Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!
Varilrix vakcinát szeretnék felvenni, mivel gyermekkoromban nem estem át bárányhimlőn. Kérdésem az lenne, hogy a vakcina beadása után mennyi ideig kerülendő a teherbe esés. Szakmai dokumentációkban eltérő információkat találtam. Szerepel 1 hónapos várakozási idő és 3 hónapos is. Melyik a betartandó a kettő közül?
Kedves Ildikó!

Ha Lehet Varja ki a három hónapot.
Tisztelt Doktornő!
A következő panasszal fordulok Önhöz.
45 éves vagyok, kb. 40-41 éves voltam amikor elkezdődött nálam a klimax. A családunkban anyai ágon mindenkinél korán jelentkezett, így számítottam erre én is, már egy éve hogy nem is menstruálok. Egészen idén nyárig teljesen jól tudtam kezelni a hőhullámaimat, egyéb klimaxal kapcsolatos problémáimat gyógynövényes szerekkel. Nyártól azonban elkezdődött a pokol. Semmilyen szer nem hatott, a hőhullámok egyre elviselhetetlenebbé váltak, szinte folyamatosak voltak éjjel-nappal. Ehhez társult a többi probléma, az ízületi fájdalmak, a csontjaim is szinte már égtek, az idegességtől, feszültségtől is szenvedtem. Az arcom rosaceás lett, így a hőhullámok miatt állandóan ég, fáj, kivörösödik. A nőgyógyászom Ladybon tablettát írt fel, hogy ez majd segít. Sajnos eltelt több, mint egy hónap, a helyzet szinte változatlan, már akkor is szakad rólam a víz, ha nem jönnek a hőhullámok. Már pajzsmirigy vizsgálaton is túl vagyok, ott nincs semmi gond. Szeretném kérdezni, hogy a Ladybon tablettának már kellett volna hatni ennyi idő után, vagy lehet, hogy más gyógyszerre lesz szükségem?
Kedves Zsuzsanna!

Még két hónapig érdemes lenne várni, valószínűleg lassan javulnak majd a panaszai.
Tisztelt Doktornő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 6 éve szedem a novynette fogamzásgátló tablettát és eddig mindig pontosan megjött a menstruációm most azonban nem.Már a 6. nap van a 7 napos szünetből és még semmi.1 hete szedem a dermyc nevű gyógyszert gombás fertőzés miatt. Ez befolyásolhatta a tabletta hatását? Mi lehet a probléma?
A választ előre is köszönöm!
kedves Anita!

Érdemes lenne terhességi tesztet végeznie, ha negatív folytatssa még egy honapig a gyógyszert. Ha akkor sem menstruál, kérem keresse fel nőgyógyászát.
Tiszteltt doktornö!! Azzal a kerresel fordulok önhöz hogy 16 éves vagyok és a mestruáciom nem pontos idökben szokott érkezni .Barátommal lassan 3eve hogy együtt leszünk hát más fél éve probalkozunk egy kiss babával mivel nagyon szeretnénk denem jön össze sajnos csináltunk már egy tesztet is és nem muttata ki .Pedig volt olyan is mikor egy honapig nm jött meg a mestruáciom.Köszönöm hogy meghallgattot . Visza jellzését várrom várrom .
Kedves Balogh Amanda!

Kérem türelemmel próbálkozzanak még legalább egy évig.
Tisztelt Doktornő!
Szeretném megkérdezni ,hogy mit jelent a következőt. A gravid uterusban egy 34 mm petezsák,szikhólyag látható,szétszórt echokkal. Válaszát elöre is köszönöm.
Kedves Hölgyem,

Méhen belüli terhességet igazol a petezsák és szikhólyag, a szétszórt echokat nem értem.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
Tisztelt Doktornő!

Kisajak plasztikáról szeretnék érdeklődni, úgy olvastam tb alapon meg lehet csináltatni, elég könnyen kapok el fertőzéseket, illetve testileg-lelkileg kellemetlen és zavaró, anyagilag nem engedhetem meg magamnak a műtétet kifizetni. Hová lehet fordulni a támogatás miatt, illetve mi a menete ennek?
Előre is köszönöm válaszát,
Üdvözlettel: Viktória
Kedves Viktória,

Abban a kórházban érdemes érdeklődni ahol kerület szerint tartózik. Javasolt ilyen esetben felkeresni az adott kórház nőgyógyászati ambulánciáját. Ott biztosan fognak segíteni és felvilágosítják a műtét menetéről. Minden kórháznak megvannak a saját szokásai.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
szakasszisztens
Tisztelt Doktornő!

Október 4-én kellett volna megjönnie, de előtte egy héttel volt egy napos barnázásom, viszont a menstruációm nem jött meg azóta sem. Október 13-án ismét volt egy napos barnázásom. Két tesztet is elvégeztem, mindegyik negatív volt. Azért furcsállom ezt az egészet mert évek óta rendszeresen, időben jött meg, max. 1-2 nap csúszással. Mi lehet a gond, vagy ez normális? Valami fertőzés állhat fenn?
Köszönöm válaszát!
27-éves nő
Kedves Eszter,

Javasolt végeztetni ilyen helyzetben egy hüvelyi utlrahang vizsgálatot. Előfordulhat funkcionális cysta mely késleltetheti a mensesét is. A fertőzés nem okozz menses kimaradást. Amennyiben további kérdés merül fel, kérem, forduljon hozzánk bizalommal!
Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
szakasszisztens
pcod-vagyok mertformint szedek de nem használ van valami más lehetöség?
Kedves Tímea,

Ebben a kérdésben endokrinológus tud Önnek segíteni. Amennyiben van rá lehetősége javaslok egy szakorvosi vizitet. További kérdés merül fel, szeretettel várjuk rendelőnkben.

Üdvözlettel:

Bojti Szilvi
asszisztens/szülésznő
Kedves Doktornő!

4 hónapja van Nuv*ringem. E hónapban - rákszűrés eredménye alapján - a doktor elrendelte a GYNOXIN 3*200 mg lágy hüvelykapszula használatát. (a mostani gyűrű 7-10. napja között történt). A kérdésem, hogy a gynoxin módosítja-e vagy befolyásolja-e a Nuv*ring hatását? Köszönöm szépen!
Kedves Kérdező!

A Gynoxin készítmény nem befolyásolja a nuv@r1ng hatását.

Üdvözlettel:
Fodor Emese
szakasszisztens
Tisztelt Doktornő!

Elnézést a zavarásért, de talán ön tudna segíteni nekem. Nekem is sajnos gombás fertőzésem van (C. albicans). Úgy 3-4 éve két rákszűréses papíromon is rajta volt, hogy gomba, de az orvos semmit nem kommentelt hozzá, de nem is voltak panaszaim. Úgy 3 éve, hogy egyfolytában bajom van vele, a magyar orvosok csak krémet és kúpot adtak, itt skóciában meg egyfolytában fluconazole tablettát írnak fel. Mostanában csak a gyógyszerszedés időszaka alatt és utána 2 hét az amikor tünetmentes vagyok. Ha valakinek volt már ilyen, tudja mekkora pokol ez, a libidóm az már a padlón van:( Mindenhol azt mondták a páromra hogy ha kipirosodna kenje le krémmel, és ennyi. Én úgy tudom h az egészséges életmód is sokat nyom a latba, de én a csokit, cukrot, fehér lisztet nagy ívben kerülöm, sok csirkét és zöldéget eszek és egyfolytában eljárok edzeni, 18 kg-t fogytam. Azt mondta az orvos ha megint nem múlik a panasz akkor legközelebb 6 hónapnyi gyógyszert ír fel nekem de nem tudom...sztem 6 hónap múlva megint elő fog jönni. Ön szerint mit tehetnék?
Köszönöm válaszát
Kedves Andrea,

A panaszai alapján mindenképpen hosszútávú, fenntartó kezelést javasolt. A CRVVC-és panaszt ismétlődő 5 naponkénti hüvelykúppal lehet megszüntetni mely kezelés akár elhúzódhat egy évig is. Ezt a kezelést szakorvos tudja beállítani és kontrollvizsgálatok is szükségese, hogy idővel a kúpnak a dózisát és a használati rendszerességet csökkentse a vizsgálatok alapján. A CRVVC panaszokat felerősíthetik a fokozott stresszes élet is, valamint a genetikai hajlam is hátráltathatja a gyógyulást. Amennyiben további kérdés merül felszeretettel várjuk rendelőnkben.
Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
szakasszisztens
Tisztelt Doktor nő!

A szeméremajkakon lévő szemölcsöket hogyan lehet eltávolíttatni? Mindenféleképpen orvoshoz kell fordulnom vagy a gyógyszertárban is tudok valamit venni rá? pl: krém, ecsetlő

Válaszát előre is köszönöm,

Nikoletta
Kedves Nikoletta,

Mindenképpen javasolt szakorvoshoz fordulni. Nőgyógyászhoz vagy bőrgyógyászhoz. Szakorvosi viziten lehet megállapítani, hogy vírusos szemölcsről van szó, vagy esetleg másfajta szemölcsről. Amennyiben HPV eredetű szemölcsről van szó a condyline ecsetelő javasolt ilyen esetben, de ez recept köteles. További kérdés merül fel, szeretettel várjuk rendelőnkben.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
Jó napot!
Olyan kerdessel fordulok önnökhoz hogy ma kell be vennem az utolsó fogamzásgátlomat(yadine) es szeretném ezt a kesleltetest, ez kb. Hany napot lehet kesleltetni?(mert nem csinaltam meg ilyent es szeretnem most. Valaszat köszönöm.
Kedves Alexandra,

Amennyiben szeretné késleltetni a mensesét két levél fogamzásgátlót is egybe szedhet. Amikor a gyógyszermentes hét napban jár, és nem jön meg a mentruációja akkor a következő 7 napos szünetben javasolt nőgyógyászati ultrahang vizsgálatra elmenni. Amennyiben további kérdés merül fel szeretettel várjuk rendelőnkben.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
szakasszisztens
Üdvözlöm.Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy Augusztus 19-én volt meg utoljára a menszeszem.Néha nagyon fáj a méhem,de azon kívül semmi más fájdalmam nincs.Csináltam egy terhességi tesztet ami negatív lett.36 éves vagyok és 3 császár után 2010.04.27-én lekötöttek.Nagyon félek,hogy valami komolyabb bajom lehet,mert a családunkban előfordult már a méhrák és a rákok egyéb formái is.Ebben kérném az ön tanácsát.Köszönettel Görgicsné Anikó
Kedves Anikó,

Mindenképpen szakorvosi vizsgálatot javaslok családi előfordulás, anamnézis miatt. Javasolt ilyenkor nőgyógyászati ultrahang vizsgálat valamint laborvizsgálat is. Szakorvosi javaslattal végezhető a női hormonok vizsgálata vérből és a tumor markerek. Egy hüvelyi ultrahang vizsgálata során sokkal jobb képet kapunk a női szervekről.
Amennyiben további kérdés merül fel szeretettel várjuk redelőnkben.
Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
szakasszisztens
Jo napot kivanok!nekem olyanom lenne hogy egy hete mult el a menstruaciom es elotte is es most is ugy faj az alhasam mint amikor meg van a menzeszem...plusz napkozben belenyilal a hasamba vagy a petefeszkembe mar nem is tudom....es a derekam is faj meg kb az egesz hatam.a nogyogyaszomhoz csak 21en tudok menni.mosodba nem jarok surubben de nagyon gorcsol az alhasam.fogamzasgatlot szedek.elore is koszonom
Kérem panaszaival mielőbb keresse fel nőgyógyászat.
Tisztelt Doktornő!
Most kezdeném el a fogamzásgátló szedését.A nőgyógyászom Mistral fogamzásgátlót írt fel.Tegnap volt a menstruációs ciklusom első napja de betegség miatt nem tudtam elkezdeni a szedését.El kezdhetem e a ciklusom 2. napján? És ha igen akkor így fog e hatni?vagy várnom kell egy hónapot?
Előre is köszönöm a válaszát!
Kedves Dóra,

Így is fog hatni a fogamzásgátló tabletta. Javasolt precízen szedni a fogamzásgátlót, mindig ugyan abban az órában. Ezek a korszerű tabletták hamar kiürülnek a szervezetből. Amennyiben további kérdés merül fel, szeretettel várjuk rendelőnkben.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
szakasszisztens
Tisztelt Doktornő!

Fogamzásgátlót szeretnék szedni, de magas a vérnyomásom és cukorbeteg vagyok ráadásul túlsúlyos (110 kg).
Gyógyszereim: Nibivolol Sandoz 5 mg. reggel, Coverex-AS 5 mg. reggel, Metfogamma 500 mg. reggel, este.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen gyógyszerek mellett ajánlott-e a tabletta szedése?
Régen a diane 35 tablettát szedtem és nagyon jó volt főleg a pattanásaimra, és meglepődtem, hogy 3 hónap alatt 10 kg.-ot fogytam pedig semmi féle diétát nem csináltam.
Válaszát előre is köszönöm
Kedves Ágnes,

Ilyen anamnézis mellet nem javasolt a fogamzásgátló szedése. Igencsak hatványozottak a fogamzásgátló mellékhatásai. Érdemes lenne egy gasztroenterológussal vagy dietetikussal konzultálni. Amennyiben további kérdés merül fel szeretettel várjuk rendelőnkben.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
szakasszisztens
Tisztelt Doktor/Doktornő,

Belara fogamzásgátlót kezdtem szedni a menstruáció első napjától. Ez az első hónap mióta szedem. A tájékoztató szerint ebben az esetben már ebben a hónapban védettséget nyújt. Az első héten azonban 5 napig szedtem Doxicyclin antibotikumot (nőgyógyász írta fel) és ez alatt,illetve még 10 napig alkalmaztunk kiegészítő védekezést (óvszer). Az első levél vége felé történt közösülés óvszer nélkül.
Mekkora az esély,hogy ekkor baj történhetett? Ekkora visszaállt már a fogamzásgátló hatása?

Köszönönettel,
Kedves Hölgyem,

Valószínűséggel nem lesz belőle probléma, viszont, amikor nem szedi a tablettát vagyis a szünetben esetleg nem jön meg a menstruációja, javasolt egy hüvelyi ultrahang vizsgálat. Amennyiben további kérdés merül fel, szeretettel várjuk rendelőnkben.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
szakasszisztens/szülésznő
Tisztelt Dr no!
van egy eleg kellemetlen problemam: a nagy szemeremajkaim felul, egeszen fent hamlanak, enyhen bepirosodtak es neha bereped a bor is Semmilyen folyasom nincs, a huvelybemenetnel semmi problema de ez a hamlas viszketessel is jar Orvosnal 2nel is voltam ,minden leletem rendben van, lelki okokra fogjak es hagy azert vakarom Nem tudom mar hova forduljak
Kedves Mária,

Szeméremtesti viszketést, hámlást, berepedés hátterében állhat krónikus gombafertőzés is. A patikában recept nélkül kapható boraxos krém, NATURLAND gyártja. Naponta 3x alkalmazhatja külsőleg az érintett területen. Amennyiben a panaszai nem enyhülnek várjuk szeretettel rendelőnk szakorvosi viziten. Ahol további kivizsgálást tudunk végezni.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvia
szakasszisztens
Tisztelt Doktornő!
22 éves vagyok jelenleg. A menstruációm sosem volt rendben. Félévente jelentkezett csak. Aztán később fogamzásgátlót szedtem amivel nem volt gond, de sajnos utána nem tudtam kiváltani. Több mint egy éve egyáltalán nem menstruáltam. Endokrinológushoz is jártam, írt fel Clostyilbegytet és a 12. napon ultrahangon voltam, de peteérést egyáltalán nem láttak. Most fogamzásgátlót kaptam ismét, de ha nem menstruálok, akkor van értelme beszedni? Az endokrinológus miért csak akkor fog megfelelő gyógyszert felírni, ha majd gyereket szeretnék?
Válszát előre is köszönöm!
Kedves Dóra,

Amennyiben nem történt hormon szint vizsgálata vérből, javasolt női hormonokat, pajzsmirigyhormonok TSH,T3,T4, valamint cukor terheléses vizsgálatot elvégeztetni. A fogamzásgátló abbahagyását mindenképpen szakorvossal beszélje meg. Amennyiben további kérdés merül fel, szeretettel várjuk rendelőnkben.
Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
szakasszisztens
Tisztelt Doktornő!
Egyszer már voltam kezelve hüvelygyulladás miatt és most úgy érzem kiújult a problémám, égő, viszkető érzés, kipirosodás, de jelenleg sajnos nem tudok eljutni nőgyógyászati rendelésre.
Az előző kezelésről megmaradt egy doboz Klion tablettám, viszont hüvelytablettám nincs.
Az lenne a kérdésem, hogyha beszedem a Klion tablettát és mellette Floragynt alkalmaznék, az segítene-e a problémámon, vagy esetleg tudna ajánlani más megoldást amit vény nélkül is alkalmazhatnék?
Kedves Csilla,

A panaszai alapján amit leírt, krónikus hüvelygomba fertőzésre utal. Recept nélkül kapható a patikában Canesten hüvelytabletta és krém. A külső panaszokra a NATURLAND bóraxos krém is alkalmas ilyen panaszok enyhítésére. Mindenképpen javaslom, hogy mennyel el szakorvoshoz amit alkalmas önnek. Amennyiben további kérdés merül fel, várjuk szeretettel rendelőnk.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
szakasszisztens
Kedves Doktornő! A vèrcsoportom rh negatív.Első gyermekem születèse utàn nem kaptam meg az anti d ellenanyagot.Az lenne a kèrdésem,hogy ezt utolag is megkaphatom ,mert újra babàt szeretnènk.Elöre is köszönöm a vàlaszàt
Tisztelt Asszonyom! Mint írja Ön Rh-negatív és a szülése után nem kapott Anti D IgG injekciót. Milyen a megszületett gyermekének az Rh-ja? Remélem Ő is Rh:negatív és azért nem kapott Anti-D-t a szülése után! Amennyiben a gyermeke Rh: pozitív és Ön nem kapott Anti-D-t ( ezt ugyanis a gyermeke megszületését követő 72 órán belül kötelező megkapnia, az újszülött vércsoport meghatározásának függvényében ! ) az probléma. A következő terhessége során ugyanis ilyenkor ellenanyag termelődés indulhat a fejlődő magzattal szemben - súlyos szövődményeket okozva.Kérem, a területileg illetékes vérellátó központba kérjen beutalót a háziorvosától, vércsoport - ellenanyag szűrés és anti-D kimutatás, titer meghatározás céljából, amennyiben a megszületett gyermekénél Rh:pozitív szerepel a zárójelentésében. Utólagosan, már kialakult ellenanyag titert nem lehet "meg nem történtté" tenni és az injekciót "bepótolni". Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Doktor Úr.
December 23.-án volt az utolsó menstruációm, a párommal természetesen óvszer nélkül szeretkeztünk, mivel babát szeretnénk. fájdogált ahasam, petefészkembe beleszúrt, melleim fájtak és érzekenyek voltak. január 19én barnázásom volt, este pedig gyenge vérzés volt, reggel szintúgy, kb 1Oig, aztán egész nap jóformán semmi, ma 21.-e van, ma egyáltalán semmi vérfolyás, a betétem tiszta, csak a wcpapiron látszik , hogy vmi mégiscsak van. nemtudom, terhes lehetek vagy nem..általában 4-5 napig tart a menstruációm, elég erős görcsökkel..most nemigazán görcsöltem, de a mellim sem fájnak már.hát tanácstalan vagyok. tesztet nemakarok feleslegesen venni, ha esetleg ez normális dolog..Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Asszonyom! Mivel a vérzése nem szokványos módon zajlott és egyéb tünetei is vannak, javasolnám, hogy végezzen el egy terhességi tesztet, ugyanis nem zárható ki a terhesség. Amennyiben a teszt negatív és a panaszai változatlanok, keressen fel nőgyógyász szakorvost! Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Üdvözlöm! Múlt héten voltam 12 hetes ultrahangon , nem tudták megnézni az orrcsontot és a combcsontot ezért vissza kellett mennem egy hét múlva. Vissza mentem és az orrcsontot már látták de a combcsontot még nem. Már kicsit kezdek megijedni nem tudom mit tegyek menjek el magánúton ultrahangra? Válaszát előre is köszönöm
Tisztelt Asszonyom! Ne aggódjon, menjen vissza a megjelölt időpontban és ha most sem biztosak a dolgukban, kérjen hivatalos beutalót genetikai centrumba. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy a babával baj van. Lehet, hogy a baba elhelyezkedése miatt nem férnek hozzá jól a vizsgáló fejjel a nézendő területhez, vagy a vizsgáló készülék minősége nem megfelelő.... Ki volt a szakember aki vizsgálta? Sok oka lehet, amiért nem tudták megnézni.. A genetikai centrumokat területileg illetékes alapon határozták meg. Itt genetikai szakvizsgával is rendelkező ultrahangos szakemberek vizsgálnak olyan kismamákat, ahol probléma merült fel a magzat fejlődésével kapcsolatosan. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Doktor Úr/Nő !
Tegnap megállapították,hogy PCOS-em van. Norcolut tablettát kell szednem, 10napig, ami meghozza a menzeszt és utána Cyproxint . Az lenne a kérdésem, hogy a Cyproxint mikor kell elkezdenem szedni?
(Még soha nem szedtem fogamzásgátlót.)
Szandra ,16
Tisztelt Hölgyem! Nem "Cypromix" a gyógyszer neve? Általánosságban a fogamzásgátló gyógyszerek első tablettáját a menstruáció első (vagy második) napján kell bevenni. Többek között ezt is tartalmazza a minden gyógyszerhez mellékelt "Betegtájékoztató Információ, felhasználó számára"melyet javaslok részletesen elolvasni! Ez egy fontos papír! A betegek érdekében mellékelik minden gyógyszer esetében! Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő! A rákszűrésemen a következő található: KENET MINOSÉGE
Megfelelo (értékelheto): - Cytolysis / autolysis
KENET ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉSE
Negatív rákmegelozo állapotra, daganatra
RÉSZLETES DIAGNÓZIS
Nem neoplasias elváltozások
Kórokozók
Normál flóra
Javaslat: - Ismétlés klinikai megítélés szerint
Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelentenek ezek az információk? Az orvosom nem ad felvilágosítást ezekről, ezért fordulok Önhöz! Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Hölgyem! A negatív cytologiai eredmény és a normál flóra azt jelenti, hogy minden rendben van. Nyugodjon meg. Nem értem miért nem ad az orvosa erről felvilágosítást? Kérdezte tőle? Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Doktor Úr! Nem rég szültem, fél 3kor hajnalban kezdődtek fájások rendszertelenül, majd fél 5kor már 5 perces szabályos fájásaim voltak, fél 8kor 2 újnyi tág,- 1 óra múlva 3 újjnyi tág votam,. Kptam oxitocint, méhszájtágítót, fájdalom csillapítót, ami rendszerezi a fájásokat, meg 2 féle homeopátiás készítményt is szedtem negyed óránként 5 golyót. 11:15-re meg lett a baba. Azt mondták elég hamar meglett. Ez mitől függ, hallottam olyanról., aki ugyanúgy kapott mindeféle rásegítőt, de semmi sem hatott, nem tágult, a szövetek,-csontok gyengesége-erőssége függvénye a tágulás?
Tisztelt Asszonyom! Gratulálok Önöknek, jó egészséget! A "hamar" elég relatív megfogalmazás....Én inkább úgy mondanám, a szülészeti, élettani - normál határokon belül ( amint leírta )...A szülésnek is van "dinamikája" ami egy igen összetett, bonyolult folyamat, mind a fájástevékenység, mind a méhnyak tágulás, az anya és a magzat vonatkozásában. Több könyvtárnyi erre vonatkozó szakirodalom áll rendelkezésre. Az E-mail nem a megfelelő fórum erre. Javaslom, ha nagyobb részletességgel szeretne ezzel kapcsolatos információkat, forduljon bizalommal a szülést levezető orvosához és a szülésznőhöz, beszélgessen el velük. Hiszen életének egy fontos meghatározó élményének részesei voltak. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
KEDVES DOKTORNO... 21 NAPPAL EZELOTT KEZDTEM EL A TASIA NEVEZETU FOGAMZASGATLO TABLETTA SZEDESET EZ IDO ALATT ENYHE HASMENESEM JELENTKEZETT. MOST VAGYOK A SZUNETMENTES HETBE ,DE CSAK PECSETELO ES DARABOS A VERZESEM KERDESEM SZEDHETEM-E TOVABB VAGY HADJAM EL A TABLETTA SZEDESET?? VALASZAT ELORE IS KOSZONOM TISZTELETTEL: Niko
Tisztelt Hölgyem! Az előírt időben célszerű a gyógyszert folytatni. Ha jól értettem most kezdte szedni a megnevezett fogamzásgátlót. A szervezetének kb. 3-4 hónapra van szüksége, hogy a "gyógyszert megszokja". Ezen időszakon belül nem érdemes azonnal másik gyógyszerhez folyamodni....Nincs esetleg lactose érzékenysége, amit segédanyagként gyakran tartalmaznak gyógyszerek? Ez pl. okozhat "hasmenést ". Gasztroenterologia szakrendelésen ki tudják vizsgálni. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Kedves Doktor Úr/Nő!
Tavaly júniusban szültem császármetszéssel, a szoptatást sajnos abba kellett hagynom 1 hónap után, az orvos ekkor a Deciora 3mg/0,02 mg tablettát írta fel, amit augusztusban el is kezdtem szedni, amikor megjött a menstruációm. Decemberig 28-30 napos ciklusokkal a menzeszem meg is volt, ám most körülbelül egy hete késik. Két terhességi tesztet is végeztem, ami negatív.
A kérdésem az lenne, hogy szülés ez gyakori-e, és problémát okoz-e, hogy én a fogamzásgátlót tovább szedtem (a 7 napos kihagyás után)?
Köszönöm válaszát!
Tisztelt Asszonyom! Mindenképpen keressen fel a problémájával nőgyógyász szakorvost, akkor is ha a terhességi tesztje negatív lett! Beszéljék át egyúttal részletesen a fogamzásgátló gyógyszerek szedésével kapcsolatos kérdéseket is tudnivalókat. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna

Jó Napot! Segítséget szeretnék kérni Öntől! 2014. december 2-án sajnos megállapították a 8 hetes magzatunknál, hogy nem fejlődött és nem is ver a kicsi szíve. 2014. december 4-én missed ab műtéttel fejezték be a terhességemet. December 29-én voltam kontrollon, azt mondták minden rendben van, hamarosan meg fog jönni a menstruációm. Sajnos azóta nem jött meg, ma tartok a 46. napnál, azaz a 6.héten. Január 12-én voltam egy újabb kontrollon, mivel megijedtem, hogy miért nem jött még meg. Azt gondoltam terhes vagyok, bár védekeztünk. A helyi sztk-s dr a következőket állapította meg: Uterus nagysága: 80*28*30 mm. Endom: 8mm Pco-s jell.ováriumok. Douglasban szabad hasi folyadék nem látható. Azt mondta az orvos, hogy valószínűleg nem is fog megjönni a menstruációm és írt fel provera tablettát. Mert hogy ez majd meghozza a menstruációm. Nem igazán tudom mit tegyek, mert megkérdeztem azt a dr-t is aki műtött és ő azt mondta, hogy ne szedjem be, mert magától meg kell jönnie és hogy ő biztos abban hogy 2-3 héten belül jelentkezni fog. Nos én január 6-tól kezdve csinálok ovulációs tesztet, aminek érzékenysége 15 mIU/ml és folyamatosan negatív értékeket mutat, így gondolom még 2 hét múlva sem fog megjönni. :( Bár nem tudom, mennyire megbízhatók ezek a tesztek. Mindig azonos időben csinálom este. Teljesen tanácstalan vagyok. De a párommal annyit megbeszéltünk, hogy szeretnénk minél előbb babát, és elfelejteni amin keresztülmentünk az első terhességem alatt. Kérem segítsen, mert tényleg tanácstalan vagyok a kapott információk miatt. Nem tudom, hogy jobban bekavarok-e a hormonjaimnak, ha beszedem a gyógyszert. Illetve ha beszedem, megfog-e jönni magától a következő menstruációm.
Illetve ami lényeges még, hogy fájó, szúró érzést érzek alhas tájékon, mintha meg akarna jönni, ez néha erősebb, néha gyengébb, de nagyon kellemetlen..Kérem segítsen dönteni! Válaszát előre is köszönöm!!
Tisztelt Asszonyom! Javaslom várja meg amig a műtét után jelentkezik a menzesze, ebben egyetértek a kezelőorvosával, aki a műtétet végezte. Közben talán a műtéti szövettani eredmény is elkészül, hátha ott kiderül valami oka a sikertelenségnek. Valószínűleg a hormonális egyensúlyának "visszanyeréséhez" több időre van szüksége a szervezetének. Nem tudni a terhessége előtt milyenek voltak a ciklusai pl. Ha nem jelentkezne vérzése 2-3 hónapon belül és a szövettanból sem derül ki ok, illetve alhasi fájdalmai megmaradnak, feltétlenül konzultáljon nőgyógyász és endokrin szakorvossal. Ne siessen, ne legyen türelmetlen, adjon kis időt magának és a szervezetének. Addig próbáljon lelkileg is pihenni és felkészülni a következő terhességére. Mindenképpen tanácsos 3-4 hónapot várni ezután. Közben, ha indokolt a szükséges vizsgálatok is elvégezhetőek. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztel Doktor Úr Nő!
A kérdésem a következő lenne: múlt héten tartottam az egy hetes szünetet a fogamzásgátló szedésében, ezen a héten hétfőtől kezdtem szedni a fogamzásgátlót. tegnap (pénteken) bevettem a megszokott időben a tablettát, de már éreztem, hogy nem vagyok jól, és kihánytam körülbelül két óra múlva. Utána rögtön bevettem egy pótot. Ez okoz valamilyen problémát, vagy kell változtatni valamit a szedésén? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Hölgyem! Várhatóan nem fog problémát okozni. 2 óra múlva mit hányt ki, a tablettát? Ha nem, lehet, hogy addigra a gyógyszer már fel is szívódott... Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Dr Nő/ ÚR!

Azt szeretném kérdezni, hogy mi lehet a probléma?

5 hónapja hőmérős módszer alkalmazok, 4 hónapig szabályos görbéim voltak..igaz sajnos terhesség nem jött össze belőle.
Ebben a hónapban vmi viszont nincs rendben.....36,4 körüli hőim vannak folyamatosan...1 napra felugrott 36,8-ra ma újra 36,4..és a 20dik napopn vagyok....görcsölgetés, szúrkálást érzek 1 hete már. (35 éves vagyok, 1 gyerekem már van)

köszönöm válaszát: Móni

Tisztelt Asszonyom "Móni"! Forduljon nőgyógyász szakorvoshoz. Szükség lehet hüvelyi ultrahang vizsgálatra ( ezzel is nyomon követhető pl. hogy van-e peteérése ), esetleg hormonvizsgálatra - ezt szakember dönti el! Gyógyszertárban elérhető segédlet, hogy hormon csúcsot vagy progeszteron hatást "házilag" is tudjon nézni. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Kedves Dr Nő!
Köszönöm a válaszát a múltkorira. A helyzet a következő 2014.12.20-án volt a menszeszem.2015.01.15-én kellene megjönne e hét csütörtökön. Sajnos több éve úgy jön meg a menszeszem,hogy előtte 2 -3 napot barnázom.Ezzel jártam már több orvosnál is de nem igazán foglalkoztak vele. 2014. 01.24-án volt egy 8 hetes miss ab-em. Most 2015.01.10-én szombaton a terhessségi teszt pozítv lett. De a mai nap folyamán 2015.01.12-én hétfőn este észrevettem,hogy barnás pecsételésem van. Ön szerint ennek ellenére lehetek terhes? Megmaradhat így a baba? Hvítam már az orvosom aki azt mondta ,h 5 hétnél hamarabb nem adhat progeszteront.
Az előző terhességnél is ugyanígy jött meg , pecsételtem 3 napig mire megcsináltam a tesztet és pozítv lett. Feszülnek a melleim, rossz a közérzetem, a hasam alja is nagyon feszül. Ön mit tanácsol??

Köszönöm
Tisztelt Hölgyem ! Feltétlenül forduljon szakorvoshoz. Vérből elvégzett vizsgálattal lehet terhességi hormon szintet mérni és ezt a vérzéskimaradás idejéhez illeszteni. Ez segíthet a kérdés eldöntésében. Nem értem miért ne kaphatna progesteront? Progesteront meddőségi kezelések, lombik programok esetén is alkalmaznak és pozitív terhességi teszt esetén folytatják is a már megkezdett kezelést! Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Üdvözlöm! Egy kérdésel fordulnék önhöz 24 éves vagyok 9 napja késik a menszeszem 3 voltunk együt páromal 2 tesztet is csináltam már de nem vagyok terhes! Az lenne a kérdésem hogy ha a teszt nem mutata atól lehetek terhes?
Tisztelt Hölgyem! Bár a terhességi tesztek megbízhatóak, mégis előfordulhat terhesség amit a teszt nem jelez. Forduljon nőgyógyász szakorvoshoz, mert a vérzés elmaradásának számos más - nőgyógyászati vagy endokrin oka is lehet, fiatal kora ellenére. Hüvelyi ultrahang elvégzése segítséget adhat a terhesség tisztázásában. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt doktor úr/nő!!

Egy olyan problémával fordulok önhöz hogy december.19-én volt az utolsó menstruációm a párommal babát szeretnénk január 8-dika otta érzékeny duzadt a melleim és puffadt a hasam és közben vannak enyhe görcseim január 16-án volt a 28-dik nap reggel arra ébredtem hogy sötét barna folyásom van ez így ment pár keresztül most is van barnás pirosas nyálkás vérzésem de a melleim meg mindig duzzadtak és erzekenyek …Ez mért van és így és most akkor ki zárhatóm a terhességet vagy sem ?Válaszát és segítségét előre is köszönöm….
Tisztelt Hölgyem! Panaszával feltétlenül forduljon nőgyógyász szakorvoshoz! Nem zárható ki a terhesség lehetősége. A terhességek egy részében, a korai időszakban előfordulhat vérzés, de lehet valami egyéb - szakellátást igénylő probléma is! Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Doktor Nő!

Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni.
2012. januárjában és 2014 szeptemberében szültem. Mindkétszer clostilbegyt szedése mellett, mivel természetes úton nem jött létre a fogantatás. Most a második fiam születése után a 7 héten jelentkezett az első menstruáció (ekkor már nem szoptattam), majd ciklus szerint (29 nap) megjött a következő (nov. 30.) Ezt követően kellett volna ugye megjönnie december végén a következőnek, de nem jött meg (december utolsó-január első napjaiban) Ekkor csináltam 3 nap különbséggel terhességi tesztet ezek negatívak lettek. Január első hétvégéjén már elkezdődött a pecsételő vérzés (hol pirosabb, hogy barnásabb), de rendesen nem jött meg a menstruációm, így csináltam még egy tesztet, az pozitív lett. Közben minden nap van kisebb pecsételő vérzésem Tegnap voltam nőgyógyásznál, ahol hüvelyi uh-on norm. nagy uterust látott, benne (jóindulattal) 6mm-es suspect gesztációs gyűrűt, Endometrium 16mm.. 1 hét múlva kell visszamennem uh kontrollra (mivel elvileg 6 hetes lennék most és ezek a méretek ugye elmaradnak ettől). Kérdésem az lenne, hogy ez még lehet élő egészséges terhesség?
Tisztelt Asszonyom! A szoptatás miatti megváltozott hormonális környezet egyensúlya még feltehetőleg nem állt vissza, ezért vannak az észlelt "furcsaságok". Korrekt, amit az orvos kért ( ultrahang ismétlés ). Lehetséges még terhességi hormon szintjének meghatározása vérből - probléma esetén. Ennek a mennyisége jobban jelezheti a terhességi kort. Amennyiben valóban egy nagyon korai terhességi kezdeményt láttak az ultrahangon, lehet belőle normál terhesség.
Jóestét kívánok! 19 éves lány vagyok,van barátom, de még nem történt közösülés,tehát szűz vagyok,nem szedek fogamzásgátlót sem egyelőre. Az lenne a kérdésem,hogy mi befolyásolhatja a menstruációm késését,mert már 5 napja késik,és nem értem mi a probléma. Előfordul itt-ott hogy késik pár napot,de most kezdtem megijedni.Olvastam róla,hogy lehetséges olyan is, hogy a menstruációm kimarad. Lehet hogy ez a probléma lépett fel nálam most? Nőgyógyásznál 1 hete voltam,ő nem talált semmilyen problémát az ultrahang alapján. Előre is köszönöm.
Tisztelt Hölgyem "19 éves lány"! Nagy valószínűséggel átmeneti hormonális "megingás" eredménye a vérzési rendellenesség. Stressz, fokozott fizikai és szellemi igénybevétel, klíma változás, utazás.... számos hatás befolyásolhatja ezt! A probléma ismétlődése, vérzési rendellenesség esetén keressen fel nőgyógyász szakorvost. Remélem azóta minden rendben! Tisztelettel: dr Turi Zsuzsa
Kedves Doktorno!

Tobb mint éve kezdodtek a betegségeim: állandó huvelygyulladás, interestitialis cystitis, vulvodynia, inzulin rezisztencia, hormonegyensúly zavarok, endometriózis, pcos, kismedencei osszenovések. Két laparoszkópiás mutétem volt, az elso petefészek ciszta miatt, a második endometriózis, pcos, osszenovések miatt, méhtukrozést és petevezeték átjárhatósági vizsgálatot is csináltak. A második mutét után, ami két éve volt, gyakori kisemdencei gyulladásaim vannak. A gyulladásra kapott antibiotikumoktól irritábilis bél szindróma alakult ki.
Állandó alhasi fájdalmaim három éve vannak.

Négy hónapja kezdodott egy nagyon fájdalmas tunet. A huvelyfalban eros, állandó fájdalmat ézek, ami besugárzik a lágyékhajlatba is. Fogfájáshoz, fulgyulladáshoz, ideggyulladáshoz hasonló fájdalom.
Rengeteg orvosnál voltam, de nem tudták megmondani, hogy mi a bajom. Tobb antibiotikum kezelést is kaptam, hátha bartholin mirigy gyulladás, de nem volt erre utaló jel, azt mondták.

Tobbféle fájdalomcsillapítót is felírtak, de nem csokkentik a fájdalmat.

Októberben az egyik orvos diagnosztizálta, hogy mi okozza a fájdalmat. A diagnózis: medencefenék izomkotegek fájdalmas gorcsos spatikus állapota. A huvelyfal két oldala folyamatos gorcsben van, és a doktor úr azt mondta, amikor megvizsgált, hogy a medencefenék olyan kemény mint a beton, és még soha nem tapintott ilyet.
Azt tanácsolta, hogy vegyek gésa-golyókat, és használjam minden nap tizenot percig, ez majd feloldja a gorcsot.

Egy másik orvosnak is kikértem a véleményét. Azt mondta, hogy semmiképpen ne használjak semmilyen huvelysúlyt, és intim tornát se végezzek, mert csak rontok a helyzeten. Mydeton izomlazítót és Meloxan-t írt fel. Azt mondta, hogy nem kizárt az autoimmun eredet.

Felkerestem egy immunológust, aki azt mondta, hogy nem autoimmun eredetu a probléma. Javasolta, hogy csináltassak egy MRI vizsgálatot a gerinc alsó szakaszáról. Mondtam, hogy május végén volt egy kismedencei MRI vizsgálatom, mert tervben volt egy laparoszkópos mutét kismedencei osszenovések oldása céljából és az endometriózis, pcos miatt, és az MRI nem mutatott semmi kóros elváltozást. Azt tanácsolta, hogy próbáljam meg a crainosacrális terápiát. Eddig három kezelésem volt.

Egy hónap múlva visszamentem ellenorzésre a nogyógyászhoz, hogy nem csokken a fájdalom a Mydeton-tól és a fájdalomcsillapítótól. Tanácstalan volt, most Visanne hormontablettát írt fel, hátha segít, de nagyon óckodom beszedni, mert a Roaccutan gyógyszer szedése után kezdodtek a betegségeim tobb mint ot éve. Azt mondta, ha két hónap múlva nem javul a helyzet a Visanne-tól akkor izomlazító, fájdalomcsillapító injekciót ad be helyileg.

Kozben elmentem egy Lady Power rendelésre. A doktor úr is tanácstalan volt. Kérdeztem, hogy az én esetemben segítenek-e az Aquaflex huvelysúlyok és Az ElektroStim készulék. Azt mondta, hogy próbáljam meg.
Használom a huvelysúlyokat és az ElektroStim-et egy hete, de úgy érzem, mintha még erosebb lenne a fájdalom.

Senki nem tudja megmondani, mi okozza a panaszt.
Szeretném megkérdezni, hogy On szerint mi okozhatja, és mit lehetne tenni, hogy megszunjon a fájdalom?

Ha izomlazító injekciót adnak be helyileg, az járhat valamilyen kockázattal?

Koszonom a választ.
Tisztelt Hölgyem! Vizsgálat nélkül nem tudok Önnek érdemi választ adni. A leírtak alapján, panaszait, nagy valószínűséggel az endometriózis kiújulása okozza. Jelenleg hazánkban is- kijelölt centrumokban- folyamatban van egy nemzetközi vizsgálat kapcsán, szájon át szedhető gyógyszeres kezelés lehetősége. Amennyiben úgy gondolja, jelentkezzen a Honvédkórház II.Telephely nőgyógyászatán ( volt MÁV kórház a Hősök terénél). A hüvelybe adott helyi injekciók a hüvelyfal heges elváltozását okozhatják, ami további panaszokat eredményezhet. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Üdvözlöm! 2013 nyarán elhúzódó vérzészavar miatt egészségügyi kaparást csináltak.A szövettan hiperplasiat állapított meg, a későbbi UH pedig 40x20 mm-es miómát talált. Fél évenkénti kontrollt javasolt az orvos. November elején volt UH controll, most 35x45 mm-es.Különösebb problémát nem okozott eddig.A mensesem normális volt. Eddig.. Októberben 15. napra jött meg, 5-6 napig tartott, novemberben 20. napra jött meg, szintén 5-6 napig, decemberben 35.napra jött meg és 5-6 napig rendes vérzésem volt és ma 2 hete már, de még mindig vérzek, nem annyira ,mint az első napokban, de még igen. Fájdalmam nincs különösebben. Még annyi, lehet e ez még a pajzsmirigyemtől, mert most túlműködő nagyon. Novemberben egy váláson mentem keresztül, ami lelkileg eléggé megviselt. Ön szerint mi a teendő ezzel? 41 éves vagyok Köszönöm a válaszát!
Tisztelt Asszonyom! Feltétlenül keresse fel nőgyógyász szakorvosát! Beszéljék meg, milyen kezelés szükséges a továbbiakban, illetve milyen nőgyógyászati kezelési lehetőségek vannak az Ön állapotában ( szövetten:hyperplasia + kismértékben növekvő myoma ), mert vannak... Ettől függetlenül keressen fel endokrin szakorvost is és rendezzék a pajzsmirigy betegségét, mert ez is hatással bír a női hormonokra. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Doktor úr/nő!

Az orvosom Diamilla fogamzásgátlót írt fel, mert jelenleg még szoptatok. A kérdésem az lenne, hogy számít-e az hogy mennyit szoptatok (mármint a tej mennyisége) mert tápszerrel kell pótolnom. Illetve, hogyha abbahagyom a szoptatást akkor szedhetem továbbra is ezt a tablettát amíg el nem fogy? ugyanúgy védettséget biztosít?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Asszonyom! Szedheti a gyógyszert míg el nem fogy. Bármilyen kevés tej van, addig míg a baba kapja nem tanácsos másra váltani. Minden fogamzásgátló gyógyszernek van "hibalehetősége", így ennek is. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Doktor Úr?
Nagyon örülök hogy megtaláltam ezt az oldalt mert nagyon fontos kérdéseim lennének. De sajnos megmondom őszintén sok nőgyógyásznál jártam már de mind hiába, mert sokan nem is foglalkoztak velem, nem érdekelte őket az én problémáim. Szóval az az igazság hogy a menstruáciom nagyon változatos, valamelyik honapban 1-2 nap, mig másik hónapban 2-3 nap, de maximum 3. Annál több még sosem volt, inkább sok olyan hónap volt hogy meg sem jött. Aminek persze örültem volna, de sajnos nem. MÁr a párommal 2 éve lassan próbálkozunk és sajnos eredménytelenül. Szeretném kérni a segitséget. Mert már nagyon szeretnék egy kisbabát. Gyógyszert nem szedek és nem is védekezünk. Ezért nem értem hogy miért nem sikerül. ÉS azért 2 év már eléggé sok idő. ÉS hát nagyon félek hogy velem van a baj. MIvel nem olyan a mensturáciom mint a többi lányé. ELőre is köszönöm válaszát. Remélem sikerül találnunk valami megoldást, és nemsokára lesz egy kisbabám.
isztelt Asszonyom! Keressen fel endokrinológiai (pl. Prima Medica szakrendelői ), majd utána meddőségi szakrendelést (pl. dr Vajda Miklós magánrendelője - így szerepel az interneten), vagy a háziorvosától érdeklődjön a lakóhelye szerinti illetékes (fentiekben már jelzett) szakrendelések után a körzetükben. Biztos vagyok benne, hogy megkapja a kívánt szakmai segítséget és eredményt! Sok sikert Önöknek! Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Nőgyógyász! Háromszor csinálták meg a missed ab műtétemet ugyanazon terhesség kapcsán üres petezsák miatt. Első után görcsöltem, 4 napra rá belázasodtam, jött a műtét plusz egy ellenőrző orvossal, még kettőjüknek sem sikerült jól kikaparni. Két uh kontroll és folyamatos vérezgetés után kiderült, hogy másodjára sem sikerült kiüríteni rendesen, így egy harmadik orvos 15napra a második műtét után újra megműtött, ezúttal antibiotikus kezelés mellett az esetleges fertőzések megelőzése érdekében. A doktor közölte, hogy már annyira vékony a méhfalam, hogy a kanál átszaladhat könnyen és akkor kilyukadhat a méhem. Szerencsére nem így történt.
A kérdésem az lenne, hogy mennyi időre rá lehet újra teherbe esni? Igaz-e az, hogy az első menstruáció mindent helyrehoz? Az elvékonyodott méhfal mennyi idő alatt jön helyre? A műtét során a méhfal is vékonyodik? Szedek méhpempőt és cickafark+palástfű teát iszom, valamint most már 1 hónappal az első műtét után várom az első menstruációmat. Köszönöm válaszát!
Tisztelt Asszonyom! Feltétlenül indokolt lenne megvárni a szövettan eredményét is ezek után a beavatkozások után. Tisztázni kellene, hogy esetleg volt-e köze ahhoz,miért sikerült ilyen nehezen kiüríteni a méhet? Van-e esetleg, vagy felmerült-e valamilyen típusú fejlődési rendellenesség a méhében pl.? A lázas állapot, gyulladás sokkal sérülékenyebbé teheti a méh falát. Ha mindezek kizárásra kerültek, a szervezetének akkor is minimum 3-4 hónapra szüksége van ahhoz, hogy regenerálódjon. Amennyiben ezen időtartam előtt ismét várandós lesz nagyobb a valószínűsége egy korai vetélésnek és újabb terhességi sikertelenségnek. Javaslom, hogy a szövettani eredmény megbeszélése során erről beszélgessen el a nőgyógyásszal. Tisztelettel: dr.Turi Zsuzsanna
Olyan kérdésem lenne,hogy eddig a Jangee fogamzásgátló tablettát szedtem es aztàn abbahagytam kb másfél hónapra. Közben pajzsmirigy alulműködésre írtak fel egy Letrox nevezetű gyógyszert amit sajnos életem végéig szednem kell. Ismét szeretném szedni a fogamzásgátlót és az a kérdésem,hogy a két gyógyszert szedhetem-e egymással párhuzamosan? Előre is köszönöm
Tisztelt Hölgyem! Nem jó taktika másfél hónapra abbahagyni a fogamzásgátló gyógyszer szedését, lehetőleg gyakran ne tegye ezt! A pajzsmirigy működés zavarát kezelő gyógyszer mellett szedhető - rendszeres szakorvosi ellenőrzés mellett - fogamzásgátló gyógyszer. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Kedves Doktorno!

Szeretném megkérdezni, hogy hol lehet valamilyen kábel nélkuli melegíto készuléket venni?
Patikában vagy orvosi muszerboltban lehet?
Állandóan felfázom, és mindig jéghidegek a lábaim, és kozben izzadnak is, folyton zoknit kell cserélnem, mert benedvesedik.
Kellene valami, amivel bizonyos idokozonként felmelegíthetem a lábam, és nem kell konnektorba dugni, hogy hosszabb útra is magammal vihessem.

Koszonom a választ.
Tisztelt Hölgyem! "Zsinór nélküli melegítéshez" melegvizes palackot tudok javasolni, amit feltölthet forró vízzel és a lábához/lábára ill alá tehet. Ennél jobbnak tartanám az ezüstszálas pamut gyógyzokni viselését ( az izzadt láb miatt ) ( gyógyászati segédeszköz boltokban hozzáférhető ) és erre ráhúzni egy tollpihét tartalmazó, kb fél-lábszárig érő "paplan-csizmát" ( "tollpihe tartalmú" ágyneműt árusító üzletekben kapható ) amikor ül vagy fekszik és ha utcán jár, viseljen gyapjúból készült térdzoknit. Remélem ezekből tud valamit hasznosítani! Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Megfázásra kaptam Azibiot 500mg antibiotikumot. Pont a gyógyszünet alatt kell szednem. A kérdésem az lenne, hogy hatással van-e a fogamzásgátlóra, és ha igen, akkor meddig alkalmazzunk kiegészítő védekezést?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Hölgyem! Az Ön által jelzett antibiotikum a szövetekben a gyógyszerszedés abbahagyását követően még legalább 7-10 napig benne marad. Amennyiben a fogamzásgátló hatását csökkenti, pecsételő vérzés jelentkezhet. Ekkor valóban érdemes kiegészítő védekezési módszert alkalmazni, az adott ciklusidőben. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Üdvözlöm!

2008óta Lindynette 20 nevű fogamzásgátlót szedtem. Tavaly augusztus utolsó hetében hagytam abba,akkor meg is jött normálisan,aztán legközelebb csak október 16-án. Mennyisége és időtartama normális volt. Viszont azóta ismét semmi. Terhes nem vagyok az itthon végzett teszt szerint. Mi lehet a probléma? Természetesen megyek orvoshoz,de csak 3 hét múlva tud fogadni.

A választ előre köszönöm.
Némethné
Tisztelt Asszonyom "Némethné"! A ciklus rendezetlensége valószínűleg még a gyógyszer hormonális hatásának következménye. Esetenként hosszabb ideig - akár 1 évig is - eltarthat míg a hormonális egyensúly visszaáll tartós fogamzásgátló szedését követően. E mellett azonban javaslom, keressen fel nőgyógyász szakorvost. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Dr Úr!

Elnézést kérek,hogy így emailben kérek segítséget. 2014. január 24-én elvetéltem miss ab 8 hetesen.Anti D ellenanyagot is kaptam, mivel A rh negatív vércsoportú vagyok!

Utolsó menszeszem 2014.12.20-án volt.
A mai nap folyamán a terhességi teszt kimutatta,hogy terhes vagyok 2015.01.10.
2015.01.16-án kellene majd megjönnie

Orvosomat hívtam aki a mai nap folyamán hasi UH végzett de még nem látott semmit. Mondta,hogy majd egy pár hét múlva menjek vissza,mivel majd kellesz nekem progeszteron-sárgatest hormon. Minden menszeszem pontosan 28. napra jön meg de előtte két vagy 3 napot barnásan pecsételek. Több orvost is kérdeztem akik azt mondták,hogy ez a pecsételés teljesen normális.

Van egy problémám sajnos 2015.01.05-én nagyon begörcsölt az epém és a gyomrom azóta diétázom ezt, de ma is nagyon fájt a gyomrom sőt most is. Kérdésem lenne,hogy a gyomorfájás nem hat e ki a babára és emellett még nagyon nagy savam is van.Mit lehet ilyen görcsre bevenni?

Férjemmel 2014.12.25, 2014.12.29-én valamint 2015.01.02-én próbálkoztunk.

Ön szerint melyik volt a sikeres amit a mai teszt kimutatott 2015.01.10-én.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel
Tisztelt Asszonyom! Kérdésem: mi volt az előző vetélés oka ? Kiderült-e a szövettani eredményéből valami? Nagyon helyes, hogy kapott Anti D IgG-t a vetélése után, ez szakmai előírás! Szerencsés lett volna, ha az epe problémáját nem terhesen rendezik a vetélése után, illetve a "gyomorsav túltengését". Ezek még több problémát okozhatnak Önnek ennél a terhességénél is. Kezelésükkel gasztroenterológus szakorvos foglalkozik, első körben. Azt, hogy melyik dátum a valószínűbb most csak vérből vett terhességi hormon vizsgálat meghatározása alapján lehetne megmondani, de ebből a célból nem végezzük!! Amint a méhűrben már látható lesz a terhessége, az ultrahang vizsgálatnál kérdezzen rá a doktornál (abból is meg fogják tudni mondani a valószínű dátumot!). A legjobbakat, sok sikert Önnek a terhességéhez! Tisztelettel: dr. Turi Zsuzsanna
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Jelenleg jangee 3/0,03 fogamzásgátlót szedek, a levélből elhagytam egy szemet(második péntekit,vagyis pont a közepén). Múlt héten voltam receptet írattatni és 3/0,02-eset kaptam, vagyis csak ilyen tabletával tudom helyetesíteni a hiányzó szemet. Ebből nem lesz probléma? Vagy mit csináljak?
Tisztelt Hölgyem! Amennyiben eddig szabályosan és rendszeresen szedte a gyógyszerét, valószínűleg nem okoz gondot a kicsit kevesebb hormontartalmú, de hatékony fogamzásgátló tulajdonságú gyógyszer szedése. Fontos, hogy most ne legyen csúszás vagy kihagyás! Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Kedves Doktor Úr!
Sajnos elfelejtettem bevenni a 3. hétben a fogamzásgátlómat (Stodette, már 5 éve szedem) és másnap este (vasárnap, 24 óra elteltével) vettem csak be a következőt, pár órával később a másikat, illetve utána a megszokott időben (hétfő, kedd) a maradék két szemet. Rendes idő szerint 7 nap múlva kell elkezdenem a következő csomagot. Mennyi ideig érdemes ebben az esetben jobban vigyázni?
Ez így helyes vagy lehet ebből probléma? Mi a helyes megoldás, ha valaki elfelejti bevenni 12 óra elteltével a gyógyszert?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
Anna
Tisztelt Hölgyem "Anna"! Ha kihagy/elfelejt egy napot, következő napon mielőbb be kell vennie a gyógyszert és utána fokozottan ügyelni a rendszerességre és időpontra. A leírása alapján most nem szükséges egyéb óvintézkedés, ha a továbbiakban ügyel az időbeni gyógyszerszedésre. Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő!
Egy problémával fordulok Önhöz. A napokban több terhességi tesztet is elvégeztem, ami pozitív eredményt mutatott. az utolsó menstruációm december.7-én volt. Viszont 2 napja illetve ma is vérzést tapasztaltam ami pirosas-barnás színű. a 2 nappal ezelőtti vérzés pár óra elteltével megszűnt, de ma újra kezdődött. Ön szerint ilyen korai terhességnél érdemes felkeresnem a nőgyógyászomat, illetve látna már valamit? Szeretnénk ha megmaradna a baba. Mi lehet a vérzés oka? Ő lenne a 3. babánk de félünk nem marad velünk. Ön mit tanácsol? Várjunk még vagy keressem fel a nőgyógyászomat?

Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel:
Aliz
Tisztelt Asszonyom! Feltétlenül keresse fel nőgyógyász szakorvosát, hogy tisztázhassák állapotát és ennek függvényében megbeszéljék a további teendőket, kezelést! Tisztelettel: dr Turi Zsuzsanna
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
6 hetes terhes vagyok. a nőgyógyász megállapította, hogy az embrió él, viszont a méhlepény a méhszájon tapadt meg, és ez miatt enyhe rózsaszínes folyásom, duphaston tablettát kaptam és no-spat! Kérdésem, hogy mennyi az esélye, hogy meg marad a baba? Üdvözlettel
Tisztelt Hölgyem! A terhesség szempontjából a méhszájon tapadó méhlepény mindenképpen rizikót jelent. Nem írta azonban, hogy milyen mértékű ez a folyamat. Eléri, részben- vagy teljesen fedi a méhlepény a méhszájat? Ez nem mindegy! Tekintettel az igen korai terhességére van esély, hogy a méhlepény innen feljebb kerüljön a terhesség és a méh növekedésével. Jelenleg igen fontos, hogy a méh "görcskészségét" tudjuk csökkenteni és ezzel együtt a vérzés lehetőségét is. Ehhez rendelkezésre állnak gyógyszerek, de a pihenés, fekvés, erőlködés (akár székelés során pl.), fizikai igénybevétel, meleg-forró fürdő, sexuális együttlét kerülése ugyanilyen fontos! Mindenképpen beszélgessen el erről a gondozó orvosával. Tisztelettel: dr. Turi Zsuzsanna
4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

4 tünet menstruáció során, melyet ne hagyjon figyelmen kívül

A menstruáció nem mindenkinél tankönyvszerű, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami baj lenne. Azonban vannak olyan tünetek, melyeket nem árt komolyan venni-főleg, ha több ciklus során is jelentkeznek. Hogy melyekre érdemes odafigyelni és hogy azokat min minden okozhatja, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától kérdeztük meg. 

További részletek
4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

A klimax olykor érintheti a fiatalabb, akár a 30-as korosztály tagjait is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedett pár olyan dolgot, melyekkel nem árt ilyenkor tisztában lenni. 

További részletek

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat