Szex során és után kellemetlen panaszokkal küzd?

Szex során és után kellemetlen panaszokkal küzd?

Utolsó módosítás:2020.03.31 11:04

Az együttlétek során és után a nők több kellemetlen panasszal is szembesülhetnek. Ezek egy része nem utal semmilyen gondra, ám vannak olyanok, melyek különböző kóros állapotra, esetleg komoly betegségre hívják fel a figyelmet. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze ezeket ismerteti.

Fontos jelzésértékkel bírhat

Az együttlétek az örömszerzést szolgálják, így feltűnő, ha különböző panaszok, problémák adódnak a közösülés során, illetve után. Normál esetben az aktus fájdalommentes, nincs sem égő érzés, sem pedig vérzés. Olykor előfordulhat némi kellemetlenség, ám ha ez nem gyakran fordul elő, úgy nem jelent problémát. Ugyancsak normálisnak számít a fájdalom szülés után, az aktív szoptatás fázisában, mivel ekkor a megemelkedett prolaktin libidóhiányt és hüvelyszárazságot okozhat. Más esetekben érdemes nőgyógyászt felkeresni, hogy megoldást lehessen találni a panaszra, és hogy ki lehessen zárni a komoly betegségeket.

Hüvelyszárazság, fájdalom

szex utáni panaszokA fájdalom hátterében gyakran hüvelyszárazság áll, melynek igen gyakori oka a (korai) klimax. Ez egy folyamat, ami hosszú éveket ölel fel, melynek csak a legvégén szűnik meg teljesen a menstruáció. Az elején csak a progeszteron szintje csökken, majd az ösztrogéné is. A hormonális változások miatt gyakran lép hüvelyszárazság, ami fájdalmas együttléteket okozhat. Ennek megoldására nem csak a síkosító létezik. Amennyiben sokszor előfordul a kellemetlen érzés és már rányomja a bélyegét a szexuális életére, érdemes hormonterápiát alkalmazni, mely nem csak ezt, hanem a klimax többi panaszát is csökkenti/megszűnteti. Ezen kívül ma már lehetőség van intim lézeres kezelésre is, melynek során serkentik a hüvelycsatorna szöveteiben a kollagén képződést, ami pozitív hatást gyakorol a hüvelyszárazságra.

A hüvelyszárazság további okai: pszichés okok, fáradtság, szoptatás

Vérzés

Ha szex közben vagy után vérzést tapasztal, azt mindig komolyan kell venni, hiszen akár komoly gondokat is jelezhet! Amennyiben nem csak egyszer fordul elő a panasz, érdemes nőgyógyászhoz fordulni, aki kideríti, mi is okozza a tünetet. Az okok igen szerteágazók lehetnek, hiszen lehet egy banális hajszálérelpattanás (akár hüvelyszárazság miatt), valamilyen gyulladás, fertőzés, méhszájseb, endometriózis, polip, de akár méhnyakrák is. Hogy kiderüljön, pontosan mi is áll a vérzés hátterében, mindenképp orvosi kivizsgálást igényel!

Égő, csípő vizelet

Olykor előfordulhat - főleg az arra hajlamosaknál-, hogy hólyaghurut tüneteit tapasztalják az együttlét(ek) után. A gyakori vizelési inger, az égő, csípő, esetleg véres vizelet ennek jelei, és bizony viszonylag sokan panaszkodnak rá közösülések után. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy a végbélben lévő e-coli baktériumok az intim közelség miatt a hüvelybe, húgycsőbe kerülnek és ott fertőzést, gyulladást okoznak. Megelőzésnek és kezelésnek olykor elég lehet a tőzegáfonya kapszula kúraszerű alkalmazása, ám súlyosabb esetekben antibiotikumos kezelés indokolt.

Erős, éles fájdalom

együttlétek során panaszokAmennyiben az együttlétek fájdalmasak, azt gyakran hüvelyszárazság okozza. Viszont ezen kívül még több minden állhat a hátterében, pl. gyulladás, petefészek ciszta (ilyenkor az érintett petefészek oldalán érezni fájdalmat), vagy endometriózis. Ez utóbbi esetben igen gyakori, amikor nem csak a behatoláskor és a közösüléskor érezni lüktető fájdalmat, hanem szex után is (meg havi vérzéskor).

Mit lehet tenni?

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza felhívja a figyelmet arra, ha az említett tüneteket valaki többször tapasztalja, mindenképp keressen fel szakembert, aki alapos vizsgálatokkal kideríti, mi is okozza a panaszt, hogy mihamarabb meg lehessen kezdeni a megfelelő kezelést. Ez a kiváltó októl függően lehet pl. ösztrogénpótlás, antibiotikumos terápia, gyulladáscsökkentő kezelés, de akár műtét is (pl. endomertiózis, jó-és rosszindulatú daganatok esetén).

 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Cím, Egy gyakran - minden szexuális együttlét után - visszatérő probléma kapcsán keresem Önöket. Nagyon örülnék, ha tudnának megoldást találni rá. Szex után már 1 órával érzem az alábbiakat: belül a hüvelyem megduzzad, folyásom van, ami ragacsos, nyúlós, de nincs szaga. Később fáj az alhasam és a derekam is. Irrigálni szoktam teafaolajjal, ill használok néha Gynophilus kapszulát. Tavaly nyáron egy együttlét óta van ez, azelőtt soha nem fordult elő. Nagyon kellemetlen, hiszen ha belegondolunk, hogy hetente többször szeretkezik az ember, akkor ezzel nem lehet együtt élni sehogy ... Nem gombás fertőzés, az biztos, nem viszketek, de a fenti tünetek mindig, kivétel nélkül előjönnek. Néhány nap alatt helyrejön az irrigálásnak hála. Sajnos volt már, hogy a veséimbe sugárzott a fájdalom, antibiotikumot is írt fel emiatt nőgyógyász, amitől viszont elgombásodtam, így arra is kellett vennem hüvelykapszulát. Mi lehet a gond? Számomra az nem megoldás, amit az orvos mondott, hogy óvszert használjunk. Ez így nem normális, nem lenne szabad átélnem ilyen tüneteket. Vagy mostantól ez vár rám, mondjak le a szexről? Úgy vettem észre, hogy teljesen mindegy, mi hatol be a hüvelyembe, a tünetek mindig ugyanazok és nagyon gyorsan jelentkeznek. Az sem megoldás, hogy folyton irrigálok és veszem a drága hüvelykapszulákat. Válaszukat előre is köszönöm! Köszönettel, Krisztina
Krisztina

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Krisztina !

Mindenképpen javaslok egy STD szűrést nőgyógyászati vizsgálat keretében!


Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész - nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenre kiterjedő

Úgy bántak velem, ahogyan azt elvártam, a feszültségem huss elreppent. Köszönöm a Doktornőnek a mindenre kiteredő vizsgálatot!

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész