronavírus fertőzés kockázatát?

A menopauza növelheti a koronavírus fertőzés kockázatát?

dr. Hetényi Gábor Létrehozva: 2021.01.14 Módosítva: 2021.01.14

Egyes vizsgálatok szerint van összefüggés a menopauza, pontosabban a csökkenő ösztrogénszint és a COVID-fertőzés közt. A kutatásokról és menopauza további hatásairól dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt.

Az ösztrogén lenne a kulcs?

Általánosságban igaz, hogy a férfiak veszélyeztetettebbek a koronavírus súlyos lefolyásával kapcsolatban, de új kutatások szerint azok a nők, akik már túl vannak a menopauzán, mind a fertőződéssel, mint a hosszútávú tünetekkel szemben nagyobb kockázattal számolhatnak. Ebből adódóan felmerülhet a kérdés, vajon az ösztrogénnek lehet-e egyfajta védő funkciója, vagy csupán olyan faktorok szerepét kell vizsgálni, mint a nem és az életkor.
A menopauza miatti alacsony ösztrogénszint súlyosbíthatja a koronavírus fertőzést.Egyes tanulmányok szerint a menopauzán átesett nők nagyobb eséllyel lesznek COVID fertőzöttek, mint a hasonló korú és testtömeg-indexű nők, akiket azonban nem érint a menopauza. Ugyancsak feltűnt, hogy az ösztrogén tartalmú, kombinált fogamzásgátlókat szedő nőknek csökkent a rizikójuk a tekintetben. 
Más kutatási eredmények szerint az 50-60 közti nők nagyobb eséllyel küzdenek a long-COVID-dal, mint a férfiak. (Ezen eredményeket ugyanakkor megkérdőjelezi, hogy csak pozitív tesztet produkáló személyeket vizsgálták, azokat nem, akik teszt nélkül voltak fertőzöttek.)
A kutatók szerint lehetséges, hogy az ösztrogénnek ebből a szempontból is van egyfajta védő funkciója, ahogyan az már bebizonyosodott többek közt a szívbetegségekkel kapcsolatban. Mára egyértelmű ugyanis, hogy a menopauzáig a nők védettebbek például a szívkoszorúér-betegséggel szemben, mint a férfiak, de később ez a védettség megszűnik. Éppen ezért feltételezik, hogy az ösztrogén támogathatja az immunrendszer és a tüdő működését is, de természetesen ezek a COVID-dal összefüggő kutatások jelenleg is folynak, és további elmélyülést igényelnek.

A menopauzát könnyebben is meg lehet élni

A menopauza tünete lehet hüvelyszárazság, hőhullám, hízás.Bár a COVID és a menopauza összefüggéseivel kapcsolatban hosszabb és mélyebb vizsgálódás szükséges, az biztosan kijelenthető, hogy a csökkenő hormonszint számos kellemetlen panasz forrása lehet. A menstruáció végleges elmaradását követően, vagyis a menopauza lezárultával megszűnik az ösztrogén hormon termelődése, ami bár némely esetben szinte semmiféle tünetet nem eredményez, máskor súlyos panaszokat okozhat a nőknek.
- Leggyakrabban azért fordulnak hozzánk a páciensek, mert a női ciklus leállását követően a hüvely és a húgycső kiszáradhat (ez az úgynevezett hüvelyszárazság), sérülékennyé válhat, így a nők könnyebben szembesülhetnek különböző fertőzésekkel és ugyancsak gyakoribbak a vizelettartási problémák is. Sokan hőhullámokkal, alvászavarokkal, a fogyás nehézségével küzdenek. És bár nem okoz tünetet, de néhányan tartanak a növekvő szív – és érrendszeri kockázatoktól, a csontritkulástól, illetve a méhtest- és a béldaganat rizikójának emelkedésétől is – hangsúlyozza dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. - Az optimális megoldáshoz feltétlenül szükséges részt venni egy szakorvosi vizsgálaton, EKG-n, vérvételen, testsúly- és csontsűrűség mérésen, ultrahang vizsgálaton, illetve ha indokolt, további vizsgálatokon is. A hosszú távú egészségét és a kellő információkat figyelembe véve, súlyos panaszok esetén mindenképpen érdemes elgondolkozni az ösztrogén és más hormonok pótlásáról.  Alapvetően ugyanis kétfajta hormonterápia létezik: egy- és kétkomponensű készítmények is elérhetők. Az első csak női nemi hormont tartalmaz, a másodikban az ösztrogén mellett a progeszteron is megtalálható. Ma már szerencsére igen alacsony hormontartalmú szerekkel megfelelő eredményt lehet elérni, megkönnyítve ezzel az átmeneti időszakot átélő nők életét.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

 • dr. Hetényi Gábor

 • Szakterületek:
  • szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • menopauza 
  • különböző fogamzásgátló módszerek alkalmazása (tabletta, spirál, stb)
  • menstruációs zavarok 
  • általános nőgyógyászati szűrésekben
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Páciens véleményeket itt olvashat>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 10 nap tünetmentesség esetén

Orvos válaszol

Mit kell tennem ha a 7 napos szünet alatt nem jön meg a megvonásos vérzés? 2. levélnél járok, és 5. placebo tablettánál, de még mindig semmi. Nem szedtem még ez előtt fogamzásgátlót, ez az első alkalom. Párommal nem történt együttlét ezalatt a második levél alatt (neki egyéb családi okok miatt), az első levél szedése alatt pedig használtunk óvszert. Az első levél után pontosan megjött a vérzés, de most semmi. Roxanelle fogamzásgátlót szedek, 18 éves vagyok. A betegtájékoztató nem írja hogy ilyenkor mit kell tenni azon kívül hogy "bizonyosodjon meg róla hogy nem terhes". Nem volt semmi problémám a tablettával, nem volt se hányás se hasmenés, mindig pontosan beszedtem. Viszont az utóbbi időben 1 hétig kellett antibiotikumot szednem (Fromilid Uno) napi 1x. Megnéztem mindkettő betegtájékoztatóját, és nem találtam olyan összetevőket ami ütné egymást. Az orvosom azt mondta hogy nincs hatással a fog.gátlóra nyugodtan szedhetem. Mindig reggel 9kor szedtem be az antibiotikumot, este 8kor pedig a fogamzásgátlót.
Lehet hogy emiatt nem jött meg? Vagy a stressz miatt? Most van az érettségi időszakom és egy kicsit megvisel. Hogy szedjem tovább a tablettát? És a következő levélnél kell kiegészítő védekezés?
Előre is köszönöm a választ!

dr. Hetényi Gábor
dr. Hetényi Gábor szülész-nőgyógyász
Tisztelt Pénzelik Fanni!

Azt javaslom, hogy a tabletta további szedése mellett jelentkezzen a tablettát felíró orvosnál.

Üdvözlettel:
Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberséges

A doktor úr nagyon figyelmes, segítőkész volt, és minden kérdésemre választ kaptam. Jól esett, hogy közvetlenül, emberségesen, és bizalmat ébresztően, egyenlő félként bánt velem. (Ami pl. az állami egészségügyben nem jellemző és a legkellemetlenebb...)

További vélemények
4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

A menstruáció nem mindenkinél tankönyvszerű, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami baj lenne. Azonban vannak olyan tünetek, melyeket nem árt komolyan venni-főleg, ha több ciklus során is jelentkeznek. Hogy melyekre érdemes odafigyelni és hogy azokat min minden okozhatja, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától kérdeztük meg. 

További részletek
4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat